2/24
METSÄ GROUPIN VIESTI
Ilkka Harju pitelee kartongista tehtyä pulloa, Gunilla Nykoppin kädessä on luksusruokapakkaus.
INFO Osaamiskeskus – Excellence Centre SIJAITSEE ÄÄNEKOSKELLA , Metsä Groupin tehdas integraatin alueella
asiakaskohtaamisiin sekä koota tieto ja asiantuntemus saman katon alle. ”Markkinoilla moni toimija hakee juuri nyt entistä parempia ja vastuul- lisempia pakkausratkaisuja. Kun asia- kas ottaa meihin yhteyttä, hän yleensä haluaa kehittää olemassa olevaa pak- kaustaan. Usein tämä merkitsee muovin korvaamista uusiutuvalla puukuidulla”, Harju kertoo. ASIAKKAAN YHTEYDENOTOSTA alkaa muutamasta kuukaudesta yli vuoteen kestävä prosessi, jonka aikana Metsä Boardin osaamiskeskuksen pakkaus- suunnittelutiimi ja tutkimus- ja kehi- tysosasto muodostavat tuotteesta ja sen vaatimuksista mahdollisimman tarkan kuvan. Huomioon otetaan materiaali, rakenne, se miten pakkauksen rakenne suojaa ja säilyttää tuotteen, miten se toimii pakkauslinjoissa ja logistiikka ketjuissa, avauskokemus, erottuvuus hyl- lyssä sekä kierrätettävyys. ”Pakkaussuunnittelu on iso palapeli, ja mitä enemmän paloja on, sitä enem- män kokoaminen vie aikaa. Mutta aina on mahdollista saada kaikki palat kohdal- leen”, Harju sanoo. Ratkaisuja asiakkaiden haasteisiin haetaan kehitystyöpajoissa, jotka voi- daan järjestää joko osaamiskeskuksessa tai virtuaalisesti verkkokokoussovellus- ten avulla. ”Jokainen työpaja räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Pak- kaussuunnittelun lisäksi niihin voi kuu- lua muutakin sisältöä. Raaka-aineen vastuullisuus on tärkeä arvo asiakkail- lemme, joten saatamme käydä met- sässä tutustumassa suomalaiseen met- sänhoitoon ja puunkorjuuseen. Jotkut ovat halunneet päästä istuttamaan, ja sekin on järjestynyt”, Metsä Boardin
Tähän työhön kasvetaan”, Harju kertoo. Osaamiskeskus tarjoaa pakkaussuun- nittelijoille tilaisuuden kehittää omaa ammattitaitoa, sillä pakkauksia ideoi- daan myös aktiivisesti. ”Meille on tärkeää seurata markkinaa, ja pyrkiä ennakoimaan ja ratkaisemaan haasteita jo etukäteen. Uudet ideat ovat arvokkaita”, Harju sanoo. Usein pakkaussuunnittelutiimi pyr- kii yllättämään asiakkaan silloinkin, kun tällä on näkemys siitä, mitä uudelta pak- kaukseltaan toivoo. ”Samalla, kun yllätämme asiakkaan myönteisesti kartongin mahdollisuuk- silla, vahvistamme asiakassuhdetta”, Harju sanoo. JOKIN AIKA SITTEN pakkaussuunnitte- lutiimi suunnitteli yhdessä Metsä Boar- din yhteistyöverkon kanssa Kouvolan Lakritsille uuden, suljettavan lakupak- kauksen. Mukimaisen muodon suunnit- telussa hyödynnettiin tekoälyä. ”Tekoäly on suunnittelijoille luovuu- den jatke, joka auttaa generoimaan muo- tokieliä entistä laajemmin”, Harju sanoo. Metsä Board saatetaan julkisuudessa yhdistää Lumenen kaltaisiin mega- brändeihin, mutta Harju painottaa, että yhteistyötä tehdään myös pienemmän kokoluokan toimijoiden kanssa. ”Pakkauksia kehitettäessä Suomi on hyvä testilaboratorio. Pystymme oppi- maan koko arvoketjun matkalta, ja kehit- tämään ratkaisuja, jotka toimivat myös kansainvälisesti. Pk-yrityksillä on tässä valtava rooli.” Kehitystyö puukuidun ympärillä jat- kuu, ja kartongin tulevaisuus näyttää hyvältä. ”Viime vuosina markkinoilla on nähty ensimmäiset sovellukset kartonkisista pulloista. Olen varma, että paljon on vielä keksimättä.”
PERUSTETTU 2020
YHTEISTYÖYMPÄRISTÖ pak- kausmateriaalien ja -ratkaisu- jen tutkimukseen, innovointiin ja testaukseen
SISÄLTÄÄ toimistotiloja, R&D- laboratorion, asiakaspalvelu
keskuksen ja modernilla teknologialla varustetun pakkausdesign-studion
20 työntekijää
asiakaskokemuspäällikkö Gunilla Nykopp kertoo.
METSÄ BOARDIN käyttämä sellu on val- taosin jalostettu suomalaisesta puusta. Puuraaka-aineesta 91 prosenttia on serti- fioitu, ja 100 prosenttia on jäljitettävissä. Kaikki Metsä Boardin kartongit val- mistetaan ensikuidusta, joten ne sovel- tuvat hyvin myös herkkien tuotteiden, kuten ruoan pakkaamiseen. Ne ovat keveitä ja lujia, eli samasta määrästä materiaalia voidaan valmistaa useampia pakkauksia. Ero mitataan ja osoitetaan myös asiakkaalle, koska kun tuotanto volyymit ovat suuret, yksittäisillä prosen- teillakin on iso merkitys. Osaamiskeskuksen pakkaustii- min yhdellä jäsenellä on tutkijatausta, toinen on tekninen piirtäjä ja kolmas medianomi. ”Valtaosa alalla työskentelevistä on itseoppineita, sillä pakkaussuunnitte- lua opetetaan kapeasta näkökulmasta.
51
Powered by FlippingBook