Metsä Groupin Viesti 4 - 2022

SOPIMUSYRITTÄJÄ

”Tänä kesänä ilmoitin Erkolle, että syksyllä olisi kaupanteon aika”, sanoo Jari Perttula (vas.). Erkko Papinaho taas on tyytyväinen, että hänen yritystoimintansa voi kasvaa.

S anotaan, että kaikelle on Keuruulaiselle Jari Perttulalle lopettami- sen aika koitti 1. lokakuuta, jolloin hän myi yrityksensä Perttulan Kuljetus Oy:n liiketoi- minnan niin ikään keuruulaiselle Papinaho Oy:lle. Kaupan myötä päätöksen sai Perttu- lan 40 vuotta kestänyt yrittäjän ura. Tieto yrityskaupasta tuli monelle yllätyk- senä, vaikka yrittäjä itse oli ehtinyt päätöstä punnita jo pitkään, viimeiset 20 vuotta. ”Tein jo silloin päätöksen, että kun täy- tän 58 vuotta, luovun toiminnasta”, Perttula sanoo. Papinaho Oy:n yrittäjälle Erkko Papin­ aikansa. On aika aloittaa kulje- tusyrittäjänä työskenteleminen. Ja on aika lopettaa se. aholle hän vihjaisi suunnitelmistaan ensimmäisen kerran pari vuotta sitten. ”Ja tänä kesänä ilmoitin Erkolle, että syksyllä olisi kaupanteon aika.” Mutkaton prosessi Kauppa oli luonteva kaikin puolin. Omista- jat tuntevat toisensa vuosien takaa ja yritys- ten hallit sijaitsevat Yliahon teollisuusalu- eella parinsadan metrin päässä toisistaan. ”Kaupan valmistelussa ei tullut min- käänlaisia mutkia matkaan, mutta yllättä- vän paljon huomioitavia asioita siihen liit- tyi”, Erkko Papinaho sanoo. Vielä ennen kauppakirjan allekirjoi- tusta Papinaho neuvotteli Metsä Groupin resurssipäällikkö Juha Korhosen kanssa uuden kuljetussopimuksen. ”Yhtiö suhtautui yrityskauppaan positii- visesti, ja koko prosessi oli kivuton.” Yrityskaupan myötä Perttulan Kuljetuk- sen neljä ajoneuvoyhdistelmää ja yhdeksän työntekijää siirtyivät Papinaholle. ”Tavoite oli, ettei kaupan jälkeisenä maanantaina heti muutu mikään muu kuin palkanmaksaja”, Papinaho sanoo. Tavoitteeseen päästiin, vaikkakin se edellytti, että Papinaho vietti edeltävän lauantain toimistollaan päivittämässä puhe- linliittymiä, vakuutuksia, palkkatietojärjes- telmää sekä hoitamassa muita käytännön asioita. ”Työläintä oli autojen rekisteröinti Traficomin järjestelmään, sillä jokainen omistajamuutos piti maksaa erikseen”, Papinaho hymähtää.

Remonttiapuna jatkossakin Yrityskaupan jälkeen Papinahon kokonais- toimitusmäärä nousee 650 000 kuutioon. Summasta 450 000 kuutiota toimitetaan Metsä Groupille ja loput 200 000 kuutiota muille asiakkaille. Yrityksen käytössä on 12 ajoneuvoyhdistelmää ja palveluksessa noin 25 työntekijää. Perttulan Kuljetus Oy:n työntekijät otti- vat tiedon uudesta työnantajasta hyvin vas- taan. Kuuluminen uuteen, aiempaa suurem- paan organisaatioon tuo työhön tasaisuutta sekä logistiikka- ja synergiaetuja. ”Suuressa organisaatiossa pätee sanonta, jonka mukaan sota ei kaipaa yhtä miestä. Jos esimerkiksi yksi auto särkyy, tilanteen voi paikata ajattamalla muita tehokkaammin. Myös lomien ja pekkaspäivien järjestäminen helpottuu”, Papinaho sanoo.

