Skogsextra 3 - 2023

3/23

METSÄ GROUPS SKOGSEXTRA

FINLANDS SKOGAR HAR VÄXT KRAFTIGT

Trädbeståndets volym på skogs- och tvinmark enligt trädslagsgrupp (milj. m 3 ) KÄLLA: LUKE / VMI

Tall

Gran

Björk

Andra lövträd Totalt

Träden växer endast på sommaren. Under försommaren bildas den ljusa delen av årsringen, under sensommaren den mörka.

NÄRINGSÄMNEN, VÄRME OCH VATTEN

TALLEN TÅL TORKA

GRANENS RÖTTER ÄR ytliga medan tallens rötter sträcker sig på djupet. Tallen tål följaktligen i regel torka bättre. Under de mycket torra åren 2018, 2019 och 2021 minskade tallarnas tillväxt, medan granens tillväxt minskade endast 2021. ”Växtplatsen kanske påverkar situationen. I genomsnitt förekommer tallen på torrare platser än granen och särskilt under torra somrar plågar torkan särskilt tallen.” Förra sommaren var också varm och torr men inte lika torr som den föregående. Enligt prelimi- nära resultat växte tallen någorlunda under som- maren 2022 och granen något mindre än i genom- snitt. Allmänt taget växer enskilda träd i Finland numera snabbare än för årtionden sedan. ”Klimatet har blivit varmare, men även skogs- vården har blivit effektivare. Gallringarna är kraf- tigare och skogarna är planterade med utvalda plantor, vars genetiskt betingade tillväxt är snabb- are.” Då man riktar blicken från träd till skog – dvs. summan av träd – är historien den samma. I Fin- land växer skogen mycket snabbare än under tidi- gare årtionden. Under de senaste åren har skogens tillväxt för- vånansvärt nog blivit långsammare och det finns ingen säkerhet kring om det är en bestående för- ändring eller en tillfällig svacka. ”En större avverkningsvolym påverkar detta. Å andra sidan har somrarna varit torra. Det kan till en del vara fråga om goda kottår, dvs. träden har investerat mera än vanligt i kottar och mindre i till- växt.”

Träden växer snabbare än förr i Finland. Tillväxten är en summa av flera faktorer och det är alltid brist på någonting.

uppskattar att träden på våren reagerar mera på värme och på hösten mera på förändring i ljusförhål- landen. ”Träden i norr är genetiskt anpassade till att en förändring i mängden ljus innebär att det snart blir kallt. Det lönar sig inte för trädet att fortsätta växa, även om hösten under vissa år kan vara varm. En kall period är en stor risk för ett träd i tillväxt och den kan till och med döda trädet”, säger Mäkinen. Längdtillväxten upphör hos gran och tall redan under högsommaren, medan björkens längdtillväxt fortsätter under en längre period under hela växtpe- rioden. Trädens rötter växer längre under hösten än stammen och rötternas tillväxt är långsammast under högsommaren. I FINLAND begränsas tillväxten också av brist på vatten. Torkan påverkar tillväxten på två sätt. Vid torr väderlek finns det en risk för att lövverket eller barren avdunstar mera vatten än trädet kan ta upp från den torra jorden. Träden minskar och sluter sina klyvöppningar för att minska vattenavgången. ”Det innebär att träden får mindre koldioxid via sina klyvöppningar och assimilationen blir lång- sammare. Då det finns mindre energi, bildas det också färre celler”, förklarar Mäkinen. En annan mekanism har koppling till vatten- trycket. I fuktiga förhållanden är vattenströmning- arna rikliga och vattentrycket är högt inne i cellerna. Det får nya celler att bli större. På motsvarande sätt är vattentrycket lägre i torra förhållanden och de nybildade cellerna blir mindre.

TEXT: ANTTI KIVIMÄKI FOTO VASTAVALO/JARI KURVINEN

S kogen växer på sommaren. Men hur växer träden och vad påverkar tillväx- ten? Med hjälp av fotosyntes använ- der träden energi från solen för att omvandla koldioxid och vatten till kol- hydrater så som socker och stärkelse. Av dessa kom- ponenter bygger sedan träden upp allt de behöver, om de kan ta upp tillräckligt med näringsämnen med sitt rotsystem. ”I Finland begränsas tillväxten mest av till- gången till näringsämnen. På mineraljordar råder det i regel brist på kväve, på torvmarker brist på fos- for, kalium och bor”, berättar ledande forskare Harri Mäkinen från Naturresursinstitutet. Den årliga variationen i tillväxt påverkas i Fin- land mest av temperaturen. Träden växer endast under sommaren. Diametertillväxten inleds i södra Finland i genomsnitt i slutet av maj och i Lappland i början av juni. Diametertillväxten upphör i slutet av augusti, i söder lite senare än i norr. På våren kan tidpunkten för tillväxtens bör- jan variera mycket mellan åren, men tillväxtens upphörande på hösten varierar mindre. Forskarna

11

Powered by