Metsä Groupin Viesti 4 - 2022

METSÄT

Monimuotoisuusteot puntariin

esimerkkejä toimista, joista on tullut osa jokapäiväistä metsien luonnonhoitoa. Metsä­ sertifiointi puolestaan on vakiinnuttanut monimuotoisuustoimet osaksi metsien hoi- toa ja käyttöä. Vapaaehtoinen metsien moni- muotoisuusohjelma Metso on hänen mieles- tään myös ollut menestystarina. ”Tunnistamme vastuumme merkittävänä maankäyttäjänä. Uskomme, että luonnon monimuotoisuuden saralla kerromme tule- vaisuudessa entistä enemmän positiivisia uutisia, sillä elinvoimaiset, hyvässä kasvussa olevat monimuotoiset metsät ovat puuta jalostavan teollisuuden elinehto”, Lehtomäki sanoo.

Metsäteollisuus selvittää, mitä vaikutuksia monimuotoisuustoimilla on ollut.

TEKSTI METSÄ GROUP KUVA MIKA ANKKURI M etsäteollisuus ry ja Saha- teollisuus ry teettävät tutki- muksen, jossa selvitetään, mitä vaikutuksia metsäsek- torin vuosikymmeniä jatkuneella moni­ muotoisuustyöllä on ollut. Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Paula Lehtomäki sanoo, että puuta jalostava teollisuus on tehnyt työtä neljännesvuosi- sadan ajan sen puolesta, että luontokatoa ehkäistään. Työtä on tehty yhdessä metsän- omistajien kanssa. ”On tärkeää tarkastella monimuotoi- suustyömme vaikuttavuutta ja arvioida, ovatko tehdyt toimet olleet oikeansuuntai- sia. Samalla saamme tietoa, miten voimme kantaa kortemme kekoon kansallisten ja EU :n asettamien biodiversiteettitavoitteiden saavuttamiseksi”, hän sanoo.

Tutkimushankkeessa ovat mukana Luonnonvarakeskus (Luke), Itä-Suomen yliopisto, Metsäteho ja Tapio Palvelut. Luke arvioi monimuotoisuuden nykytilaa ja mallintaa tulevaisuuden kehityspolkuja. Itä-Suomen yliopisto puolestaan selvittää yhdessä Metsätehon kanssa, millaisia kehi- tystarpeita luonnon monimuotoisuuden mittausteknologioissa on. ”Ilmaston ja luonnon muuttuessa tarvit- semme monimuotoisuuden turvaamiseksi faktapohjaista päätöksentekoa, ylisukupol- vista ajattelua ja kattavan työkalupakin. Työ luonnon monimuotoisuuden vahvistami- seksi osana puunhankintaa on metsäsekto- rille tärkeä asia”, sanoo Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Tino Aalto . Lehtomäen mukaan säästöpuut, laho- puut ja vesistöjen suojavyöhykkeet ovat

Lahopuiden jättäminen kuuluu nykyään jokapäiväiseen metsänhoitoon.

Tehdään yhdessä metsä tutuksi myös tulevaisuuden ammattilaisille. Tukea kouluyhteistyöhön jo vuodesta 1995.

METSÄELINKEINO - LUPA KUKOISTAA metsasaatio.fi

metsä groupin viesti | 43

Powered by