Kumpikin yrittäjä tunnistaa myös yritys- kauppoihin liittyvät ongelmat. Kauppa voi kaatua esimerkiksi siihen, ettei jatkaja saa rahoitusta tai polttoainekortteja. ”Polttoainekorttia varten vaaditaan vakuus, jonka summa vastaa kahden kuu- kauden polttoainelaskua. Puhe on tällöin noin 180 000 eurosta per yhdistelmä”, Papinaho sanoo. Perttula arvioi, että hän olisi todennäköi- sesti olisi saanut autonsa myytyä vaivatta, sillä kalusto on uudehkoa. Mutta silloin olisi menetetty työpaikat. ”Halusin, että työpaikat säilyvät. Tämä järjestely on mielestäni asiakas mukaan luettuna kaikille osapuolille järkevin vaih- toehto.” Puhelin äänettömälle Erkko Papinaholle yrityskauppa avaa tilai- suuden luotsata Papinaho Oy:n toimintaa entistä tehokkaammaksi ja kannattavam- maksi. ”Yritystoiminnan kehittäminen ja toiminnan tarkasteleminen isommassa kuvassa kiinnostaa”, Papinaho sanoo. Erityisellä mielenkiinnolla Papinaho kertoo seuraavansa Metsä Fibren Rauman sahan käynnistymistä. ”Rauman sahan puunhankinta yltää tänne asti. Ensi vuonna toivottavasti lastaamme Raumalle tukkia Haapamäen asemalta 120 000 kuutiota.” Perttula puolestaan aikoo ottaa eläke­ päivät vastaan päivä kerrallaan. ”Kyllä minulla tekemistä riittää. Nytkin yritän kierrellä kotitöitä. Siinä on hirveä homma”, mies naurahtaa. Oudoimmalta tuntuu totutella siihen, ettei enää ole jatkuva kiire. Ja että puheli- men voi hyvällä omatunnolla laittaa iltaisin äänettömälle. ”Jokaisella alalla on varjopuolensa ja tällä alalla varjopuoli on se, että aina on oltava puhelimen päässä. Jos auto särkyy, se on saatava tieltä pois. Ja yleensä ne aina särky- vät perjantai-iltana ja kaukana kotoa”, Perttula sanoo. Tästäkin huolimatta, Perttula muistut- taa, olisi hän voinut yrittäjänä jatkaakin. ”En ollut kyllästynyt ja toiminta oli kannattavaa. Mutta olin ajatellut, että elämässä voi tehdä muutakin.”

”Halusin, että työpaikat säilyvät.”

Vaikka ajohommat ovat Perttulan osalta nyt pulkassa, remontteja hän on luvannut laskutuksella tehdä omassa hallissaan jat- kossakin. ”On todella hyvä, että Jari voi olla avuksi remonteissa, sillä hän tuntee oman kalus- tonsa ja niiden historian”, Papinaho sanoo. Kuljetusala ukkoutuu Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n vuonna 2020 teettämän jäsenyrityskyselyn perusteella lähes neljännes kuljetusyrittä- jistä on yli 60-vuotiaita. Aina työlle ei löydy jatkajaa, minkä vuoksi osa yrittäjistä jatkaa töitä pitkälle yli eläkeiän. ”Yrityskauppaa tai sukupolvenvaih- dosta kannattaisi kuljetusyrityksissä alkaa suunnittelemaan paljon nykyistä aiemmin, muuten riskinä on, että toiminta jähmettyy. Nykyään tilanne saattaa olla se, että isoisä, poika ja pojanpoika työskentelevät kaikki samassa yrityksessä. Vanhin tekee päätök- set, vaikka nuorilla olisi uusia ideoita”, Perttula pohtii.

metsä groupin viesti | 29

Powered by