Skogsextra 2 - 2024

2/24

METSÄ GROUPS SKOGSEXTRA

Naturvårdskunnande i ekonomiskog

Nicolas Vollar fick sitt drömjobb, då han valdes som en av fyra skogsnaturvårdsexperter i Metsä Group. Det här känns helt rätt, säger han.

TEXT LAURA LENKKERI FOTO SEPPO SAMULI

S kogsnaturvårdsexpert Nicolas Vollar har arbetat i sin nya uppgift i ungefär en månads tid då tidningen intervjuar honom. Arbetet sysselsätter Vollar och han verkar ivrig – den nya uppgiften är ju precis vad han intresserade sig för redan för flera år sedan. Vollar kom in i skogsbranschen som skogsma- skinförare för tio år sedan. Då började han bekanta sig noggrannare med objekt inom skogslagens tionde paragraf för att bättre kunna identifiera sådana från sin förarplats i skogsmaskinerna. Det är fråga om särskilt viktiga livsmiljöer som lämnas helt ytter om skogsbrukets åtgärder. Då Vollars familj blev större, upplevde han att skogsmaskinförarens arbetstider inte riktigt pas- sade ihop med småbarnsfamiljens vardag. Samtidigt hade Vollar lust att utveckla sig själv professionellt, så han började studera till skogsbruksingenjör vid en yrkeshögskola och strax efter sin examen på våren 2020 anställdes han som skogsexpert hos Metsä Group. FÖRRA HÖSTEN återvände Vollar till skolbänken, då en ny utbildning med sikte på en högre yrkes- högskoleexamen inleddes i Tammerfors med inriktning på naturhänsyn. Vollar studerar vid sidan av sitt arbete. ”Det känns helt rätt och det råkade sig dessutom såpass bra att ansökan till arbetet som skogsnatur- vårdsexpert öppnade sig”, minns Vollar. Vollar började som skogsnaturvårdsexpert i mars 2024. I den nya uppgiften finns fyra personer, alla med sitt eget geografiska ansvarsområde. Vollars område omfattar Metsä Groups anskaffningsdistrikt Lojo, St Michel och Villmanstrand, dvs. en stor del av södra Finland från Hangö till Nyslott. SKOGSNATURVÅRDSEXPERTERNA stöder Metsä Groups personal inom virkesanskaffning och skogs- tjänster, så som skogsexperterna, i frågor som krä- ver kunnande inom naturvård. ”Tills vidare har fastigheter som ansluter sig till FSC®-certifieringen spelat en stor roll i arbetet, men

Nicolas Vollar bekantar sig i sitt arbete bland annat med objekt enligt skogslagens tionde paragraf, dvs. särskilt viktiga livsmiljöer.

under olika årstider är det olika typer av frågor som träder fram i arbetet”, berättar Vollar. Vollar har också hjälpt till med att ställa upp en ansökan om miljöstöd och han har bekantat sig med två flygekorrobjekt. Arbetsuppgifterna omfattar också bland annat rådgivning om hur avverkningar och skogsvårdsarbeten kan utföras kring rovfåglar- nas bon. Den första månaden med nya arbetsuppgifter har varit bråd, men det känns bra. ”Jag gillar verkligen att få prata igenom någon situation med skogsexperten och utnyttja mitt kun- nande för att hitta en lösning för vad som är det bästa sättet att gå vidare”, säger Vollar. Då Vollar och de andra skogsnaturvårdsexper- terna finns som stöd för skogsexperterna, kan de bättre koncentrera sig på sitt eget arbete bland skogsägarna. ”Skogsexperterna behöver inte vara insatta i alla detaljer, utan deras uppgift är att identifiera excep- tionella objekt i fält och slå en signal till mig eller mina kolleger för att få råd”, berättar Vollar. VOLLAR BEKANTADE sig med många skogsägare under sin tid som skogsexpert. Han anser att åsik- terna om skogssnaturvård är lika många som skogs- ägarna.

”En del förhåller sig mycket positivt och är med- vetna om att det kan leda till en liten ekonomisk svacka i fråga om virkesförsäljningsinkomster, men de ser också att skogens värde ökar såpass mycket genom en bättre mångfald att det är värt det. Men det finns också andra synsätt.” Många skogsägare funderar på vad de får i utbyte mot satsningen på skogsnaturvård, så som vilka arter som gynnas. ”Om du lämnar ett skyddsbuskage, gynnas vissa arter, medan andra arter har nytta av död ved. På det hela taget skulle det vara viktigast att ta hand om skogens hälsa”, konstaterar Vollar. Enligt Vollar lönar det sig att satsa på skogsnatur- vård och mångfald, eftersom det är ett sätt att trygga att skogen bevaras friska och livskraftiga till kom- mande generationer. ”En mångfaldig skog är en friskare skog, eftersom den är mera resistent mot störningar. Det har alltså även ett ekonomiskt värde att vi tar hand om mång- fald i skogen.”

FAKTA KONTAKTA DIN SKOGSEXPERT om du har ett värdefullt mång- faldsobjekt i din skog eller om du är intresserad av att ansluta dig till FSC-certifieringen.

FSC-C111942

8

Powered by