selkeästi myös puusta maksettavaan hin- taan. Tuetaan metsäalan puolestapuhujaa Alkaneen vuoden tavoitteita kerratessaan Jumppanen ottaa esiin Suomen Metsäsää- tiön työn tukemisen ja menekinedistämis- maksun. ”Kannustamme omia metsäasian- tuntijoitamme pitämään asiaa esillä entistä aktiivisemmin puukauppaa tehtäessä. Kun metsänomistaja maksaa pystykaupan yhteydessä puukaupastaan 0,2 prosenttia tai hankintakaupasta 0,1 prosenttia mene- kinedistämismaksua, Metsä Group maksaa Metsäsäätiölle vastaavan summan.” ”Suomen Metsäsäätiö tekee tärkeää työtä suomalaisen metsäsektorin puolestapuhu- jana”, Jumppanen painottaa. ”Kerätyt varat hyödyttävät niin metsäteollisuutta kuin metsänomistajia: säätiö edistää metsäelin- keinon hyväksyttävyyttä. Se on tärkeää työtä juuri nyt, kun käydään yhä kiivaam- paa keskustelua metsätalouden kestävyy- destä ja metsien käytön oikeutuksesta.” Jumppanen muistuttaa, että kaikki met- sänomistajien ja metsäteollisuuden keskei- set toimijat ovat mukana tukemassa Metsä säätiön tärkeää työtä. ”Mainio esimerkki on menossa oleva, hyviä tuloksia aikaan saanut Metsien Suomi -viestintähanke, jota säätiö rahoittaa.” www.metsasaatio.fi
INFO
NPS-indeksi- luvun kehitys puukaupassa ja palvelumyynnissä Vuodesta 2014 lähtien metsän omistajien asiakastyytyväisyyttä on mitattu kansainvälisellä NPS - suositteluindeksillä. Jatkuvan parantamisen periaatteen mukai nen toiminta näkyy tuloksissa.
200
150
100
50
0
Indeksi: 2014=100
2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
ovat ottaneet hinnoittelutavan hyvin vas- taan, ja viime vuonna runkohinnoittelun osuus uudistushakkuillamme lähes tuplaan- tui.”, Jumppanen sanoo. Edistämme molempia sertifiointijärjestelmiä Metsä Group edistää molempia käytössä olevia metsäsertifiointijärjestelmiä. ”Puun PEFC™-sertifiointi riittää valta- osalle lopputuoteasiakkaistamme, mutta
pärjätäksemme kansainvälisillä markki- noilla tarvitsemme tietyn määrän myös FSC®-sertifioitua puuta.” ”Omistajajäsen voi liittyä Metsä Groupin FSC-ryhmäsertifikaattiin tai hyödyntää FSC- luontokohdepalveluamme. Palvelussa vuok- raamme arvokkaita luontokohteita jäsenelle, jos niitä ei hänen omista metsistään löydy. Näistä mahdollisuuksista päästä FSC-sertifi- oinnin piiriin kannattaa keskustella metsä asiantuntijamme kanssa. Vaikuttaahan se
FSC-C111942
käyttäviä asiakkaita pystytään palvelemaan paremmin. ”Tai oikeastaan tarve syntyy suhdanteiden mukaan vaihtelevilla lopputuotemarkkinoilla”, Tahvanainen tar- kentaa. ”Haluamme maksimoida rungosta saatavan jalostus- arvon katkomalla se eri markkinatilanteiden mukaisesti ja tarpeen vaatiessa vielä omalla tavallaan eri puolilla Suomea.”
Se, että metsänomistaja myy puut kokonaisina runkoina, vapauttaa hänet kaupan jälkeisistä huolista. Tahvanainen sanookin, että tavallaan ostaja kantaa kaupasta eteenpäin kaikki mahdolliset riskit. ”Käytämme runkohinnoittelua soveltuvissa koh- teissa koko maassa aivan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. Kuitenkin alueilla, joilla esiintyy kuusen tyvilahoa tai männyn tervasrosoa, leimikoiden laadun määrittäminen vaatii tarkkuutta.”
Havupuuvaltaisten päätehakkuiden menetelmä
Metsäasiantuntijat ottavat asian useammin esiin
Tahvanainen kertoo, että Metsä Group käyttää runko hinnoittelua havupuuvaltaisissa uudistushakkuuleimi- koissa, joissa järeäkokoinen puusto on vallitseva. ”Kaksijakoisemmassa metsässä järeyden ja tukkisaan- non arviointi on hankalampaa. Hinnoittelu perustuu puulajikohtaiseen, keskimääräiseen järeyteen, ja sekä kuusiainespuu- että mäntyainespuurungot saavat omat hintansa.” ”Runkohinnoittelussa puun hintaan vaikuttavat normaalit leimikkotekijät, esimerkiksi onko kyseessä kesä- vai talvileimikko, leimikon koko ja kuljetusmat- kat. Sekä tietysti puutavaran laatu, kuten männyn oksai- suus. Hinnanmäärittely on sitä helpompaa mitä parem- min kohteena oleva metsä on hoidettu. Laholle määritel- lään aina hinta erikseen, ja lehtipuu hinnoitellaan nor- maalin puutavaralajimenetelmän mukaisesti.”
Runkohinnoittelu on Metsä Groupin metsä asiantuntijoille tuttu menetelmä. Se vaatii huo- lellista tutustumista leimikkoon ja ehkä hieman pohdintaa runkohinnoittelukelpoisuudesta. ”Meille on kertynyt hyvää kokemusta runkohinnoittelusta, ja sen valinneet metsän- omistajat ovat olleet tyytyväisiä menetelmän huolettomuuteen. Onkin todennäköistä, että jatkossa metsäasiantuntija ottaa yhä use- ammin runkohinnoittelun puheeksi, jos puukaupan kohde näyttää siihen soveltu- van”, Tahvanainen arvelee.
PETRI TAHVANAINEN OSTOPÄÄLLIKKÖ, METSÄ GROUP
metsä groupin viesti | 29
Powered by FlippingBook