Skogsextra 1-2020

Metsä Group

och kolbindning

15 euro rabatt per hektar

Aska används både som granulerad och icke- granulerad. Spridningsmängderna beror på näringsinnehållet i den aska som sprids. Fosfor sprids 40–50 kg per hektar och kalium 80–100 kg per hektar. För icke-granulerad aska innebär detta i regel 4–5 ton per hektar, för granulerad aska 3–4 ton per hektar. Man kan söka om Kemera-stöd för vitalise- ringsgödsling av torvmarker. Om en barranalys har utförts för projektet, kan analyskostnaderna godkännas som kemerakostnader. Vattendrag och grundvatten beaktas Skogsgödsling var allmän ännu på 1970-talet, men sedan dess svalnade intresset, dels på grund av de effekter på vattendragen som gödslingen hade. Under 2000-talet har gödslingen igen ökat. Enligt Oijala utförs numera gödslingsprojekten med respekt för naturen. ”Man lämnar till exempel 20–50 meter breda skyddszoner mot vattendrag och livsmiljöer som är viktiga för naturens mångfald avgränsas ytter om gödslingen. På grundvattenområden som är viktiga för vattenförsörjningen används inga andra gödselmedel än ren träaska.” Gödslingen hindrar inte att man plockar bär eller svamp i skogen. ”Indexprissättningen grundar sig på gödselns pris vid försäljningstidpunkten, vilket innebär ungefär hälften av gödslingens pris. Detta gödselpris jämförs med priset då arbetet utförs. Om gödselns pris sjunker med till exempel 10 procent, minskar gödslingens pris 5 procent. På mot- svarande sätt stiger gödslingens pris 5 procent om göd- selns pris stiger 10 procent”, beskriver Oijala. vinter efter gallring, varvid man kan utnyttja de befint- liga körstråken. Från helikopter kan man sprida aska året om”, berättar Oijala. Metsä Group tillämpar indexprissättning på tillväxt- gödslingar, vilket innebär att man kan köpa gödslingen som utförs senare och betala den med förskottsbetalning från virkesaffären. Skogsägaren kan alltså beställa göds- ling av sin skog redan i god tid på förhand. En del av vir- kesinkomsterna kan på det sättet placeras tillbaka i sko- gens tillväxt.

utföra gödslingen med borlösning i vätskeform och sprida gödseln som manuellt arbete med rygg- eller motorspruta.” Aska på torvmarker På dikade torvmarker begränsas trädens tillväxt ofta av brist på kalium och fosfor. Den bästa göd- seln på torvmarker är träaska av god kvalitet, vil- ken i allmänhet innehåller alla de näringsämnen som träden behöver i rätta förhållanden. Göds- ling med aska korrigerar trädens tillväxt för lång tid, till och med 50 år. ”Träaska stöder också cirkulär ekonomi”, säger Teppo Oijala. ”Vi får aska som lämpar sig för göds- ling från våra egna anläggningar. Till exempel askan från Metsä Fibres kraftverk Äänevoima i Äänekoski har använts för skogsgödsling redan länge.” Oijala rekommenderar gödsling med aska på trädrika torvmarker med tjockt torvskikt och högt kväveinnehåll. ”Tidigare iståndsättningsdikade man ofta torvmarker i samband med vitaliserings- gödsling, men enligt nuvarande kunskap ger dik- ningen ingen betydande mertillväxt om vattenni- vån redan från tidigare ligger på större djup än 30 cm från ytan. Onödig iståndsättningsdikning ökar befriandet av kol då torven förmultnar och risken för negativa effekter på vattendragen ökar också.” känna till den följande säsongens tillväxtgödslingar till och med april–maj. Tillväxtgödslingen utförs under växt- perioden i maj-september. ”Spridning med helikopter lämpar sig för alla objekt som är större än 10 hektar och spridning från marken med skogstraktor för tallbestånd på bärande mark då projekten är minst fem hektar stora. Samma minimiarea- ler gäller för spridning med aska.” ”Spridning av aska från marken utförs genast samma VÅREN är säsong för planering av gödslingsprojekt och därför erbjuder Metsä Group rabatt på priset, då man lämnar sin beställning före utgången av maj. ”Dessutom lottar vi ut en röjsåg bland dem som har beställt tillväxtgödsling under tiden 1.2–31.5”, säger Teppo Oijala. ”Nu lönar det sig att kontakta sin egen skogsexpert i Metsä Group och sätta fart på skogens tillväxt.” Oijala berättar, att Metsä Group har som mål att

duger att såga. Enligt Oijala är det en obefogad rädsla. ”Enligt forskningen är gödslingens effekt på träets densitet endast några procent.” Bor på svedjemarker Beståndet kan lida av borbrist på mineraljordar. Enligt Oijala är borbristen allmän öster om Päi- jänne på beskogade åkrar och gamla svedjebrän- ningsmarker. ”Borbristen skadar granen toppskott, vilket leder till avtagande tillväxt och flera toppar.” Borgödsling betraktas som vitaliseringsgöds- ling till vilken man kan få Kemera-stöd. Stödets belopp är 30 procent av projektets kostnader. Enligt Oijala utförs mera omfattande bor- gödslingsprojekt med helikopter. ”Om områdena som lider av borbrist är små, är det lämpligast att Av bilden på de här lika gamla tallarnas toppar ser man tydligt hur barren förstärks tack vare gödsling: det finns flera barr och de är längre. Också färgskillnaden är märkbar.

skogsextra | 5

Powered by