2/24
METSÄ GROUPIN VIESTI
Puutavaraa ei uusilla kaasurekoilla vielä kuljeteta, mutta metsäteollisuuden sivutuotteita kuitenkin, sanoo Mika Liimatainen. Konnekuljetuksen toisella
kaasurekkayhdistelmällä voidaan kuljettaa sellua ja sahatavaraa.
ELÄVIÄ KALOJA KYYDISSÄ
KONNEKULJETUS ON ERIKOISTUNUT metsäteollisuuden kul- jetuksiin, mutta puutavaran, hakkeen, sellun ja vanerin lisäksi yhtiö kuljettaa myös eläviä kaloja. ”Elävän kalan kuljetukset ovat olleet osa toimintaamme alusta lähtien. Vaikka toiminta on pienessä roolissa, se on meille yhä tärkeä”, Mika Liimatainen kertoo. Noin vaaksan mittaiset kirjolohen poikaset kuljetetaan sisämaan poikastuotantolaitoksilta kasvamaan merellä sijait- seviin verkkoaltaisiin, sieltä edelleen perkauslaitoksille ja lopulta jatkojalostukseen. Elävä kala on herkkä kuljetettava, joka vaatii kuljetta- jalta ammattitaitoa. Konnekuljetuksen kalakuljetuksissa käy- tetään räätälöityä erikoiskalustoa, joissa sekä tankin veden lämpötilaa että happipitoisuutta kyetään säätelemään matkan aikana.
Ajo-ominaisuuksiltaan kaasurekka ei Liimataisen mukaan poikkea dieselkäyt- töisestä. Ero tulee esiin tankkaamisessa, joka vaatii sekä aikaa että turvavälineet. Kaasurekkojen polttoaineena käyte- tään nesteytettyä maa- tai biokaasua. Paineistetussa muodossa kaasun lämpö- tila on -160 astetta celsiusta. Tankkaajalla on oltava turvavisiiri, joka suojaa kasvot, ja pitkät nahkahansikkaat, jotka estävät kaasun joutumisen iholle. Tankkauspisteiden verkosto on vielä toistaiseksi harvahko, mikä aiheuttaa haasteita kuljetusten järjestelyyn. ”Jos tehtaiden yhteyteen saataisiin tankkauspisteet, kuljetusten suunnittelu helpottuisi merkittävästi.” Ympäristövastuullisuus ohjaa Konne kuljetuksen toimintaa. Liimataisen mukaan kaasurekat ovat tehokas tapa leikata toiminnasta aiheutuvia päästöjä. Kaasurekan hiilidioksidipäästöt ovat 90 prosenttia pienemmät kuin dieselrekan. ”Ensi vuoden aikana rekkojen perä- vaunuihin tulee Matec-Trailerin kautta testivaunu. Siinä on sekä akusto että säh- köinen akseli, joiden avulla jarrutuksessa syntyvä liike-energia saadaan varastoi- tua. Jarrutuksessa talteen otettu ener- gia hyödynnetään normaalissa ajossa, ja perävaunua ladataan asemilla. Näin saadaan päästötöntä kaukoliikennettä metsäteollisuuteen.” EU edellyttää yrityksiltä entistä läpi- näkyvämpää päästöjen raportointia koko arvoketjun mitalta. Konnekuljetuksessa asiakkaiden velvoitteiden kiristyminen tiedostetaan, ja yritys haluaa omalta osal- taan tarjota tietoa luotettavalla tavalla. ”Aloitimme oman päästöraportointi- järjestelmän kehittämisen vuonna 2019, ja vuodesta 2021 olemme pystyneet tar- joamaan asiakkaillemme kuljetustemme päästöt joko tehdas-, kuorma- tai tuote- kohtaisella tasolla”, Liimatainen kertoo.
Viime vuodet ovat olleet kuljetus- yrityksille vaikeita. Haasteita toimin- taan ovat tuoneet polttoaine- ja varaosa kustannukset, jotka molemmat ovat kohonneet merkittävästi. Samaan aikaan alalle on astumassa uusi kuljettajasuku- polvi, jolle työn tasaisuus ja ennustetta- vuus on entistä tärkeämpää. ”Kuljetusala on perinteisesti ollut joustava ja palveleva, ja työntekijät ovat sopeutuneet tähän. Koko alan haaste on, miten tarjota aiempaa tasaisempi työl- lisyys, jotta ala säilyisi kiinnostavana ja samaan aikaan tehdä kannattavaa liike- toimintaa.” Konnekuljetus on ollut Metsä Groupin kumppani toimintansa alusta asti. Metsä Group tuo yrityksen liikevaihdosta 60 prosenttia ja on siten Konnekuljetuksen suurin asiakas. Liimatainen on tyytyväi- nen yhteistyöhön. ”Haastavinakin aikoina Metsä Group on pitänyt kiinni kumppaneistaan.”
KONNEKULJETUS PERUSTETTIIN vuonna 1987, mutta yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1983. Juha Liima- tainen aloitti tuolloin Konnevedellä yritystoiminnan yhden auton ja kauha- kuormaajan turvin. Vuosien mittaan toimintaa on kasvatettu ja kehitetty asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Voimakkaampi kasvun aika alkoi 2000-luvun alkupuolella, jolloin kalus- ton ja henkilöstön määrä lisääntyi vuosi vuodelta. Vuodesta 2021 Konnekuljetus on ollut osa laajempaa, neljän yhtiön muo- dostamaa Konnekuljetus Oy -konser- nia. Konserniin kuuluu kuljetusyhtiön lisäksi raskaan kalustoon huoltoon erikoistunut Konneservice, metsäener- gian murskausta ja haketusta tarjoava Kosken Megawatti sekä peräkärryval- mistaja Matec-Trailer Oy. Toukokuusta 2024 lähtien konserni käyttää nimeä Konnegroup.
37
Powered by FlippingBook