Metsä Group
GÖDSLING sätter fart på tillväxt o
G od skogsvård omfattar flera faser, men gödslingen är det snabbaste sättet för skogsägaren att öka skogens tillväxt och kolbindning. Enligt Yara binder en hektar skog 10 ton mera koldioxid efter en göds- lingsomgång. Den kolbindning som man åstad- kommer med gödsling av en dryg hektar motsvarar genomsnittsfinländarens årliga kolavtryck. Enligt Metsä Groups skogsvårdschef Teppo Oijala har skogsgödslingsarealerna ökat under de senaste åren. ”Under den senaste tiden har vi gödslat cirka 10 000 hektar per år.” Gödsling av mineraljordar är i regel tillväxt- gödslingar. Då sprider man kvävegödsel i sko- gen, eftersom kvävebrist i allmänhet är den fak- tor som begränsar tillväxten på mineraljordar. På torvmarker finns det oftast med än nog av kväve, men av andra näringsämnen kan det finnas för lite eller i fel proportioner. Näringsobalans på torvmarker korrigeras med vitaliseringsgödsling, där man sprider gödsel som innehåller fosfor, kalium och vid behov även bor. På mineraljordar behövs ibland också vitalise- ringsgödsling om beståndet lider av borbrist. Näringsämnesbrist märks på barren Näringsämnesbrist kan ofta fastställas på basen av beståndets utseende. Barrträd som lider av kvä- vebrist har gulaktiga och korta barr. Kalium- brist kännetecknas av klorofyllbrist, dvs. kloros. Hos granen förekommer klorosen på hela barrets längd, hos tallen endast i barrspetsen. Vid behov utreds näringstillståndet med hjälp av barranalyser. Barren samlas in under tiden mellan november och mars för att resultatet ska vara pålitligt. I Finland utförs barranalyser bland annat av Eurofins Viljavuuspalvelu Oy och Suo- men Ympäristöpalvelu Oy. Efter gödslingen återhämtar sig trädets barr- skrud, barrens antal och längd ökar. Trädets till- växt ökar tack vare att assimilationsapparaten är i bättre skick. Enligt Oijala kan tillväxtökningen vid tillväxtgödsling av momarker vara så pass hög som 30 procent. Vid vitaliseringsgödsling av torv- marker kan tillväxten till och med fördubblas eller tredubblas. ”Gödslingsresultatet är beroende av skogens läge, markens bördighet och beståndets skick. Vid tillväxtgödsling kan skogsägaren räkna med 13–25 kubikmeter mertillväxt per hektar under gödslingens verkningstid.” Gödslingen är en lönsam investering också TEXT Maria Latokartano FOTO Hanne Manelius , Forestvital OCH Yara Suomi Skogsgödsling intresserar igen skogsägarna. Då gödslingen utförs på rätt sätt, har både mil- jön och skogsägarens plånbok nytta av den.
i ekonomiska termer. Beroende på objekt kan skogsägaren få en avkastning på 10–20 procent. Mera stock, kortare omloppstid De bästa tillväxtgödslingsobjekten finns i äldre talldominerade gallringsbestånd på torra moar och tall- eller grandominerade gallringsbestånd på friska moar. En del granbestånd på lundartade moar lämpar sig också för gödsling. På kargare marker blir tillväxtökningen så liten att investeringen inte är ekonomiskt lönsam. I FSC®-certifierade skogar är tillväxtgödsling til�- låten endast på torra och friska moar. I tallbestånd uppnås huvudparten av den till- växtökande effekten på sex år i genomsnitt, i granbestånd på cirka åtta. ”Gödsling är lönsammast i 40–60 år gamla skogar, som når slutavverkningsmognad inom 10-20 år. Tack vare gödslingen ökar tillväxten och massavedens övergång till stock blir snabbare. Vid slutavverkningen får man därmed mera och värdefullare virke.” I gödslade bestånd kan den följande avverk- ningen bli aktuell till och med sex år tidigare än i ett motsvarande ogödslat bestånd. Gallrad skog i gott skick har mest nytta av till- växtgödsling, men det lönar sig inte att gallra och gödsla under samma år. ”Efter gallringen lönar det sig att låta trädens
kronor och rötter växa sig starkare under ett par- tre års tid, särskilt på ställen som är utsatta för hårda vindar”, påpekar Oijala. Oijala rekommenderar att man inte gödslar bestånd som lider av rotröta, som har växt i övertäta bestånd eller riktigt gamla bestånd. ”Gödslingen gör inte heller stolpvirke av kvistvargar, utan i dåliga bestånd består mertillväxten av massaved.” Gödslingen kritiseras ibland för att den leder till mertillväxt som skapar ”fläskvirke” som inte Skogsvårdschef Teppo Oijala berättar att tillväxtgödsling på momarker kan ge en tillväxtökning på upp till 30 procent. På torvmarker kan gödsling med aska öka beståndets tillväxt två–trefaldigt.
4 | skogsextra
Powered by FlippingBook