Palkkaussuunnittelija Marko Leiviskä tekee työtään Metsä Boardin uudessa osaamiskeskuksessa Äänekoskella. Kuvassa myös T&K-laboration johtaja Heli Kuorikoski.
Tekoälyllä parannetaan tasalaatuisuutta Metsä Boardin Kyron tehdas on tunnettu laadukkaasta taive kartongistaan. Viime vuoden keväästä lähtien laatua ja erityi sesti tasalaatuisuutta on kehitetty entisestään tekoälyn avulla.
TEKSTI HENRI SALORANTA KUVAT METSÄ BOARD
TEKOÄLYN projektipäällikkönä Metsä Boardissa toimiva Tomi Vähä-Ruohola kuvailee tekoälyä autoesimerkin kautta. ”Vanhemmissa autoissa vakio- nopeudensäädin pystytään asettamaan tiettyyn nopeuteen, ja auto hyrrää samaa vauhtia, kunnes kuljettaja päättää toisin. Tekoälyn avulla nopeus pystyy mukautu maan esimerkiksi mutkiin tai edellä ole van auton etäisyyteen”, Vähä-Ruohola kertoo. Toisin sanoen, tekoäly ottaa huomioon useita eri muuttujia tehdessään ohjaa via päätöksiä. Vakionopeudensäätimessä muuttujia on ehkä vain muutamia, kun taas kartonkikoneessa niitä voi olla jopa 15 000. Muuttujia ovat muun muassa eri laiset pumput ja venttiilit, joiden toimintaa tuotannon operaattori säätelee. Tekoäly ei itsestään osaa mitään, joten aluksi se täytyy opettaa niin sanotusti talon tavoille. ”Tekoälylle opetetaan historian perus teella, että tietyillä ajoarvoilla labora toriosta saadaan tuotteelle mitattava laatuarvo. Tekoälyn avulla laatuarvoja pys tytään ennustamaan ja prosessin säätöjä tekemään reaaliajassa ilman tarvetta val miin lopputuotteen laboratorionäytteille”, Vähä-Ruohola selvittää.
Ennen tekoälyä kartongin tiettyjä laa tuarvoja on voitu mitata ainoastaan val miista rullasta. Konerullia valmistuu noin puolen tunnin välein, ja konerullan valmis tuksen aikana ei näitä laatumittauksia ole ollut mahdollista suorittaa. ”Tekoäly antaa operaattoreille mahdol lisuuden keskittyä kokonaisuuksien hal lintaan ja toiminnan kehittämiseen, kun huomio pystytään siirtämään monesta eri muuttujasta yhteen tekoälymuuttujaan. Operaattorit ovat itse suhtautuneet tähän hyvin positiivisesti”, Vähä-Ruohola iloitsee. Tekoälyä hyödynnetään Kyron lisäksi tällä hetkellä myös Kemin kartonki koneella. Lisäksi sitä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi logistiikkaketjussa asiakkaalle. ”Sen avulla voitaisiin tarkkailla, millä kuljetusvälineellä asiakasrullat on paras kuljettaa tai mikä on tehokkain reitti kul jetuksiin, jotta laatuominaisuudet säilyvät haluttuina asiakkaalle saakka, olosuhteet logistiikassa huomioon ottaen.” Vähä-Ruoholan mukaan tekoäly ei tule mullistamaan alaa, mutta sen avulla voi daan lisätä tehokkuutta monin paikoin. ”Se on ikään kuin kulmia hiova työkalu, jolla saadaan mainittavia säästöjä eri puo lilta, ja yhdessä niistä muodostuu merkit tävä kokonaisuus.”
Rakenteella suojattua pakkausta ei pysty avaamaan sitä murtamatta.
Projektipäällikkö Tomi Vähä-Ruohola sanoo, ettei tekoäly itsessään osaa mitään, vaan se pitää niin sanotusti opettaa talon tavoille.
Pakkauksen hologrammitarra varmistaa tuotteen aitoutta.
NFC-teknologia mahdollistaa esimer kiksi sen, että apteekissa voidaan rekiste röidä juuri kyseinen lääkepakkaus juuri tie tylle henkilölle. Kuluttaja pystyy katsomaan annosteluohjeet tai muuta tärkeää tietoa laittamalla puhelimensa NFC-tägin päälle. Samalla hän voi myös varmistua tuotteen aitoudesta. ”Pakkausten käytettävyys on tärkeää, mutta tuoteturvallisuus on se ykkösjuttu. Väärentäminen pyritään tekemään mahdol lisimman hankalaksi ja varmistamaan, että sisältävä lääke on juuri sitä mitä pitääkin.”
metsä groupin viesti | 51
Powered by FlippingBook