Metsäverkko on tärkeä työväline Tattarin tilalla Myrskyläläiset Tapio Anttila ja Mira Ruotsalainen käyttävät Metsäverkkoa Tattarin tilan metsäasioiden hallinnointiin. Sen avulla muun muassa suunnitellaan tulevia metsänhoito- ja hakkuutöitä, tehdään kaupat Metsä Groupin kanssa ja tilan kirjanpito helpottuu.
TEKSTI SIRKKU VANHATALO KUVAT SEPPO SAMULI
V iime elokuussa Metsä Groupin Metsäverkko-palvelua uudistet tiin, ja muun muassa sen käytet tävyyden luvattiin parantuneen. Kävimme Tattarin tilalla kyselemässä, pitääkö lupaus paikkansa. ”Metsäverkko on meillä aika aktiivisessa käytössä. Kyllä tämä toimii kätevämmin kuin aiempi versio, ja vaikuttaa selkeäm mältä ja nykyaikaisemmalta”, Tapio Anttila toteaa. ”Näin syksyisin, kun tilan peltotyöt on saatu päätökseen, minulla on enemmän aikaa suunnitella tulevia hakkuita ja hoito töitä. Ensimmäiseksi käymme metsäasian tuntijan kanssa läpi tulevan talven taimi konhoito- ja ensiharvennuskohteet.” Neljäsataavuotias tila Vuonna 2014 tilanpidon aloittanut Tapio Anttila on Tattarin tilan 14. isäntä. Pää rakennuksen katolla olevassa viirissä on vuosiluku 1622. Jostain asiakirjasta on löytynyt myös luku 1619, joten tilan 400-vuotista taivalta olisi ehkä pitänyt juhlistaa jo viime vuonna. Tilalla on met sää ja viljeltäviä peltoja vuokramaineen yhteensä vajaa tuhat hehtaaria. ”Sen jälkeen, kun aloitin isäntänä, olemme aika määrätietoisesti kunnosta- neet metsiämme. Olen Metsä Groupin metsäomaisuuden hoitosopimusasiakas, ja lisäksi yhdessä Miran kanssa hankituilla metsillä on oma hoitosopimusasiakkuus. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen tehdyt metsätilakaupat olemme tehneet yhteis ostoina.”
Osa pelloista sijaitsee runsaan 30 kilo metrin päässä Loviisassa. Tattarin tilalla aloitettiin luomuviljely 25 vuotta sitten. Metsät sijaitsevat kohtuuetäisyydellä koti kulmilta, ja niillä on PEFC- ja FSC-sertifikaa tit. Tilalla on tällä hetkellä vakituinen työn tekijä, ja Anttilan vanha sukupolvi on edel leen aika ajoin apuna. Anttila suosii mahdollisimman nopea tahtista uudistamisketjua. Eräälläkin työ maalla metsäkuljetus oli vielä käynnissä, kun omalla kaivinkoneella jo tehtiin kään tömätästystä. Taimet ja istuttajat saatiin paikalle vasta muutaman päivän päästä. ”Mutta jatkuvaa kasvatustakin olen mietti nyt tietyillä alueilla.” ”Täällä Itä-Uudellamaalla esiintyy harmillisen runsaasti kuusentyvilahoa, joka tekee jatkuvan kasvatuksen hanka- laksi vaihtoehdoksi”, metsäasiantuntija Ville Kuisma toteaa. ”Muita puulajeja kasva vissa metsissäsi sitä toki voitaisiin kokeilla.” Kaupankäynti sujuvaa ”Metsäverkon käyttö on helppoa ja esimer kiksi kaupankäynti on sujuvaa, kun saan tarjoukset sinne hyväksyttäväksi. Kaupat saadaan aikaan ripeästi, kun ne hoituvat pankkitunnusten avulla. Mutta olen minä niitä tarjouksia lähettänyt takaisinkin kysyen, että eikös olisi parempaa hintaa saatavilla”, Anttila sanailee. ”Parhaan hyödyn Metsäverkosta saa, jos metsäsuunnitelmatiedot ovat mahdol lisimman ajantasaiset. Kun metsää on aika paljon, löytyy myös metsätiloja, joiden suunnitelmatiedoissa on päivittämistä.
Tapio Anttila ja Mira Ruotsalainen ovat luotsanneet 400-vuotiasta Tattarin tilaa kuusi vuotta.
metsä groupin viesti | 21
Powered by FlippingBook