EU:N METSÄVUOSI
Metsien käyttöön liittyvä päätöksenteko EU :ssa ja siihen vaikuttaminen jatkuvat. Nyt ajankohtaisia ovat metsästrategia ja uusiutuvan energian direktiivi. Kansallinen päätösvalta metsäasioissa säilytettävä
TEKSTI ARMI PURHONEN KUVAT SEPPO SAMULI JA CHRISTIAN CREUTZ
E uroopan komission heinäkuussa 2021 julkaisemien ilmasto- ja ener- giapaketin sekä metsästrategian toimeenpanon valmistelu etenevät. Toimeenpanoon sisältyy useita metsiä kos- kevia aloitteita ja lainsäädäntöesityksiä. ”Heinäkuussa julkaistu paketti on var- masti yksi nykyisen komission suurimpia hankkeita, ja se halutaan saattaa toimeen- panon tielle vuoteen 2024 mennessä. Ensi vuosi tulee olemaan työntäyteinen näiden aloitteiden läpiviemisessä EU :n toimieli- missä, koska aloitteita, käsiteltävää ja kuulta- vaa on valtavasti”, Metsäteollisuus ry:n kan- sainvälisten ja EU -metsäasioiden päällikkö Maija Rantamäki kertoo.
ja todentaminen. Nyt näiden tasojen lisäksi esitetään alueita, joilta ei saa lainkaan hank- kia kestäväksi luokiteltavaa biomassaa. Aluerajausten mukaan tuominen ja niiden puutteellinen määrittely on ongelmallista ja siksi hallinnollisesti hyvin hankala lisäys, joka tulisi mielestäni poistaa.” ”Lisäksi merkittävä asia yksityiskohtai- sissa kestävyyskriteereissä on kansallisen metsäpolitiikan tontille astuminen. Eli tuo- daan yksityiskohtaista metsiin liittyvää lain- säädäntöä ja vielä energiantuotantoa säätele- vässä direktiivissä”, Rantamäki jatkaa. ”Mitä puun kaskadikäyttöön tulee, siitä on ollut aikaisemminkin periaatteita ja ohjeistusta. Nyt komissio haluaa säännellä asiaa lailla, jossa todettaisiin, mitä puusta saa tehdä missäkin järjestyksessä. Vaikka kaskadikäyttö on ihan hyvä asia periaat- teena, ei siitä missään nimessä tulisi tehdä lainsäädäntöä.”
direktiivissä ovat biomassan kestävyyskri- teerit ja niihin liittyvät lisäykset sekä komis- sion esittämä puun kaskadikäytön sääntely.
Kestävyyden kaikki osa-alueet otettava huomioon. ”Nyt biomassan kestävyyden arvioin- nissa käytössä oleva riskipohjainen lähesty- mistapa on kaksivaiheinen. Maatasolla bio- massan kestävyyden osoittamiseksi varmis- tetaan, että lainsäädäntö kattaa sille asetetut vaatimukset. Jos tällaista lainsäädäntöä ei ole, tehdään hankinta-aluetason tarkastelu
Biomassan kestävyyskriteerit uudelleen auki
Uusiutuvan energian direktiivissä ( RED II ) säädetään uusiutuvista lähteistä peräi- sin olevan energian käytön edistämisestä. Lisäksi se sisältää kestävyyskriteerit ener- giantuotantoon käytettäville biomassoille. Voimassa oleva direktiivi julkaistiin joulu- kuussa 2018, ja jäsenvaltioiden vastuulla oli saattaa voimaan direktiivin mukaiset kan- salliset säädökset kesäkuun 2021 loppuun mennessä. Komissio julkaisi heinäkuussa esityksen päivitetyksi RED -direktiiviksi osana ilmasto- ja energiapakettia, joka sisältää useita biomassan kestävyyskritee- reitä koskevia muutosehdotuksia. ”Direktiivin toimeenpanon ja lain- säädännön valmistelun aika on yritysten näkökulmasta sumeaa aikaa, koska ei tie- detä, mikä biomassa luokitellaan kestäväksi uuden lainsäädännön nojalla. Kestävyys- kriteerien päivityksessä ongelmallista on se, että nykyinen lainsäädäntö on juuri astu- nut voimaan. Kun sitä jo nyt uudistetaan, sumuisuus toiminta- ja investointiympäris- tössä jatkuu”, Rantamäki toteaa.
”PÄÄTÖKSISSÄ PITÄÄ KATSOA ETEENPÄIN JA NÄHDÄ KOKONAISUUKSIA” Europarlamentaarikko Nils Torvaldsin mukaan tasapainosta EU:n ja jäsenvaltioiden toimivallan välillä on ehdottomasti pidettävä kiinni.
NILS TORVALDS ( RKP ) tunnistaa EU :n metsä sääntelyssä tällä hetkellä kolme huolta herättä vää kokonaisuutta: maankäyttöä, maankäytön muutoksia ja metsiä koskeva LULUCF -asetus, uusiutuvan energian direktiivin ( RED II ) päivitys sekä metsästrategia. Näihin liittyy niin ikään ajankohtainen kestävän rahoituksen luokittelu järjestelmä eli taksonomia.
” LULUCF -asetus sen enempää kuin RED - direktiivikään eivät ole luonnonsuojeluohjel mia, mutta niihin on nyt sisällytetty luonnon suojelua edistäviä elementtejä.” ”Ehkä mielenkiintoisin niistä on hieman epämääräinen ikimetsän käsite, jolla yleensä viitataan metsään, jota ihminen ei ole käyttä nyt. Tällaista metsää on Euroopassa arviolta
Nykyinen arviointimalli kestävyydelle riittävä
RED -direktiiviesitys on parhaillaan neu- voston ja parlamentin käsittelyssä. Ranta- mäki näkee, että suurimmat muutostarpeet
38 | metsä groupin viesti
Powered by FlippingBook