Metsä Groupin Viesti 1 - 2019

Metsänhoitopäällikkö Teppo Oijala kertoo, että Metsä Group toimittaa asiakkailleen parasta saatavilla olevaa alkuperää olevia männynsiemeniä tai -taimia.

on kuitenkin liian epävarmaa, koska täällä talven tuloa on vaikea ennustaa.” Istutus viljavammille kohteille Männyn uudistaminen istuttaen on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Nykyisin käytettävät männyn paakku­ taimet ovat hyviä ja tasalaatuisia. Etelä- ja Keski-Suomessa käytettävät taimet on kasvatettu jalostetusta 1,5-sukupolven siemenviljelyssiemenestä eli niin kutsu- tusta valiosiemenestä. Ne kasvavat jopa neljänneksen nopeammin kuin metsik- köalkuperää olevat taimet, ja laatu on keskimäärin selvästi parempaa. ”Istuttaminen on paras menetelmä ravinteisuudeltaan mustikkatyypin kasvupaikoille ja hienojakoisille puoluk- katyypin kasvupaikoille. Istuttaminen soveltuu kylvöä paremmin hienojakoisille maille, koska istutettu taimi ei ole lähes- kään niin altis roustevaurioille kuin kyl- väen syntynyt pieni sirkkataimi”, Oijala perustelee. Istutettu männyntaimi kasvaa en- simmäisinä vuosinaan rivakasti pituutta, mikä antaa sille yhdessä laadukkaan maanmuokkauksen kanssa turvaa heinää vastaan.

”Istutuksessa kustannukset ovat kor- keammat kuin kylvössä, mutta toisaalta tai- mikko saadaan aikaan ainakin pari vuotta nopeammin ja hienojakoisilla kohteilla myös paljon varmemmin. Tärkeintä on valita kullekin kohteelle parhaiten sopiva menetelmä, sillä epäonnistunut metsän­ uudistaminen on kaikkein kallein vaihto- ehto metsänomistajalle.”

”Jos puuntuotos on luontaisesti heikko, ei uudistamiseen kannata laittaa isoja pa- noksia. Luontainen uudistaminen sopii ravinteisuudeltaan kuiville kankaille ja sitä karummille kasvupaikoille, jos maalaji on karkea. Menetelmä sopii myös karuille tur- vemaille”, Oijala sanoo. Luontaisessa uudistamisessa välittö- mät kustannukset ovat metsänomistajan kannalta matalat, sillä kuluja syntyy vain mahdollisesta maanmuokkauksesta. Toisaalta menetelmään liittyy myös nega- tiivisia puolia. ”Siemenpuihin sitoutuu pääomaa ja uudistumistulokseen vaikuttavat siemen- vuodet. Uudistamisessa ei myöskään päästä hyötymään jalostetusta siemenmateriaa- lista, jonka ansiosta uusi puusukupolvi kas- vaisi jopa 20–30 prosenttia luontaisesti syn- tynyttä metsää paremmin”, Oijala vertaa. Luontaisessa uudistamisessa taimikon kehityksen kannalta on olennaista, että siemenpuut poistetaan riittävän varhaisessa vaiheessa, jos tavoitteena ei ole eri-ikäis­ rakenteinen metsä. ”Siemenpuut kannattaa poistaa heti, kun taimet ovat selvinneet sirkkataimi- vaiheen yli, jolloin korjuussa taimivauriot jäävät minimaalisiksi.”

Männyn istuttaminen on yleistynyt viime vuosina.

Luontainen uudistaminen karuimmille kasvupaikoille

Männyn luontainen uudistaminen on nykyisin vähäistä verrattuna istutukseen ja kylvöön. Uuden männikön synnyttä­ minen siemenpuuhakkuun avulla on kuitenkin karuimmilla kasvupaikoilla varteenotettava vaihtoehto.

metsä groupin viesti | 33

Powered by