Metsä Groupin Viesti 4 - 2021

Metsästrategialle kritiikkiä ja kiitosta ”Jäsenmaat ovat kriit-

tisiä metsästrategiaa ja sen aloitteita koh- taan etenkin siksi, että komission valmistelupro- sessi oli aika itsenäinen. Neu-

vosto ja parlamentti antoivat omat näke- myksensä strategian valmisteluun, mutta ne näkyvät siinä aika vähän”, Rantamäki sanoo. ”Suomen virallisessa kannassa tuodaan esiin kritiikkiä strategian valmisteluun ja osaan aloitteista, mutta toisaalta kiitellään tiettyjä asioita. Luonnon monimuotoisuu- den köyhtymisen pysäyttäminen ja ilmas- tonmuutoksen hillitseminen ovat tavoitteina hyviä ja kannatettavia, mutta keinot näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tulisi pystyä määrittämään jäsenmaatasolla.” Rantamäki painottaa, että Suomen kannalta tärkeää on kestävyyden kaikkien osa-alueiden huomioon ottaminen. ”Metsä­ strategian toimeenpanossa pitäisi nähdä metsäarvoketju kokonaisuudessaan ja ottaa taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys tasa- painoisesti huomioon ekologisen kestävyy- den rinnalla.”

”Metsäkysymyksissä pitää varmistaa päätäntävallan säilyttäminen jäsenmailla eikä niistä tule tehdä yksityiskohtaista lainsäädäntöä EU -tasoisesti”, Metsäteolli- suus ry:n kansainvälisten ja EU -metsäasioiden päällikkö Maija Rantamäki toteaa.

0,5–2 prosenttia koko metsäalasta. Tätäkö pitäisi uusiutuvan energian direktiivissä sää­ tää? Olen ehdottomasti sitä mieltä, ettei se ole järkevää, varsinkin kun melkein kaikki täl­ laiset metsät ovat jo Natura 2000-lainsäädän­ nön piirissä.” Pelisääntöjä ei voi yhtäkkiä muuttaa Torvalds uskoo riskipohjaisen lähestymistavan säilyvän metsäbiomassan kestävyyden tarkas­ telussa yksityiskohtaisempien kestävyyskri­ teereiden sijaan. ”Puhuimme tästä komission edustajan kanssa ja ymmärsin, että riskiarvio on nyt päällimmäisenä. Nykyistä direktiiviä on juuri päästy toteuttamaan, ja se on nyt pyöri­ nyt puolisen vuotta. Jos yhtäkkiä muutetaan taas pelisääntöjä, niin kyllä investoijat silloin sanovat, että tämä ei oikein menettele.” Muun muassa metsästrategian yhteydessä on käyty keskustelua myös avohakkuiden roo­ lista ja komission suhtautumisesta niihin. ”Jo kesällä tavatessani ympäristökomis­ saari Virginijus Sinkeviiuksen hän sanoi, että hän ei pidä avohakkuista, mutta hänellä ei

alussa. Ihmiset lähtivät metsään hakemaan rau­ haa ja rentoutusta, ja se on mielestäni ehkä paras esimerkki siitä, mitä metsä tarkoittaa suo­ malaisille. Se tarkoittaa turvallisuutta, ja se tar­ koittaa myöskin taloudellista turvallisuutta.”

ole oikeutta kieltää niitä. Sen jälkeen olemme pariin otteeseen keskustelleet ja hyvässä yhteisymmärryksessä todenneet, että EU :lla on oikeus asettaa tavoitteita, mutta kun pääte­ tään menetelmistä näiden tavoitteiden saavut­ tamiseksi, silloin pitää lähteä jäsenmaan ole­ massa olevista olosuhteista”, Torvalds kertoo.

Metsästä henkistä ja taloudellista turvaa

Torvaldsilla ei ole nopeaa ratkaisua siihen, kuinka EU -päättäjille saisi entistä parem­ min tuotua ymmärrystä metsien kokonaisval­ taisesta merkityksestä suomalaisille. ”Met­ sänomistajia tavatessani olen sanonut, että ottakaa aina kamera mukaan, kun lähdette metsään. Meillä on aivan huikean hienoja met­ siä, mutta kun niistä puhutaan valtalehdissä, siinä on aina kuva avohakkuusta. Siitä syystä kannustan laittamaan kuvia sosiaaliseen medi­ aan, että myös kauniit metsäkuvat pysyvät mukana informaatiovirrassa.” ”Suomalaiset ovat aina hakeneet lohtua met­ sästä, mikä nähtiin myös koronapandemian

”Luonnonsuojelun mahdollisuuksia pitää painottaa, mutta jos ei samaan aikaan tunnusta sosiaalisia ja teknologisia tosiseikkoja, narraa itsensä helposti pää- töksentekopolulle, josta ei seuraa mitään erityisen hyvää”, europarlamentaarikko Nils Torvalds toteaa.

metsä groupin viesti | 39

Powered by