Metsä Groupin Viesti 4 - 2020

KOLUMNI

EU:n metsästrategian tulee kattaa koko metsäsektorin arvoketju. Kestävä metsätalous on ratkaisu niin talouden, ympäristön kuin ilmastonkin kannalta. TARVITSEMME VAHVAN EU:N METSÄSTRATEGIAN

GREEN DEAL on Euroopan komission kestävän kasvun strategia, jonka tavoit­ teena on vähentää kasvihuonepäästöjä, luoda vihreämpi ja terveellisempi ympä­ ristö sekä saada aikaan kasvua ja työtä. Erinomaisia tavoitteita! Huolestutta­ vaa kuitenkin on se, että vihreästä sopi­ muksesta puuttuu liki kokonaan bio­ talous. Se loistaa poissaolollaan, samoin kuin kestävä metsätalous ja koko metsä­ sektori.

Suomessa eduskunta on todennut tämän useaan kertaan, viimeksi keväällä 2020 Green Dealia käsitellessään. Huo­ lestuttavaa kuitenkin on, että nykyisestä komissioista on kyseenalaistettu kansal­ linen päätäntävalta metsäpolitiikassa ja sovitettu metsäpolitiikkaa ympäristö- ja ilmastopolittikan alle. Totta on, että unionilla on jäsenval­ tioiden rinnalla jaettu toimivalta muun muassa energia-, maatalous- ja ympä­ ristöasioissa, joilla kaikilla on kytkös metsiin ja kansallisiin metsäpäätöksiin. Tämä on juuri se syy, miksi unioni tar­ vitsee yhtenäisen, vahvan ja toimivan metsästrategian, joka luo raamit toimi­ valtasuhteille.

EUROOPAN UNIONIN nykyinen metsä­ strategia on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka. Sen yleistavoitteena on metsien kestävä kehitys ja hoito Euroo­ passa. Kun entisen strategian voimassa­ olo lakkaa, Euroopan komissio tullee julkai­ semaan EU:n uuden metsästrategian alkuvuodesta 2021. Euroopan parlamentti muodosti oman kantansa metsästrategiaan jo lokakuussa. Parlamentissa hyväksy­ tyn raportin pääneuvottelija oli suomalainen europarla­ mentaarikko Petri Sarvamaa. Parlamentin kanta oli vahva viesti komissiolle: metsäbiotalous ja kestävä metsätalous tulee nähdä olennaisena osana ratkaisua EU:n ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamisessa. MAATALOUSNEUVOSTO (jäsenmaat) antoi omat päätel­ mänsä EU:n tulevasta metsästrategiasta marraskuun puolivälissä. Neuvosto painottaa kestävää metsänhoitoa, metsäsektorin merkitystä EU:n biokiertotaloudessa sekä jäsenmaiden päätösvaltaa metsäpolitiikassa. Sen päätelmät ovat linjassa Euroopan parlamentin kannan kanssa ja vas­ taavat hyvin suomalaisten metsänomistajien näkemystä. SUOMELLE METSÄALA on vientiteollisuutena tärkeämpi kuin monille muille EU-maille, ja siksi meille erityisesti on tärkeää, mikä on tulevan metsästrategian sisältö ja vaikuttavuus. Lähtökohtaisesti metsäpolitiikka ja metsä­ talous kuuluvat jokaisen EU-jäsenvaltion kansalliseen toimivaltaan.

JUHA HAKKARAINEN METSÄJOHTAJA MAA- JA METSÄTALOUS- TUOTTAJAIN KESKUSLIITTO

SUOMALAISTEN METSÄNOMISTAJIEN ja metsäteollisuu­ den näkökulmasta metsästrategiassa tulee nostaa vahvasti esille metsiin perustuva taloudellinen potentiaali, jonka nykyinen komissio on tuntunut unohtaneen. Metsät ja metsäala ovat merkittävä osa myös koko Euroopan bio­ taloutta. Euroopan metsäinstituutti on arvioinut metsäbiotalou­ den tuotteiden arvoksi Euroopassa yli 200 miljardia euroa vuodessa. Lisäksi on arvioitu, että puupohjaisten tuottei­ den globaalit markkinat tulevat kasvamaan 200 miljardilla eurolla vuoteen 2030 mennessä. Eli meillä on todellakin markkinoilla mahdollisuuksia. SUOMEN TULEE MÄÄRÄTIETOISESTI vaikuttaa metsätie­ don lisäämiseksi ja kestävän metsätalouden edistämiseksi Euroopan unionissa. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa siihen, että biotaloutta ja metsien roolia siinä ei ymmär­ retä. Meillä ei myöskään ole varaa siihen, että omat päät­ täjämme toimivat vastoin Suomen ja kestävän kehityksen etuja. Tulevan strategian tulee kattaa koko metsäsektorin arvoketju. Kestävä metsätalous on ratkaisu niin talouden, ympä­ ristön kuin ilmastonkin kannalta.

28 | metsä groupin viesti

Powered by