2/24
METSÄ GROUPIN VIESTI
Järviruokoa niittävä kone toimii sähköllä, eikä vesistöille riskialtista hydrauliikkaa käytetä lainkaan.
LUONTO HANKKEIDEN RAHOITUS OHJELMA METSÄ GROUP perusti vuonna 2021 kymmenvuotisen luonto hankkeiden rahoitusohjel- man. Sen tarkoitus on tukea talousmetsien ulkopuolella hankkeita, joissa voidaan lisätä luonnon monimuotoisuutta. Hankkeet voivat liittyä esim. lintuvesiin, kosteikkoihin, virtavesireitteihin, pienvesiin, rantaluontokohteisiin, pölyttä- jien elinympäristöihin tai luon- toa vahvistaviin uusiin teknisiin ratkaisuihin. Luonto-ohjel- massa on tähän mennessä rahoitettu noin 40:ää hanketta 1,2 miljoonalla eurolla.
J ärvenrantojen rehevöityminen ja järviruo’on niiton hitaus ja kalleus vauhdittivat kesällä 2022 Sumiaisten Kuokanniemen rantojen kunnostushankkeen aloitusta, hankevalmis- telijana toimiva Jaakko Soikkeli sanoo. Järviruoko on yksi yleisimmistä rannan kasvi lajeista. Se kasvaa ja leviää juurakkonsa avulla nope- asti ja umpeuttaa maisemaa. Se heikentää myös veden virtausta ja happipitoisuutta, rantojen vir- kistyskäyttöä ja rantakiinteistöjen arvoa. Rannoille kasaantuessaan se aiheuttaa esteettisiä haittoja, vapauttaa mätänemisprosessissa kasvihuonekaasuja ja pohjaan varastoituneita ravinteita uudelleen vesi- ekosysteemiin. ”Järviruoko on levinnyt Suomessa nopeasti vii- meisten vuosikymmenten aikana ja sitä on arvioitu olevan rannikko- ja järvialueilla jopa 100 000 heh- taarin alueella. Siitä on tullut aikamoinen ongelma”, Soikkeli sanoo. Rantojen niitto- ja korjuuyrittäjiä on Suomessa kuitenkin varsin vähän, minkä vuoksi oikea-aikai- nen niitto kohtuuhinnalla on hankalaa. ”Kun hyvää niitto- ja korjuuyrittäjää ei löytynyt, koottiin kyläläisistä työryhmä helmikuussa 2023 miettimään uusia ratkaisuja järvikasvien poistami- seen ja hyödyntämiseen”, Soikkeli sanoo. Tavoitteena oli kehittää laitteisto, jolla vesikas- vien niitot tehdään ekologisesti ja taloudellisesti nykyistä kestävämmällä tavalla ja jossa niitto ja korjuu voidaan tehdä samanaikaisesti. ”Heinä-elokuun vaihteessa niittolaite oli jo käy- tössä ja vesillä niittämässä. Vaikka viime kesänä päästiin myöhässä liikkeelle, saatiin rantoja puhdis- tettua 10 hehtaaria”, Soikkeli sanoo. Lautan kaikki toiminnot ovat sähkökäyttöisiä, eikä vesistöille riskialtista hydrauliikkaa käytetä lainkaan. Akkujen lataus toteutetaan aurinkoken- noilla ja pienitehoisella aggregaatilla. ”Tekniikkansa ansiosta työlautta on erittäin hil- jainen, eikä sen käyttö häiritse toimiessaan lähiym- päristön eliöstöä tai asukkaita”, Soikkeli tarkentaa. JÄRVIRUO’ON NIITOLLA lisätään myös luonnon monimuotoisuutta. Niitto estää järviruokoa leviämästä ja kasvamasta liian tiheäksi. Se auttaa veden kierrättämisessä lisäten rannan ilmavuutta ja edistää muiden kasvilajien kasvua. Niitto lisää ekosysteemin kestävyyttä rehevöitymistä vastaan, vähentää ilmastopäästöjä ja tarjoaa paremmat elin- ympäristöt eri eläinlajeille. Se lisää rantojen virkis- tyskäyttöä ja luo viihtyvyyttä rantamaisemiin.
”Ensimmäisessä vaiheessa saimme luvan järviruo’on läjittämiseen, mutta pidemmällä aika välillä järviruokoa on tarkoitus hyödyntää moni puolisemmin”, Soikkeli sanoo. JÄRVIRUOKO SISÄLTÄÄ paljon typpeä ja fosforia ja sitä voidaan käyttää maanparannusaineena esimer- kiksi pelloilla. Järviruoko sopii hyvin myös kompos- tin ja mullan raaka-aineeksi. Järviruokoa voidaan hyödyntää myös katto- ja eristemateriaaleina. ”Oikein rakennettu järviruokokatto kestää jopa 100 vuotta”, Soikkeli sanoo. Ontelorakenteen ansiosta se on myös erin- omainen eristemateriaali. Tulevaisuudessa järvi- ruokoa voidaan hyödyntää energiantuotannossa, komposiittirakenteissa, kasvualustoina ja jopa akku- teollisuuden materiaalina. Hanke sai rahoitusta Metsä Groupin Luontohank- keiden rahoitusohjelmasta. ”Metsä Groupin rahoitus tuli tarpeeseen. Ihan uuden keksinnön tuotekehitys kun on pitkäjänteistä ja vie yllättävän paljon rahaa. Kiitos myös kaikille hankkeeseen aikaansa antaneille vapaaehtoisille”, Soikkeli sanoo. Tavoitteena on tulevaisuudessa monistaa kek- sintö ja pelastaa järviruo’on valtaamia rantoja myös muualla Suomessa.
45
Powered by FlippingBook