JÄSENET
Jollakin kuviolla esimerkiksi suosi tellaan maanmuokkausta, vaikka taimet on jo istutettu.” ”Olisi muuten hyvä, jos tähän metsä suunnitelmaan saataisiin jotenkin linki tettyä tiedon siitä, olisiko jollekin kuviolle ehdotettu hoitotoimenpide kemera-kelpoi nen”, Anttila esittää. ”Siitä voisi olla monelle hyötyä, kun laskeskelee tulossa olevia hoito kustannuksia.” Anttila istahtaa Kuisman kanssa kahvi pöydän ääreen ja ryhtyy selailemaan kan nettavalta tietokoneeltaan Metsäverkkoa. ”Puukauppa-osiossa olen kaupanteon lisäksi käynyt tutkimassa ja hyväksymässä mit taustodistuksia. Avoinna olevia kauppoja kin olen seuraillut, jotta pysyn perillä, miten puukaupat etenevät moteiksi ja lopulta euroiksi”, Anttila kertoo. ”Nytkin taitaa olla pari kauppaa kesken, kun hakkuukoneita ei ole voinut metsään viedä. Korjuukelit ovat olleet tosi haastavat”, Kuisma sanoo viime vuotista parempaa tal vea toivoen. Helpottaa kirjanpitoa Anttila on tyytyväinen, kun kaikki puu kauppasopimukset ja hoitotöiden tilaukset löytyvät helposti ja arkistosta kaikki van hatkin asiakirjat. ”Arkisto helpottaa eten kin Miran töitä, sillä hän vastaa tilan kir janpidosta.” ”Sieltä saan poimittua kätevästi tietoja kirjanpitoon, eikä niitä tarvitse ryhtyä erikseen mistään muualta etsimään”, Mira Ruotsalainen kertoo. ”Tarvittaessa myös jäsenpalvelunumerosta saa nopeaa ja ystävällistä apua.” Uusi Tilakirja kiinnostaa ”Tules Ville selittämään, mitä kaikkea tämä uusi Tilakirja minulle kertoo. Siihen en ole vielä ehtinyt kunnolla perehtyä”, Anttila sanoo. ”Täältä löytyy metsävaratiedoista ja niiden kehityksestä hyviä graafeja, mutta tätä yhden kuvan kuvaajaa olen ihmetellyt.” Miehet tutkivat kuvaa, jossa voi tarkas tella Metsäverkossa olevaan metsävara- aineistoon perustuvan metsäomaisuuden arvon ja kassavirran kehitystä eri ajanjak soilla. ”Tuosta kun klikkailet, niin näet suun taa-antavasti, miltä jonkun tietyn metsätilasi kassavirta kehittyy vaikka viiden tai kym menen vuoden kuluessa”, Kuisma selvittää. Tilakirjan kassavirtalaskelmat perustu vat aiempiin tuloihin ja menoihin sekä nii den ennusteisiin. ”Esimerkiksi tuolla tilalla suositellaan päätehakkuuta, joten viiva näyttää ensin mukavasti yläviistoon, mutta tasoittuu, kun uudistuskustannukset näky vät ennusteessa”, Kuisma sanoo. Viimein Anttila klikkaa auki virtuaali metsän. Oman metsätilan tunnistaa nyt
”On tämä uusi Metsäverkko aiempaa kätevämpi.”
Kaupankäynti on Metsäverkossa helppoa. ”Olen minä tarjouksia takaisinkin lähettänyt ja kysellyt parempaa hintaa”, Anttila sanailee.
entistä paremmin omakseen, kun siihen on lisätty muun muassa tiet ja vesistöt. ”Katsotaanpa täältä, minne mennään otta maan niitä valokuvia”, Anttila ehdottaa. Lapset jo kiinnostuneita Metsätaloudella on Tattarin tilalle iso merkitys. ”Metsään pitää päästä itsekin aika ajoin raivaamaan”, Anttila kertoo. ”Siellä kun kaataa ryteiköitä, tietää teke vänsä metsälle hyvää. Parin vuoden kulut tua sitä ei samaksi metsäksi enää tunnista, mutta näkymä on todella palkitseva.” Anttilan ja Ruotsalaisen perheessä on kolme lasta: 5-vuotias Valtteri , 3-vuotias Venla ja neljän kuukauden ikäinen Vilma . Esikoinen on tietysti kiinnostunut eten kin koneista, mutta myös metsäasioista.
Vanhemmat ovat huomanneet, että kiinnos tusta riittää, kun lapselle jaksaa selittää asi oita. ”Viime aikoina Valtterille on pitänyt selvittää maanmuokkauksen saloja, kun hän pääsi itsekin kokeilemaan kääntömättään tekoa työmaalla”, isä nauraa ja kertoo, että myös ilmastomuutos on ollut useamman ruokapöytäkeskustelun aiheena. ”Ja Valtteri muistelee mielellään sitä, miten oli äidin kanssa katkonut tuulenkaatoja metsätien päältä.” ”Kun lapset saavat olla mukana tilan töissä ja heille jaksaa selittää asioita, kiin nostus niihin syttyy ja säilyy”, Ruotsalainen arvelee. ”Ensi kevään istutuksia odotellessa”, isä toteaa lapsille uutta tulossa olevaa asiaa miettiessään.
22 | metsä groupin viesti
Powered by FlippingBook