METSÄT
Teksti Krista Kimmo Kuvitus Vesa Valkonen
”Tällä hetkellä kuljettaja lähettää tiedot työmaan päätteeksi sähköpostilla Metsä Groupille. Jatkossa tiedot siirtyvät meille suoraan WoodForce-järjestelmässä, ja ne saadaan vietyä myös Metsäverkkoon met- sänomistajan nähtäväksi”, Rantala lisää. WoodForce on korjuu- ja metsäpalveluyrit- täjien suunnittelu- ja ohjausjärjestelmä. Kelpo kaveri kuskille Metsä Groupille maanmuokkaustöitä tekevällä yrittäjällä Tommi Kellosaarella Asta-sovellus oli käytössä yhdessä koneessa jo viime vuoden muokkaus- kohteilla. ”Positiivisten kokemusten ansiosta otamme sovelluksen käyttöön nyt toiseenkin koneeseemme.” Kellosaari on kokenut sovelluksen erittäin hyödylliseksi niin kuljettajan kuin yrittäjän näkökulmasta. ”Koska keskimää- räinen muokkaustiheys on Astan ansiosta koko ajan tiedossa, työjälkeä voi sovelluk- sen avulla helposti sovittaa kulloiseenkin maastoon sopivaksi. Asta antaa itsellekin varmuuden siitä, että jälki on tavoitteiden mukaista kaikissa olosuhteissa”, Alavu- della ja Virroilla muokkauksia tekevä mies kuvailee. Yrittäjän kannalta hyödyllistä on myös työtehokkuudesta kertova tieto. ”Sovellus näyttää reaaliaikaisesti muokkaustyön
keskinopeuden, joten omaa työtahtia on mielenkiintoista ja tarpeellistakin seurata vä- lillä hieman tarkemmin”, Kellosaari sanoo. Asta myös tehostaa kuljettajan työtä, sillä se korvaa mittakepillä maastossa tehtä- vän muokkaustiheyden omavalvonnan. ”Yrittäjältä Asta edellyttää laitteiston hankintaa kertainvestointina. Lisäksi sovel- luksessa on lisenssimaksu. Kokonaisuudes- saan kustannukset ovat muutamia euroja muokattua hehtaaria kohden, ja ne yrittäjä saa nopeasti takaisin työn tehostumisen kautta”, Juho Rantala arvioi. Kuljettajalta sovelluksen käyttö edel- lyttää ainoastaan napin painallusta uuden istutuspaikan kohdalla. ”Painallus tulee ensimmäisen hehtaarin jälkeen suoraan selkärangasta. Yhteistyö Risutecin kanssa on toiminut hyvin, sillä palautteeseen on reagoitu nopeasti, ja so- vellusta on kehitetty aktiivisesti”, toteaa yli 200 hehtaaria Asta-sovelluksen kanssa muokannut Kellosaari. Jatkuvaa kehittämistä Risutec Oy:n toimitusjohtaja Jussi Aikala on tyytyväinen vastaanottoon, jonka Asta-dokumentaatiojärjestelmä on käyttä- jien keskuudessa saanut. ”Asta on pystytty kehittämään ajatuk- sesta käytäntöön noin neljässä vuodessa, eli
verrattain nopeasti. Ilman Metsä Grou- pin aktiivista roolia yhteistyökump- panina tämä tuskin olisi ollut mahdol- lista”, Aikala toteaa. Sovelluksen kehitys ei suinkaan ole pysähtymässä. Tahti pikemminkin kiihtyy, kun Astan käyttäjiä tulee lisää. Esimerkiksi tälle vuodelle sovellukseen on tullut uusina ominaisuuksina kai- vettujen ojametrien mittaus, mätäslajin valinta sekä mahdollisuus merkitä luon- tokohde kartalle. ”Paras käytännön palaute tulee yrittäjiltä, jotka ovat työssään asian äärellä. On erittäin tärkeää, että Suo- messa pystytään kehittämään metsä- alan toimintamalleja ja -järjestelmiä yhteistyössä. Näin voimme pysyä maa- ilmanlaajuisessa kilpailussa mukana”, Aikala sanoo.
Asta-sovelluksen kehittäminen jatkuu.
