Skogsextra_1_2023

Metsä Group

Metsä Group arbetar för bättre gallringsresultat Metsä Groups mål är ställt vid ett gallringsresultat som mot- svarar skogsvårdsrekommen- dationerna till hundra procent. Drivningsresultatet följs upp av både skördarförarna och egen personal.

TEXT KRISTA KIMMO ILLUSTRATION BERRY CREATIVE

F inlands skogscentral meddelade i december 2022 att centralen hade gran- skat 86 förstagallringsobjekt i Mellersta Finland, varav inte ett enda objekt fyllde rekommendationerna för god skogsvård. På 60 procent av de granskade objekten blev tät- heten dessutom under laggränsen. Enligt Skogscen- tralen beror detta på alltför glest bestånd, drivnings- skador eller alltför breda körstråk. ”Jag kände misstro då jag såg meddelandet, efter- som våra egna granskningar visar betydligt bättre resultat än Skogscentralens resultat. Vi har goda entreprenörer och toppförare som gör ett gott arbete i hela landet”, säger produktionschef Hannu Alarauta- lahti som ansvarar för Metsä Groups virkesdrivning, virkestransporter och skogsvårdsarbeten. Skogsägarna är också nöjda med drivningsresulta- tet enligt den respons som Metsä Group har samlat in. Metsä Group följer systematiskt upp hur stort trädbestånd som har lämnats kvar vid avverkning- arna. Under åren 2012–2022 har drivningsresultatet granskats på flera än 6 600 objekt. I de granskningar som Skogscentralen utförde i Mellersta Finland fanns 19 objekt som hade avverkats av Metsä Groups entreprenör och dessutom 3 objekt, för vilka Metsä Groups skogsexpert hade lämnat anmälan om användning av skog. ”Vi inventerade en del av dessa objekt i januari och vi fick ett annat resultat än Skogscentralen för såväl täthet som körstråkens täthet”, berättar Ala- rautalahti. ”Eftersom vår egen mätning avviker såpass kraf- tigt från Skogscentralens resultat, låter vi Tapio utföra en ny granskning av gallringsresultatet på de objekt som har granskats av Skogscentralen. Dess- utom beställer vi en utomstående granskning av vårt gallringsresultat.” Jämnare gallringsstyrka Hos Metsä Group kommer man överens om gall- ringsstyrkan i virkesaffären och då följer man rekommendationerna för god skogsvård. Enligt bolagets egen uppföljning har gallringsstyrkan i huvudsak varit i skick. ”I fråga om gallringsstyrka har vi råd till förbätt- ring i fråga om jämnheten. Vi går igenom situationen med våra entreprenörer under våren och vi skolar förarna att verka enligt nya avverkningsanvisningar.” Alarautalahti berättar att Metsä Group framledes på förstagallringar med klena träd ger som anvisning att lämna litet flera stammar per hektar än hittills.

11 m

Det kvarställda beståndets täthet kontrolleras genom att räkna antalet stammar på en halvcirkel, vars medelpunkt är mitt på ett körstråk och radien 11 meter. Skördarens bom kan utnyttjas för uppskattning av radien.

En utmaning för god arbetskvalitet finns i objekt som har växt alltför täta, där man inte har utfört plantskogsgallring. ”Sådana objekt borde skötas med röjsåg som iståndsättning av ungskog, inte med skördare som förstagallring.” Grepp om körstråken Enligt Alarautalahti har Metsä Group råd till för- bättring i fråga om bredden på körstråken. ”Bredden på körstråken har ökat en aning sedan vi började förutsätta bärande larvband på maski- nerna. Å andra sidan har det haft den goda sidan att vi har mycket få skador på mark och kvarställt bestånd. Nu måste vi fundera på hur vi kan minska på körstråksbredden så att vi fortfarande har kontroll på mark- och beståndsskador”, säger han. Målsättningen för bredden på körstråken är högst 4,5 meter på mineraljordar. Ännu mera uppföljning ”Vi vill förbättra pålitligheten av vår egen uppfölj- ning ytterligare. Därför ökar vi antalet kontroller som utförs av vår egen personal och skördarförarna samt deras skolning”, berättar Alarautalahti. Tidigare har skördarförarna utfört en kontroll av drivningsspåret per arbetstur. Från och med februari mäter de det kvarställda beståndet två gånger under en arbetstur. Antalet kontroller som utförs av Metsä Groups

personal per maskin och år utökas också. Framledes utförs tre sådana omfattande kontroller av drivnings- resultatet per maskin, en del medan stämplingspos- ten är på hälft, en del då arbetet är utfört. Alarautalahti räknar att det innebär cirka 1 500 kontroller som utförs av egen personal varje år. Vid de granskningar som utförs av egen personal mäts det kvarställda beståndet och körstråken gran- skas. Eventuella drivningsskador på det kvarställda beståndet kontrolleras, liksom skador på marken. Resultaten av de kontroller som utförs av skör- darförarna och egen personal sparas i Metsä Groups datasystem. På det sättet kan man på ett pålitligt sätt följa upp hur drivningsspåret utvecklas i hela landet. Hos Metsä Group kommer man överens om gallringsstyrkan i virkesaffären och då följer man rekommendatio- nerna för god skogsvård.

12 | skogsextra

Powered by