Metsä Groupin Viesti 4 - 2021

LYHYESTI

Jos metsissäsi on lehtoja, olemme sinuun yhteydessä

Käymme ensi vuodesta alkaen läpi omistajajäsenten lehdot ja tehostamme neuvon­ taamme niiden hoidossa. Henkilökohtaiset yhteydenotot tiedossamme oleviin, lehtoja omistaviin jäseniin alkavat keväällä 2022 ja jatkuvat seuraavaan vuoteen.

TEKSTI KRISTA KIMMO

Osa ekologisen kestävyyden ohjelmaa

LEHTOJA on metsien pinta-alasta murto-osa, mutta uhanalaisia lajeja niillä esiintyy paljon. Metsänomistaja päättää, mitä lehdossa teh­ dään – me painotamme neuvonnassa moni­ muotoisuutta parantavia luonnonhoitotoimia. ”Suosittelemme omistajajäsenten leh- doille ensisijaisesti luonnonhoitoa ja parhaille kohteille vapaaehtoista suojelua. Päätöksen käsittelystä tekee aina metsänomistaja”, Metsäliitto Osuuskunnan liiketoimintajohtaja Juha Mäntylä sanoo. Luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen ja parantaminen on hyvää ja kestävää metsän­ hoitoa, jolla varmistamme metsien säilymisen elinvoimaisena. Luonnonhoidon suosittelu tarkoittaa, että lehtojen käsittelyssä painote­ taan monimuotoisuutta parantavia hoitotoimia puunkasvatuksen sijaan. Lehdot ovat metsistä viljavimpia Talousmetsien lehdot ovat yleensä pienialaisia saarekkeita, joita kangasmetsät ympäröivät. Lehdot ovat metsistä viljavimpia, joten yksit­ täisen metsänomistajan näkökulmasta myös lehdon taloudellinen arvo voi olla merkittävä. Ravinteikkailla kasvupaikoilla on enemmän lajistoa kuin karuimmilla metsämailla. ”Lehtoja on Suomen metsien pinta-alasta arviolta vain 1–2 prosenttia, mutta noin 45 pro­ senttia uhanalaisista metsälajeista elää ensi­ sijaisesti lehdoissa. Kohdentamalla luonnon­ hoitotoimia juuri lehtoihin saamme aikaan paljon pinta-alaa suuremman positiivisen vai­ kutuksen monimuotoisuuteen”, kestävän kehi­ tyksen päällikkö Silja Pitkänen-Arte kertoo. Haasteena on, että metsävaratiedoista löytyy lehdoista vain osa. Siksi niiden tunnista­ minen myös maastossa on tärkeää. Toimihenkilöiden koulutus jatkuu Olemme jo aloittaneet henkilökuntamme koulutuksen, jotta toimihenkilömme osaavat neuvoa metsänomistajia lehtojen hoidossa. ”Käytännössä lehtojen monimuotoisuutta korostavat toimet voivat tarkoittaa esimer­ kiksi lehtipuuston suosimista kuusen sijaan tai poiminta- tai pienaukkohakkuita, jotka tuovat puustoon vaihtelevuutta ja vapauttavat valoa

ja tilaa lehdoille tyypillisille kasveille”, Pitkänen- Arte kertoo. Etelä- ja Keski-Suomessa lehdoissa yleinen ongelma on kuusettuminen, ja lehtojen hoito­ keino voi olla kuusen poisto. Pohjois-Suomessa kuusi on lehtoihin kuuluva puulaji. Luonnonhoidon avulla lehtoon pyritään palauttamaan valoisuutta, jota lehdoille tyypil­ liset lehtipuut sekä runsas pensas- ja pohja­ kerros tarvitsevat. Kerroksellisuutta voidaan edistää myös poimintahakkuin.

Lehtojen hoitoa koskeva suositus täydentää vuonna 2020 käynnistettyä Metsä Groupin ekologisen kestävyyden ohjelmaa, jota toteu­ tetaan talousmetsissä. Ohjelman tavoitteisiin kuuluu metsien hiilinielujen kasvattaminen, monimuotoisuuden turvaaminen ja vesiensuo­ jelun kehittäminen. Lue lisää ohjelmastamme verkkosivuilta osoitteesta www.metsaforest. com/ekologinenkestavyys .

LEHTOMETSÄT

Maamme suurimmat lehtoesiintymät

Lehtoja esiintyy koko maassa, mutta pääosa niistä on painottunut eteläisim­ pään Suomeen ja lehtokeskusten alueille.

Lähde: Tapio

Kittilän letto- ja lehtokeskus

Pohjois- Kuusamon letto- ja lehtokeskus

Lapin kolmion letto- ja lehtokeskus

Kainuun vaarajakson letto- ja lehtokeskus

Pohjois-Savon lehtokeskus

Keski- Karjalan lehtokeskus

Hemiboreaalinen vyöhyke

Etelä-Hämeen lehtokeskus

10 | metsä groupin viesti

Powered by