TESTAAMME UUSIA METSÄNMITTAUSMENETELMIÄ
Metsä Group testaa ensi kesänä drone-nelikoptereita ja kiinteäsiipistä lennokkia metsäsuunnitellussa. U skomme, että nelikopterei- den ja lennokkien avulla saa- daan tulevaisuudessa nykyistä tarkempaa metsävaratietoa kaarnakuoriaistuhot hyvin varhaisessa vaiheessa. Droneen sijoitettu laitteisto havaitsee puut, joiden nestekierto on häi- riintynyt. Tulevaisuudessa vaurioituneet puut voidaan hakata ennen kuin tukkiosa menee pilalle ja muuttuu kuitupuuksi.
Parempaa ja edullisempaa suunnittelua
”Olemme kehittäneet drone-menetel- miä talvesta 2016. Aiemmat testitulok- set olivat hyviä, ja nyt on jatkokehi- tyksen aika”, Jumppanen sanoo. Hän uskoo, että testattujen menetelmien avulla voidaan mullistaa koko prosessi, joilla metsäsuunnitelmia nyt tehdään. ”Tavoitteena on, että suunnitelmien teon kustannukset laskevat tulevaisuu- dessa, ja metsätilan tiedot ovat aiempaa tarkemmat. Tila-arvioihin menetelmä tarjoaa myös lisäarvoa, ja tulevaisuu- dessa metsätilaa ostettaessa siitä voi olla saatavilla drone-video.” Kesän testitulosten perusteella Metsä Groupissa päätetään, mitä menetelmää lähdetään kehittämään kaupalliseksi tuotteeksi. Jumppanen korostaa, että dronella tehdyt metsä- suunnitelmat perustuvat asiakkaiden tilauksiin aivan samoin kuin nykyi- setkin. Dronen lennättäminen metsän yllä vaatii maanomistajan luvan.
pienemmillä kustannuksilla. Testeissä pyritään selvittämään esimerkiksi kaar- nakuoriaisille altistuneet puut ennen kuin ihmissilmä pystyy ne havaitsemaan ja ennen kuin tukkipuu on pilaantunut. Uudet menetelmät mahdollistavat jo nyt 3D-suunnitelmat ja tulevaisuudessa vir- tuaaliset metsäsuunnitelmat”, jäsenpalve- lujohtaja Juha Jumppanen esittelee. Testattavilla menetelmillä metsistä saa tarkempaa tietoa kuin esimerkiksi Metsään. fi:ssä on tarjolla. ”Olemme löytäneet mene- telmän, jolla pääsemme kiinni yksittäiseen puuhun liittyvään tarkkaan tietoon: puun sijainti-, pituus- ja läpimittatietoon – aina puulajin määrittämiseen saakka.”
Metsävarojen mittaukseen testataan kahta menetelmää. MosaicMill-yhtiön kanssa kehitetään menetelmää, jossa dro- nella lennetään metsätila läpi ja mitataan puut digitaalisen kuvatulkinnan avulla. Tulevaisuudessa mitattu data voisi lähteä pilvipalvelussa sijaitsevaan ohjelmaan, joka tuottaisi valmiin metsäsuunnitelman. Yh- dellä lennolla voidaan mitata 50–100 heh- taarin tila. Nelikoptereiden akut kehittyvät kuitenkin jatkuvasti, joten tulevaisuudessa lentoajat ovat nykyistä pidempiä. ”Erään toisen yrityksen kanssa testataan samaa asiaa, mutta kiinteäsiipisellä dronella eli lennokilla. Sen lentoaika on pidempi, ja kerralla voidaan mitata jopa 500 hehtaarin alue. Tässä menetelmässä metsä mitataan kalliimmalla laserkeilaimella, ja sitä testataan yhdessä Finsilva Oyj:n kanssa.”
Asta laskee työn edetessä mättäiden määrän, muokatun pinta-alan ja mättäiden hehtaaritiheyden.
Kerralla voi mitata jopa 500 hehtaarin tilan
Yhteistyössä Tieto Oyj:n kanssa testataan menetelmää, jolla voidaan havaita kuusen
24 | metsä groupin viesti
metsä groupin viesti | 25
Powered by FlippingBook