Uusi Metka-laki keventää byrokratiaa Kemera korvautuu Metkalla vuoden 2024 alusta. Sen myötä taimikon- ja nuoren metsän hoitohankkeisiin haetaan tukea vasta, kun työ on tehty, ja esimerkiksi terveys- lannoituksissa siirrytään prosenttiperusteisesta tuesta euromääräiseen tukeen.
TEKSTI MARIA LATOKARTANO KUVA PERTTI HARSTELA, VASTAVALO
J oulukuussa 2020 kolmen vuo- den jatkoajan saanut kestävän metsätalouden rahoituslaki Kemera päättyy ensi vuonna. Kemera-lain mukaiset rahoitushakemuk- set tulee jättää Metsäkeskukseen viimeis- tään 1.10.2023, jotta Metsäkeskus ehtii käsitellä ne ja antaa päätökset vuoden lop- puun mennessä. Tavoitteena on, että vuoden 2024 alusta Kemera korvautuu metsätalouden uudella kannustinjärjestelmällä, Metkalla. ”Kemera-laki on ollut määräaikainen. EU :n valtiontukisuuntaviivat muuttuvat, joten uusi tukijärjestelmä tulee sopeut- taa niihin. Myös toimintaympäristössä on tapahtunut muutoksia. Ilmasto- ja moni- muotoisuuskysymykset ovat entistä enem- män pinnalla”, sanoo maa- ja metsätalous- ministeriön metsäneuvos Niina Riissanen . Tukea vesiensuojeluun Metkan myötä kaikkiin tuettaviin työ lajeihin on luvassa jonkinasteinen muutos. Suurin muutos koskee suometsiä, joiden kunnostusojitusta ei enää tueta. Muutos ei tarkoita, etteikö maanomistaja saisi kunnostusojituksia teettää jatkossakin. Vesilain mukaan maanomistajalla on sekä oikeus ojien kaivamiseen että velvollisuus
Lisää yksinkertaisuutta tukiehtoihin tuo tiettyjen hankkeiden kohdalla siirtyminen prosenttituista euromääräiseen tukeen. Tällainen muutos on tulossa esimerkiksi terveyslannoituksiin. ”Euromääräinen tuki hallinnollisesti helpompi ja myös maanomistajalle yksin- kertaisempi, sillä todellisten kustannusten selvittämistä ei edellytetä.” Kasvupaikka ei jatkossa rajoita tuen saa- mista terveyslannoitukseen, vaan päätös tehdään puuston määrän perusteella. Huoltovarmuus huomioitu Metkan valmistelu on Riissasen mukaan ollut pitkällinen prosessi, jossa on vuo- sien saatossa tehty erilaisia selvityksiä sekä kuultu ja sovitettu yhteen eri tahojen näkemyksiä. Viimeisimmissä selvityksissä ilmastonäkökulma on ollut pinnalla. Riissasen mukaan Metka tukee huolto- varmuutta. ”Metkassa tuetaan pienpuun keruuta nuorista metsistä. Metka ei edellytä, että pienpuu pitäisi käyttää energiaksi muttei se sitä rajoitakaan.” Hallituksen esitys uudesta Metkasta oli loka-marraskuussa eduskunnan käsiteltä- vänä. Tukijärjestelmän notifiointia koskeva prosessi alkaa vuoden lopussa.
huolehtia niiden kunnossapidosta. Jatkossa työ tulee kuitenkin tehdä omalla kustan- nuksella. Metkan kautta on mahdollista saada tukea suometsän hoitosuunnitelman laati- miseen sekä pientareiden ja vesiensuojelu rakenteiden, kuten pintavalutuskenttien, pohjapatojen ja laskeutusaltaiden tekemi- seen. Koska vesiensuojelutoimenpiteitä usein tehdään kunnostusojituksen yhtey- dessä, tarkoittanee muutos käytännössä sitä, että jatkossa kaivuutyö ja rakenteiden teko hinnoitellaan hankkeissa erikseen. Riissasen mukaan Metkasta on pyritty rakentamaan edeltäjäänsä hallinnollisesti kevyempi ja tukiehtojen suhteen yksinker- taisempi. Tavoite on hänen mukaansa täyt- tymässä. Taimikoiden ja nuoren metsän hoidon osalta tukihakemus jätetään vasta sen jäl- keen, kun työ on tehty. ”Taimikonhoito- ja nuoren metsän hoito -hankkeet siirtyvät Metkassa de minimis -tuen eli vähämerkityksellisen tuen piiriin. Sen etuna on, että tuen etukäteishakemi- sesta voidaan luopua.” Kemerassa tuen saannin yhtenä ehtona on ollut vähintään 2000–3000 rungon hehtaarikohtainen poistuma. Metkassa poistumavaatimusta ei ole.
42 | metsä groupin viesti
Powered by FlippingBook