Metsä Group
Metsä Group förnyar sina anvisningar för torvmarker Under de senaste åren har vi fått nya forskningsresultat om bland annat skogsvårdens effekter på näringsutsläppen från torvmarker. Dessutom är skogarnas betydelse för kolbindningen betydande.
tar anvisningarna fasta på fastställande av behovet av iståndsättningsdikning och gödslingens betydelse för att sätta fart på tillväxten. De förnyade anvisningarna skolas till vår personal i två etapper: under våren bakom pulpeter och sedan i fält under sommaren och hösten. ”Vi framskrider inom skogsvård på torvmarker med två spetsar: vi tar i bruk bästa praxis och vi deltar aktivt i den forskning som bedrivs i ämnet”, summerar Oijala.
METSÄ Group har identifierat ett behov av att uppdatera sina anvisningar för skogsvård på torvmarker utgående från bästa tillgängliga forskningsresultat. Arbetet är på gång och de ansvariga är skogsvårdschef Teppo Oijala och chef för hållbar utveckling Janne Soimasuo . Målet är att skapa anvisningar till exempel för frå- gan om när och på hurudana torvmarker vi kan rekom- mendera kontinuitetsskogsbruk och när vi kan rekom- mendera skogskultur i jämnåriga bestånd. Dessutom
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET
Uppdaterad
Skogsägarna är i nyckelposition både i fråga om att värna om skogarnas mångfald och hindrande av klimatförändringen. I ter- mer av konkreta exempel innebär detta till exempel att man plan- terar nya plantor i stället för avverkade träd så snabbt som möj- ligt, att man använder förädlade plantor och frön, att man utför plantskogsarbeten och gallringar vid rätt tid, att man lämnar löv- träd i skogen, att man ökar mängden död ved och naturvårdsträd samt att man beskogar improduktiva områden. Helt vanliga åtgärder för de flesta, men de blir allt viktigare för hela samhället. Vi kommer också i framtiden att lyfta upp viktiga och aktuella teman i Skogsextra. Jag hoppas att ni också ger respons om vad ni vill läsa mera om. Vi vill att våra ägarmedlemmar ska hållas upp- daterade.
SKOGARNA diskuteras mycket i dessa dagar. Synpunkterna på deras betydelse och användning är många och ofta relativt smala. Det skulle vara viktigt att gestalta större helheter, oberoende om det är fråga om enskilda beståndsfigurers livskraft eller hela natio- nens välstånd. I den här publikationen behandlar vi tjänster och virkesmark- nad, men även aktuella ämnen som behandlar hållbar utveckling i termer av till exempel skogarnas mångfald och klimatförändring. En stor del av skogsdiskussionen i Finland i dag kan koncentreras till dessa ämnesområden inom ekologisk hållbarhet. Klimatförändringen påverkar förhållanden inom vår virkesan- skaffning, reflekteras i konsumenternas attityder och konsum- tionsvanor samt regleringen. Skogsbruket och -industrin kommer att möta både hot och möjligheter. Jag tror att vågen kommer att vända till möjligheternas fördel.
JUHA LAINE KOMMUNIKATIONS-DIREKTÖR , METSÄ GROUP
skogsextra | 7
Powered by FlippingBook