Metsä Groupin Viesti 2 - 2024

2/24

METSÄ GROUPIN VIESTI

Nicolas Vollar perehtyy työssään muun muassa metsälain kymppipykälän kohteisiin, siis erityisen tärkeisiin elinympäristöihin.

Kun Vollarin perhe kasvoi, hän koki, etteivät metsäkonekuskin työajat sopi- neet yhteen lapsiperheen elämän kanssa. Samalla kasvoi halu kehittää itseään ammatillisesti, joten Vollar lähti opiske- lemaan ammattikorkeakouluun metsä- talousinsinööriksi ja pääsi pian valmis- tumisensa jälkeen keväällä 2020 töihin Metsä Groupin metsäasiantuntijaksi. VIIME SYKSYNÄ Vollar palasi koulun- penkille, kun Tampereella alkoi uusi metsäalan ylempi ammattikorkeakoulu­ tutkinto, jossa on luonnonhoidollinen suuntaus. Opintoja Vollar suorittaa työn ohessa. ”Se tuntui oikealta suunnalta ja sit- ten sattui vielä niin hyvin, että metsä- luonnonhoidon asiantuntijan paikka tuli hakuun”, Vollar muistelee. Maaliskuussa 2024 Vollar aloitti metsäluonnonhoidon asiantunti- jana. Uudessa tehtävässä työskentelee yhteensä neljä henkilöä, joista jokaisella on oma maantieteellinen vastuualu- eensa. Vollarin alueeseen kuuluvat Metsä Groupin Lohjan, Mikkelin ja Lappeen­ rannan hankintapiirit, eli iso osa Etelä- Suomea Hangosta Savonlinnaan saakka. METSÄLUONNONHOIDON ASIANTUN- TIJAT tukevat Metsä Groupin puunhan- kinnan ja metsäpalveluiden henkilöstöä, kuten metsäasiantuntijoita, luonnonhoi- don osaamista vaativissa kysymyksissä. ”Tähän mennessä isointa roolia ovat näytelleet FSC®-sertifiointiin liittyvät kiinteistöt, mutta eri vuodenaikoina tässä työssä tulevat vastaan eri tyyppiset asiat”, Vollar kertoo.

Monet metsänomistajat puntaroivat, mitä metsäluonnonhoitoon sijoitetulle rahalle saa vastineeksi, kuten mitkä lajit siitä hyötyvät. ”Jos jätät suojatiheikön, niin tietyt lajit hyötyvät siitä, kun taas lahopuusta voi- vat hyötyä aivan eri lajit. Yleisesti ottaen tärkeintä olisi pitää metsien terveydestä hyvää huolta”, Vollar toteaa. Vollarin mukaan metsäluonnonhoi- toon ja monimuotoisuuden lisäämiseen kannattaa satsata, sillä se on yksi keino varmistaa, että metsät säilyvät terveinä ja elinvoimaisina tulevillekin sukupolville. ”Monimuotoinen metsä on terveempi metsä, sillä se on vastustuskykyisempi häiriöille. On siis ihan taloudellisestikin arvokasta, että pidetään monimuotoisuu- desta huolta.”

Vollar on myös ehtinyt auttaa ympä- ristötukihakemusten teossa ja käynyt katsomassa kahta liito-oravakohdetta. Tehtävänkuvaan kuuluu myös esimer- kiksi neuvonta siinä, miten hakkuita ja metsänhoitotöitä voidaan tehdä peto­ lintujen pesäpuiden ympärillä. Ensimmäinen kuukausi uusissa työ- tehtävissä on tuntunut kiireiseltä, mutta hyvältä. ”Tykkään todella paljon siitä, kun päästään puimaan jotain tapausta metsä­ asiantuntijan kanssa ja kun pääsee käyt- tämään omaa osaamistaan sen mietti- miseen, mikä voisi olla fiksuin toiminta- tapa”, Vollar sanoo. Kun Vollar ja muut metsänluonnon- hoidon asiantuntijat ovat taustatukena kentällä toimiville asiantuntijoille, nämä voivat keskittyä paremmin omaan työ- hönsä metsänomistajien parissa. ”Esimerkiksi metsäasiantuntijoiden ei tarvitse osata kaikkia yksityiskohtia, vaan heidän tehtävänsä on tunnistaa maastossa poikkeukselliset kohteet ja pirauttaa siinä vaiheessa minulle tai kollegalle lisäneuvojen saamiseksi.” VOLLAR TUTUSTUI metsäasiantuntijana lukuisiin metsänomistajiin. Näkemyksiä luonnonhoidosta on hänen mukaansa yhtä paljon kuin metsänomistajiakin. ”Osa suhtautuu todella myönteisesti ja tiedostaa, että siitä voi tulla pientä taloudellista notkahdusta vaikka puu- kauppatuloon, mutta he näkevät myös sen, että metsän arvo monimuotoisuuden kautta kasvaa niin paljon, että se on sen arvoista. Mutta löytyy myös muunlaisia näkemyksiä.”

FSC-C111942

INFO JOS METSÄSSÄSI on

jotain monimuotoisuu- den kannalta arvokasta, jonka haluaisit suojella, tai jos liittyminen FSC- sertifiointiin kiinnostaa, ota yhteyttä metsäasian­ tuntijaasi.

43

Powered by