Metsä Groupin Viesti 1 - 2019

un jäljillä

Puupohjaisten tekstiilikui- tujen valmistamiseen käytetään yleensä liukosellua. Se eroaa tavallisesta sellusta siten, että massasta on liuotettu pois vielä suurempi osa puun sisältämää hemiselluloosaa. Liukosellusta valmistettavia tekstiilikuituja ovat esimerkiksi viskoosi, mo- daali ja lyocell; näistä viskoosia tuotetaan selvästi eniten. Alkuperän tuntemus vahvuutena Puupohjaisten tekstiilikuitujen valmistuksen ympäristövai- kutusten arviointiin pätevät samat säännöt kuin perin- teistenkin. Uusien kuitujen tuotannosta pyritään saamaan mahdollisimman vähän vettä, kemikaaleja ja energiaa kulut- tavaa. Tästä syystä viskoosin tuotanto voi olla ympäris- tölle yhtä kuormittavaa kuin

perinteisetkin tekstiilikuidut, sillä viskoosin valmistuksessa käytetään myrkyllisiä kemi- kaaleja sekä paljon vettä ja energiaa. Erityisen haitallista viskoosin valmistuksessa on siinä tarvittava rikkihiili. Raaka-aineen alkuperä­ kysymyksissä puupohjaiset ovat vahvoilla, varsinkin meillä Suomessa. Perinteisten raaka- aineiden alkuperä jää usein epä- selväksi tekstiilinvalmistajalle ja kuluttajalle, mutta puupohjais- ten tekstiilikuitujen alkuperä voidaan jäljittää luotettavasti. Jäljitettävyyden lisäksi met- säsertifiointi tuo lisäpisteitä puupohjaisille tekstiilikuiduille, kun järjestöt pisteyttävät eri vaihtoehtojen ekologisuutta. Puupohjaiset kuidut voivat siis toimia tekstiilimarkkinoilla suunnannäyttäjinä alkuperä­ ketjun hallinnan osalta.

”Tavoitteemme on tuoda markkinoille entistä ekologisempi havusellusta valmistettu tekstiilikuitu”, toimitusjohtaja Niklas von Weymarn sanoo.

Metsä Spring – innovaatioita

suomalaiselle puulle K un Metsä Springin ja Itochun teollinen koelaitos kuluvan vuoden lopussa käyn- nistetään, alkaa tekstiilikuituprosessin hiominen teolliseen mittakaavaan sovel- tuvaksi. Tavoitteena on tuoda markkinoille entistä ekologisempi, Metsä Groupin kuivaamattomasta havusellusta valmistettu tekstiilikuitu. Tekstiilikuitua valmistavan koelaitoksen harja- kaisia vietettiin maaliskuun puolivälissä. Laitoksen käynnistysvalmius saavutetaan tämän vuoden loppu- puolella. ”Uuden valmistusmenetelmän siemen kylvettiin jo vuonna 2009, kun yli kahdenkymmenen kumppanin kanssa ryhdyimme etsimään uusia puupohjaisia tuo- teideoita. Vuonna 2012 alkoi Metsä Groupin oma ke- hitysohjelma hieman pienemmässä piirissä, kuitenkin hyödyntäen yhdessä luotua osaamispohjaa. Rakenteilla oleva teollinen koelaitos on keskeinen välivaihe tämän, Metsä Springille sittemmin siirtyneen valmistusmene- telmän kehittämisessä kohti mahdollista myöhempää teollista vaihetta”, Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn kertoo. Uuden valmistusmenetelmän kehitys on myös joh- tanut patenttihakemuksiin, joista osa on jo edennyt patenteiksi asti. Patentit eli yksinoikeudet tiettyyn aineettomaan omaisuuteen ovat tyypillisiä, kun

INFO

Globaali tekstiilikuitutuotanto vuonna 2017

Muut kasvikuidut n. 5,5 %

Villa 1 % Silkki < 1 % Untuva < 1 %

Puuvilla n. 24,5 %

n. 105 miljoonaa tonnia

Selluloosa- pohjaiset muunto- kuidut n. 6,3 % Muut synteettiset

Polyesteri n. 51 %

kuidut n. 5,7 % Nylon n. 5,4 %

ÄÄNEKOSKELLE rakennettavan koelaitoksen sijainti biotuotetehtaan vieressä tuo Metsä Groupin tekstiilikuidulle selkeitä etuja, joita ovat energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttö. Puuraaka-aineen tehokkaampi käyttö johtuu siitä, että biotuotetehtaan käyttämän sel- lun saanto puusta on selvästi korkeampi kuin liukosellun. Myös lyocell- kuidun tuotanto on mahdollista integroida liukosellutehtaaseen, mikä vähentää tuotannon ympäristövaikutuksia.

metsä groupin viesti | 39

Powered by