vuoden aikana vastaanotetut puukauppa- kuutiot yhteensä. ”Eli, jos edustajisto hyväksyy muutokset, keväällä 2022 osa Metsäliitto Osuuskunnan tekemästä voitosta jaettaisiin niiden omis- tajajäsenten kesken, jotka ovat myyneet puuta Metsä Groupille vuosina 2018–2021. Takautuva laskenta tarkoittaa myös sitä, että kaikki tämän vuoden puukaupat olisi- vat voitonjaossa mukana täydet neljä vuotta. Voitonjako maksetaan kullekin omistaja- jäsenelle Metsä1-osuuksina. Puukauppojen perusteella saatu voitonjako jatkaisi siis kas- vuaan Metsä1:ssä”, Linnaranta selvittää. Omistajajäsen saisi näin ollen jatkossa Metsä1-sijoituksia kahta kautta: sijoitta- malla niihin suoraan puukaupparahoja tai osuuskorkoja, ja automaattisesti Metsäliitto Osuuskunnan voitonjakona edellisen neljän vuoden puukauppojensa perusteella. Aktiivinen omistajuus palkitaan Linnaranta kertoo, että Metsäliitto Osuus- kunnan hallituksella on uudistuksessa kaksi keskeistä tavoitetta. ”Haluamme, että aktiivisesti puukauppaa tekevät omistajajä- senet hyötyvät entistä enemmän Metsäliitto Osuuskunnan jäsenyydestä. Lisäksi halu- amme kohdella jäseniä tasapuolisemmin.” ”Omistajajäsen on saattanut saada suku- polvenvaihdoksen yhteydessä A-lisäosuuk- sia edellisiltä sukupolvilta, eikä hän ole sen jälkeen asioinut kanssamme lainkaan”, Lin- naranta kertoo esimerkin. ”Tällä hetkellä tällaiset ei-aktiiviset jäsenet saavat voiton- jaosta saman osuuden kuin aktiivijäsenet. Se ei ole reilua. Kymmenessä vuodessa ehtii osoittaa aktiivisuutensa ja jos sitä ei ole, saa jatkossa vähemmän voitonjakoa.” ”Toisaalta jäsenistöltä on tullut palau- tetta siitä, että ne aktiivisesti puukauppaa tekevät jäsenet, jotka haluavat käyttää puu- kauppatulonsa vaikka uuden metsän han- kintaan, eivät pääse nauttimaan voitonjaosta kuin vain perusosuuksien kautta. Nyt tämä tilanne halutaan korjata”, Linnaranta sanoo. Pääomien parempaa hallintaa Toinen osa hallituksen tekemää esitystä koskee osuuspääomien hallintaa. ”Kun omistajajäsen tekee sijoituksen lisäosuuk- siin, hän kartuttaa osuuskunnan kassaa. Hankalaa on se, että nykysääntöjen mukai- sesti niitä varoja ei voi käyttää ja sijoittaa parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka osuuskunnalle kertyisi siten lisää tuottoa jaettavaksi voitonjakona jäsenille. Varoja on pidettävä kassassa siltä varalta, että osuuspääomia sanotaan irti, mikä on jokai- sen jäsenen oikeus”, Linnaranta kuvailee nykytilannetta. Merkittävän rahamäärän seisottaminen osuuskunnan kassassa aiheuttaa Linnaran- nan mukaan nykyisessä korkotilanteessa
pitää. Metsä2:lle maksetaan alempaa korkoa kuin Metsä1:lle. A-lisäosuuksissa voi säilyttää rahoja, jotka on sijoitettu vuonna 2021 tai sitä ennen, mutta ehdotuksen mukaan niihin ei enää 1.1. 2022 alkaen voisi sijoittaa. Ainoa poikkeus on Pääomabonus: ennen sääntö- muutosta ansaittuja Pääomabonuksen mer- kintäoikeuksia voi sijoittaa A-lisäosuuksiin vuoden 2023 loppuun saakka.
