Metsä Groupin Viesti 2 - 2019

Markkinatrendit tukevat ensikuitukartonkien kysyntää Maailmanlaajuiset muutosilmiöt muovaavat toimintaympäristöämme ja luovat maapallolle ja yritysten liiketoiminnalle sekä haasteita että mahdollisuuksia. Väestönkasvu, kaupungistuminen, kuluttajien kasvava ympäristötietoisuus ja luonnonvarojen niukkuus lisäävät ekologisten pakkausmateriaalien kysyntää. Metsä Boardin kevyet ja laadukkaat ensikuitukartongit vastaavat näihin tarpeisiin erinomaisesti.

TEKSTI JENNI LAINE KUVAT SEPPO SAMULI JA GETTY IMAGES

M aailman väestö ja maailmanlaajuinen kulutus kasvavat tulevaisuudessa nopeasti. YK:n arvioiden mukaan vuonna 2018 maailman väkiluku oli noin 7,6 miljardia, ja vuonna 2050 maailmassa oletetaan olevan jo 9,8 miljardia ihmistä. Suurin osa väestökasvusta tapahtuu kehittyvissä maissa. Samalla kaupungistuminen jatkaa voimakasta kasvu­ aan. Vuoteen 2030 mennessä yli 10 miljoonan asukkaan suurkaupunkien määrän odotetaan nousevan yli neljään­ kymmeneen, ja maailman väestöstä 60 prosenttia ennus­ tetaan asuvan kaupunkialueilla. Kaupungeilla ratkaisijan rooli ”On hämmästyttävää, kuinka kaupungit, jotka katta­ vat ainoastaan kaksi prosenttia maapallon pinta-alasta, pystyvät tuottamaan 70 prosenttia maailman brutto­ kansantuotteesta. Ikävä kyllä ne samalla aiheuttavat 70 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä ja jätteistä. Tämä hyötyjen ja haittojen keskittyminen samaan paikkaan korostaa kaupunkien roolia yhteis­ kunnallisten ongelmien ratkaisijoina”, Metsä Boardin markkinatutkimuspäällikkö Anu Rehtijärvi sanoo. Keskiluokan vaurastuminen ja elintason nousu erityi­ sesti Aasian ja Afrikan kaupungeissa lisäävät pakattujen tuotteiden kysyntää, kun siirrytään torimyynnistä mo­ derniin vähittäiskauppaan. Tuotteiden pakkaaminen vähentää tutkitusti myös hävikkiä ja mahdollistaa tehok­ kaan jakelun. Kaupunkien kotitalouksien pienempi koko, suurempi ostovoima, korkeampi koulutustaso ja vähenevä autoilu synnyttävät uusia kulutustrendejä. Kiireinen elämäntapa suosii take away -tuotteita ja verkkokauppaa. Samalla premium-brändien kysyntä kasvaa, ja pakkauksista teh­ dään laadukkaampia, kevyempiä ja elämyksellisempiä. Vastuullinen tapa toimia Ilmastonmuutos, ympäristötietoisuus ja luonnonvaro­ jen niukkuus luovat tarvetta tehostaa resurssien käyt­ töä ja vähentää päästöjä. Kuluttajat ovat yhä enene­ vässä määrin kiinnostuneita materiaalien alkuperästä

ja tuotteiden vastuullisesta valmistamisesta. He etsi- vät uusiutumattomien raaka-aineiden korvaajiksi ympäristöystävällisiä ja turvallisia materiaaleja. ”Nykypäivän kuluttaja haluaa tehdä päivittäisillä valinnoillaan hyvää sekä itselleen että maapallolle. Tämä asettaa suuria vaatimuksia koko kuluttajatuotteen jakelu­ ketjun läpinäkyvyydelle aina raaka-aineista tuotteen elin­ kaaren loppuun asti”, Rehtijärvi toteaa. Yhä useampi yritys ja yhteisö on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, joiden tarkoituksena on tehdä maailmasta parempi paikka meille kaikille. Kestä­ vän kehityksen tavoitteet pitävät sisällään sellaisia teemoja kuten vastuullinen kuluttaminen, ilmastoteot, kestävät kaupungit ja yhteisöt sekä vedenalaisen ja maanpäällisen elämän suojelu. Ensikuitu mahdollistaa kierrätyksen Kiihtynyt maailmanlaajuinen keskustelu muovin haitoista on lisännyt kiinnostusta ekologisesti valmis­ tettuihin ja kierrätettäviin kuitupohjaisiin pakkaus­ materiaaleihin kuten kartonkiin. Metsä Boardin tavoitteena on kehittää entistäkin ympäristöystävällisempiä ja tehokkaampia pakkauksia, joissa hyödynnetään ensikuitukartonkien tarjoamia mahdollisuuksia innovatiivisesti. Yhtiö auttaa asiakkai­ taan fossiilisten hiilidioksidipäästöjen pienentämisessä tarjoamalla kevyitä, kestäviä ja kierrätettäviä pakkaus­ materiaaleja. Kartonkeihin käytetty ensikuitu on täysin uusiutuvaa raaka-ainetta, joka on 100-prosenttisesti jälji­ tettävissä kestävästi hoidettuihin pohjoisiin metsiin.

Resurssitehokkuus, hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja vaihto­ ehtojen löytäminen muoville ovat merkittä- vimpiä pakkausten kehittämiseen vaikuttavia tekijöitä.

50 | metsä groupin viesti

Powered by