Metsä Group
För det gemensamma bästa
Finländskhet, andelslag och en tydlig grunduppgift är viktiga element i Metsä Group, anser Mikko Mäki- mattila som är ny medlem i Metsäliitto Osuuskuntas styrelse.
TEXT Sirkku Vanhatalo FOTO Juha Törmälä
"S om ägarmedlem var det från tidigare bekant för mig, att Metsä Group enligt sin ägarstrategi förädlar sina medlemmars virke och erbju- der dem det bästa sättet att förkovra sin skogsbaserade egendom. Det är fint att få delta i verkställandet av grunduppgif- ten, så att lönsamheten för medlemskårens skogsbruk förbättras och så att vi också i framtiden ska få heltäckande tjänster med anknytning till skogsägande”, säger Mikko Mäkimattila . ”Metsä Group är intressant också i den bemärkelsen, att bolaget efter en ekono- miskt svår tid klättrade upp till att bli en koncern med fokuserad och lönsam verk- samhet och dessutom har gjort betydande investeringar och planerar nya. Ett bolag som kommer ut som en vinnare ur svåra tider har styrka att göra modiga, men väl övervägda beslut också framledes.” ”Skogsindustrin måste som bekant anpassa sig till marknadens cykler, men ett starkt bolag har lättare att möta utma- ningar. Man måste våga lita på sitt eget kunnande och sina egna styrkor, koncen- trera sig på växande branscher. Då kommer man framåt också under svåra tider. I det här arbetet har Metsä Group vägledning av grunduppgiftens tydlighet.” Andelslagsverksamheten är bekant för agro- forst magister, agronom Mäkimattila, som efter sina studier har arbetat som forskare vid Pellervos ekonomiska forskning och bland annat är med- lem av LokalTapiola Skadeförsäkrings förvalt- ningsråd. ”Andelsverksamheten är fin på det sättet, att bolagets ägare har ett ansikte och att ägarna har en möjlighet att få sin röst hörd.” Verkstadsindustri i Loimaa Jord- och skogsbruksföretagare Mikko Mäki- mattila bor på sin hemgård i Alastaro, Loimaa. Han är också verkställande direktör och delägare i Dometal Oy som tillverkar jordbruksmaskiner. Han leder också företagets två dotterbolag. ”Jordbruksbygden Loimaa karakteriseras av omfattande verkstadsindustri. På orten finns det flera små- och medelstora företag som sysselsätter 50–200 personer och vars produktion i huvudsak går på export.” ”Vårt företag sysselsätter ett hundratal perso- ner och vi tillverkar främst traktordragna arbets- maskiner under varumärkena Multiva och Potila. Ungefär hälften av vår produktion går på export till sammanlagt 20 länder. Dessutom tillverkar vi en del stålkonstruktioner för trafikinfrastruktu- rens behov.”
INFO
Mikko Mäkimattila
48 år gammal, AFM, agronom, jord- och skogsbruksföretagare samt delägare och verkställande direktör för Dometal Oy från Alastaro, Loimaa. MEDLEM i Metsäliitto Osuuskuntas sty- relse sedan 1.1.2020. HOBBYN: musik, jakt och försvarsarbete samt fiske med sönerna. MOTTO: Om man ger, så får man.
liksom många andra saker inom familjen. Hon har också ett krävande arbete som marknadsföringschef på Boreal Växtför- ädling Ab, så det krävs ibland en hel del organiserande att få vardagen att rulla.”
Ägarmedlem sedan 1996 Gårdens första skogsbruksplan gjor- des redan på 1930-talet. ”Min farfar lät göra en plan på 1960-talet. Då fanns det i medeltal cirka 100 kubikmeter virke per hektar i våra skogar. I dag är siffran 140. Beståndets medeltillväxt har fördubblats under tiden.” Mäkimattila har varit medlem i Metsäliitto Osuuskunta sedan 1996 och han har redan under flera års tid haft avtal om skötsel av skogsegendo- men. ”Vi träffas med skogsexpert Ville Mäkipää efter nyår och kommer överens om det nya årets skogsvårdsarbeten och avverkningar. Jag försö- ker göra en del själv, men det är bra att ha hjälp av ett proffs som känner mina skogar – skogarna blir säkert skötta.” ”Även om jag har höga avkastningskrav på min skog, har vi på gården redan under flera hundra års tid bevarat de kargaste tallbestånden, vilka fungerar som mat- och häckningsplatser för tjä- dern. De äldsta tallarna är 300 år gamla. Vi har också några äldre objekt där vi har tillämpat kon- tinuerligt skogsbruk, men de har inte varit vägen till lycka. På grund av granens rotröta som är all- män i dessa trakter lönar det sig inte att bedriva kontinuerligt skogsbruk.” Musikfamilj ”Vi musicerar i vår familj. Pojkarna spelar sax- ofon och gitarr, jag spelade trummor som yngre och sjöng. Vi är ivriga fritidsfiskare med poj- karna. Eftersom Loimaa har en mycket tät stam av vitsvanshjort känns det naturligt att jaga lite. Frivilligt försvarsarbete är också viktigt för mig.” ”Kanske mitt skogsbruksarbete också borde räknas som en hobby”, funderar Mäkimattila.
Husbonde på släktgården 2001 Mäkimattila är inte släktens första arbetsgivare. Han berättar att han i släktgårdens arkiv har hit- tat uppgifter om en tändsticksfabrik som hans farfars farfar har grundat. ” Antti Mäkimattila grundade tillsammans med några andra husbönder en tändsticksfabrik 1875 och den var verksam ett femtiotal år och syssel- satte tiotals alastarobor. De hade hittat en vet- tig användning för de omfattande aspskogar som fanns i trakten.” Mäkimattila säger att han är tokig i trä och att han har ärvt tokigheten av sina förfäder. Hans farfar verkade till exempel under 15 års tid som vice ordförande för Centralskogsnämnden Tapio. ”Jag köpte min första skogsfastighet vid 23 års ålder, vilket vittnar om mitt intresse. Några år senare började vi utföra en generationsväxling i faser och jag tog över gården i sin helhet 2001.” Gården Ala-Heikkilä består i huvudsak av stomlägenheterna Heikkilä och Mattila, vilka nämns redan på 1500-talet. Gården är en växtod- lingsgård, där skogsbruket har en central roll. ”I bland krävs det en hel del pusslande både höst och vår för att sammanjämka gårdens arbete med mitt dagliga värv som innehåller en hel del resdagar. Jag gör en så stor del av åkerarbetena som jag bara kan, men jag anlitar också entrepre- nadtjänster.” ”Vi har två 8 och 11 år gamla söner och det ankommer främst på min fru Ulla Kommeri att skjutsa pojkarna till och från deras hobbyer,
12 | skogsextra
Powered by FlippingBook