pahimmillaan kustannuksia, vaikka ne voi- sivat sijoitettuina tuottaa lisää tuloa omis- tajilleen. ”Siksi hallitus esittää, että se saisi oikeu- den lykätä tilapäisesti osuuspääomien palau- tusta. Tätä oikeutta voitaisiin erityisperus- teilla käyttää esimerkiksi sellaisessa tilan- teessa, jossa suuri joukko jäseniä haluaisi samanaikaisesti irtisanoa jäsenyytensä. Näin ei ole koskaan Metsäliitto Osuuskunnan his- toriassa tapahtunut”, Linnaranta painottaa. ”Tällaisessa tilanteessa Metsäliitto Osuuskunta voisi rytmittää irtisanottu- jen pääomien palauttamista eroaville jäse- nille pidemmälle ajanjaksolle. Näin tämä Kyseessä on ehdotus, jota edustajisto käsittelee huhtikuussa. sääntömuutos antaisi mahdollisuuden jär- keviin, pitkäaikaisiin sijoituksiin, jolloin osuuspääomille saataisiin lisää tuottoa – ja lisää jaettavaa jäsenille.” Osuuspääomien määrän hallinnan parantamiseksi esitetään myös sääntömäärä- ystä, joka mahdollistaisi Metsäliitto Osuus- kunnalle uusien lisäosuuksien lunastamisen takaisin jäseniltä, mikäli tämä nähtäisiin tar- peelliseksi. Jäsen saisi tällöin luonnollisesti palautuksena osuusmaksun täysimääräisenä. Käytännön toimet tarkentuvat Hallituksen tekemät esitykset on hallinto neuvoston lisäksi esitelty helmi–maalis- kuussa kaikille piiritoimikunnille, joihin myös edustajiston jäsenet kuuluvat. Viimei- nen tilaisuus oli 10. maaliskuuta. ”On erittäin tärkeää, että asiasta käydään laajaa keskustelua ja että olemme päässeet kertomaan esityksen taustoja hallinnos- samme mukana oleville jäsenille. Ehdotusta ja etenkin aktiivisen jäsenyyden palkitse- mista on pidetty hyvänä uudistuksena”, Linnaranta kertoo. Tässä vaiheessa piiritoimikunnille ja tässä jutussa esitelty ehdotus on juuri se: ehdotus. Metsäliitto Osuuskunnan edus- tajisto päättää asiasta huhtikuun kokouk- sessa. Jos edustajisto sen hyväksyy, Metsä- liitto Osuuskunnan hallinto voi alkaa tehdä tarkkoja ohjeita ja esitteitä omistajajäsenille siitä, mitä muutos käytännössä tarkoittaa. Jos näin käy, kerromme lehden seuraavissa numeroissa, miten sääntömuutoksen vienti käytäntöön etenee.
Puukaupalla voi jatkaa Metsä1-sijoitusta
Sijoituksien säilymistä Metsä1:ssä voisi pidentää puukaupalla. Jokainen puu- kaupan euro pidentäisi yhden jäsenen jo omistaman Metsä1-lisäosuuden voimassa oloaikaa kymmenellä vuodella. Osuuksien voimassaolon jatkuminen tapahtuu auto- maattisesti ja niin, että vanhimpia lisä- osuuksia uusitaan ensin. ”Käytännön tasolla tavoitteena on se, että normaalitahtia puukauppaa käymällä Metsä Groupin kanssa tilanne ei oleellisesti muutu aiemmasta. Jokainen puukauppa- euro jatkaisi automaattisesti olemassa olevan Metsä1-osuuden voimassaoloa ja lisäksi sillä voisi halutessaan merkitä uuden Metsä1-osuuden”, Linnaranta kiteyttää.
ia ja kehitetään
Hallituksen esitys on, ettei uusia B-lisä- osuussijoituksia voisi enää tehdä 1.1.2022 alkaen. B-lisäosuuksissa voisi edelleen säilyt- tää rahoja, jotka niihin on sijoitettu vuonna 2021 tai sitä ennen. Metsäliitto Osuuskunnan lisäosuuksiin voi siis ensi vuodenvaihteen jälkeen sijoittaa vain puukaupparahoja ja osuuskunnan maksamia korkoja.
Puukaupoistakin saisi Metsä1-lisäosuuksia
”Lisäksi hallitus suunnittelee, että osa Metsäliitto Osuuskunnan tekemästä voi- tosta ohjataan aktiivisesti puukauppaa kanssamme tekeville jäsenille. Omistajajä- sen pääsisi voitonjaon piiriin automaatti- sesti, kun hän myy puuta Metsä Groupille, vaikka hänellä ei olisi mahdollisuutta sijoit- taa puukaupparahoja Metsä1:een”, Linna- ranta kertoo. Kaikki eivät voi myydä puuta joka vuosi. Käytännössä voitonjaossa otettaisiin huo- mioon omistajajäseneltä edellisen neljän
metsä groupin viesti | 23
Powered by FlippingBook