Metsä Groupin Viesti 2 - 2019

METSÄ BOARD

Husumin tehdasta kehitetään

METSÄ BOARD on tehnyt esiselvityksen Husumin sellu­ tehtaan vaiheittaisesta uudis­ tamisesta. Ensimmäinen osa uudistusta olisi sellutehtaan kahden vanhan soodakattilan korvaaminen yhdellä uudella ja vanhojen turbiinien korvaa­ minen uudella. Soodakattilainvestointia varten aloitetaan hankesuun­ nittelu, ja investointipäätös arvioidaan tehtävän aikaisin­ taan tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä. Suunnitellun soodakattilan kapasiteetti vas­ taisi nykyisen ympäristöluvan mukaista, enintään 750 000 sellutonnin vuosituotantoa. Investoinnin suuruus olisi noin 300 miljoonaa euroa jakau­ tuen vuosille 2019–2022. Soodakattila käynnistyisi noin kahden vuoden kuluttua investointipäätöksestä. Soodakattilainvestointi alentaisi tehdasintegraatin energiakustannuksia, paran­ taisi käyntivarmuutta ja lyhen­ täisi vuosittaisen kunnossa­ pitoseisokin pituutta. Oma sähköntuotanto, joka perus­ tuu kokonaan uusiutuvaan biomassaan, kaksinkertaistuisi ja integraatin sähköomavarai­ suus nousisi yli 80 prosenttiin. Lisäksi fossiilisen öljyn käyttö tehdasintegraatissa vähenisi noin 5 000 tonnia vuodessa. Soodakattilainvestoinnilla mahdollistetaan Husumin tehdasintegraatin pitkäjän­ teinen kehittäminen. Toisessa vaiheessa 2020-luvun aikana on tarkoitus korvata sellu­ tehtaan kaksi nykyistä kuitu­ linjaa yhdellä uudella. Samalla ajanjaksolla myös mahdollisia investointeja kartonkikapasi­ teetin kasvattamiseen voidaan perustaa kustannustehokkaan ja pitkäjänteisen energian­ tuotantoratkaisun varaan.

Metsä Tissuen kestävän kehityksen johtaja Mari Itkonen sanoo, että kestävä kehitys otetaan huomioon yrityksen kaikessa toiminnassa. ”Se näkyy konkreettisina valintoina ja tekoina.”

Pienillä teoilla isoja hyötyjä

Kun miljoonille ihmisille toimitetaan pehmopaperia joka päivä, gramman ero pakkauksen painossa, prosentin ero raaka-aineen koostumuksessa tai minuutin ero toimitus­ ketjussa on suuri. Niinpä jokainen arkki, rulla, pakkaus ja palvelu on Metsä Tissuella millilleen mietitty.

TEKSTI ASTA HIRVONEN KUVAT MARICA ROSENGÅRD , SEPPO SAMULI JA METSÄ TISSUE

M etsä Tissuen Mäntän tehtaalla valmistetaan vuorokaudessa noin 290 tonnia pehmopaperia, mikä vastaa kolmea miljoonaa wc-paperirullaa. Suuret valmistusmäärät merkitsevät vilkasta logistiikkaa: tehtaalta lähtee päivittäin kauppoihin noin 30 rekal­ lista pehmopaperituotteita. Kevyiden, ilmavien ja kuljetuksessa paljon tilaa vievien pehmopapereiden kuljettami­ nen yli 500 kilometrin päähän yksittäiseltä tehtaalta ei ole kannattavaa. Tuotteet val­ mistetaan siis niin lähellä markkinoita kuin

mahdollista, kuljetusmatkat pidetään mah­ dollisimman lyhyinä ja tuotteet pakataan tehokkaasti. Tässäkin pienellä muutoksella saadaan aikaan merkittäviä hyötyjä. ”Pehmopaperi rullataan kartonki­ hylsyn ympärille. Kun olemme Ruotsin tehtailla pienentäneet hylsyjen halkaisijaa pehmopaperirullissa noin 10 prosentilla, on tilankäyttö kuormalavoilla, joille tuot­ teet pakataan kuljetusta ja varastointia varten, tehostunut merkittävästi. Tuotteet pystytään pakkaamaan nyt tiiviimmin, ja yhdelle lavalle mahtuu jopa 20 prosenttia

52 | metsä groupin viesti

Powered by