2/24
METSÄ GROUPIN VIESTI
Italiasta Evolle
Sara De Guglielmi muutti Suomeen ja opiskelee metsätalous insinööriksi. Ensimmäisenä päivänä alkuun auttoi yllättävä seikka: työkokemus ravintolapäällikkönä.
Evolaiset Sara De Guglielmi (vas.), Milutin Krivokapic, Toni Torkkola ja Juho-Pekka Juutinen tekevät maastotehtävää talvisessa metsässä.
TEKSTI JA KUVA EVON TYÖRYHMÄ
S ara De Guglielmi muutti Itali- asta Suomeen yhdeksän vuotta sitten, ja hänen polkunsa on johtanut metsätalousopintojen pariin Evolle. Puolison lisäksi tänne on sitonut toisaalta työ, toisaalta arvostus Suomen tarjoamia mahdollisuuksia ja luontoa kohtaan. Luontosuhde on De Guglielmille tär- keä, mikä toi metsäalalle. ”Olen aina halunnut työskennellä ja asua luonnon parissa, joten metsäala tun- tui luontevalta vaihtoehdolta.” HÄMEENLINNAN EVOLLA sijaitsee Hämeen ammattikorkeakoulun metsä- talouden kampusalue, jossa koulutetaan metsätalousinsinöörien lisäksi Hämeen ammatti-instituutin toimesta metsuri- metsäpalvelutuottajia. Täällä aloitti metsätalousinsinöörin tutkintoon joh- tavat opintonsa myös De Guglielmi syk- syllä 2023. Ensimmäinen opintopäivä Evolla jän- nitti, mutta vankka kokemus ravintola- päällikkönä työskentelemisestä oli anta- nut eväitä selviämiseen. ”Olen jo vuosia kohdannut töissä joka päivä uusia ihmisiä ja kulttuureita, joten tästä pikku jännityksestä selvittiin kyllä. Löytyi hyvä, toimiva ryhmä, ja tiimin poikien kanssa on hauska tehdä töitä. Eri- laiset vahvuutemme ovat antaneet työs- kentelylle lisäarvoa.” Evolla työskennellään paljon pien- ryhmissä eli tiimeissä, ja ryhmätyöt vai- kuttavat merkittävästi arviointeihin. Huomattavaa on, että Evo on viimeinen metsätalousinsinööritasoista koulutusta tarjoava koulu, joka sijaitsee metsän äärellä. Noin 1 800 hehtaarin opetus- metsä tarjoaa opiskelijoille erinomaiset mahdollisuudet monien tehtävien suorit- tamiseen maastossa.
Maastopäivät ovat antaneet koulutyön lisäksi syvempää ymmärrystä suomalai- sesta luonnosta. ”Tiimin kanssa opeteltiin opaskasveja ja puulajeja luonnossa, ja opin ne helpom- min kuin kuvista”, De Guglielmi sanoo. Evolla voi opiskella perinteisesti päiväopiskelijana, tai jos on tarpeen sovittaa työt opintoihin, voi valita moni- muoto-opinnot. Monimuoto-opiskelu vaatii kurinalaisuutta, jotta ehtii tehdä sekä työt että opiskella. Opiskelijat voivat muokata aikatauluja omien tarpeidensa mukaan, mutta samalla seuraa suuri vas- tuu: monimuoto-opiskelijat vastaavat itse opintojensa etenemisestä. ”Jos viikon on kiinni muualla ja kol- meen viikkoon töitä kertyy 150 tuntia ja sen päälle tekee tarvittavat koulutehtä- vät, ei hirveästi aikaa ylimääräiseen jää”, De Guglielmi kertoo.
PERINTEET NÄKYVÄT Evolla monessa, ja vuonna 2022 juhlittiin 160-vuotista taivalta Suomen metsäopetuksen alku kotona. Tulokset ovat nähtävissä. ”Niihin metsiin verrattuna, joita Ita liassa olen nähnyt, ovat suomalaiset met- sät todella hyvässä kunnossa. Se olisi meidän kaikkien hyvä huomata. Kehit- tämistarpeet tuskin koskaan loppuvat, mutta paljon on hyvääkin saatu aikai- seksi”, De Guglielmi sanoo. Mikä opinnoissa on tärkeintä? ”Evo on ihana oma pieni yhteisönsä, tykkään siitä todella paljon.”
Tekstin ovat kirjoittaneet Hämeen ammatti korkeakoulun opiskelijat Sara De Guglielmi, Milutin Krivokapic, Toni Torkkola ja Juho-Pekka Juutinen Evon metsäkampukselta. Metsä Group tekee yhteistyötä oppilaitoksen kanssa.
31
Powered by FlippingBook