Kehittäjäjäsen-yhteisöllä tärkeä rooli Omistajajäsenten parissa suosituin palvelu ovat osuus- sijoitukset. Osuuskunnan jäsen voi sijoittaa varoja lisä- osuuksiin, joille maksetaan vuotuista korkoa. ”Toinen kiitosta saava palvelu on bonusohjelma. Sen kautta omistajajäsen saa puukauppahinnan päälle bonusta sitä enemmän mitä enemmän hän on tehnyt kanssamme puukauppaa. Lisäksi bonusta kertyy myös metsänhoitopalveluiden ostosta”, Vickholm sanoo. Kertyneillä bonuksilla omistajajäsen voi vaikkapa maksaa tilaamiaan metsänhoitotöitä tai hän voi nostaa ne rahana seuraavan puukaupan yhteydessä. Palvelupaketti on kattava mutta Vickholmin mukaan uusia ideoita tarkastellaan avoimin mielin. Ideahautomona toimii esimerkiksi omistajajäsenistä koostuva kehittäjäjäsen-yhteisö, joka kokoontuu sään- nöllisesti pari kertaa vuodessa. ”Kehittäjäjäsen-yhteisön kautta osallistamme jäsen- kuntaamme palveluiden kehittämiseen”, Vickholm sanoo. Asiakas arvostaa aktiivista yhteydenpitoa Samalla, kun uudet ideat hautuvat, varmistetaan, että nykyiset palvelut pysyvät korkeatasoisina. Asiakas tyytyväisyyttä mitataan intensiivisesti. ”Pyydämme palautetta puukaupan, korjuun ja metsänhoitotöiden jälkeen, ja seuraamme saamaamme palautetta niin sanotun NPS-indeksin eli suositteluha- lukkuutta mittaavan indeksin avulla”, Vickholm kertoo. Asiakastyytyväisyyden seuranta läpäisee koko Puu- kauppa- ja metsäpalvelut -liiketoiminnan. Sitä mitataan yrityksen liiketoiminta-alueen tasolla, hankintapiireit- täin ja -ryhmittäin aina yksittäisen metsäasiantuntijan ja sopimusyrittäjän tasolle saakka. Saatua palautetta käydään läpi muun muassa kehityskeskusteluissa ja sopimusneuvotteluissa. ”Tämä malli on ollut käytössämme monta vuotta, ja NPS-indeksi osoittaa, että olemme kehittyneet”, Vickholm sanoo. Parannettavaakin toki on. Esimerkiksi yhteydenpito asiakkaan suuntaan saisi yhä olla aktiivisempaa. Yhtey- denottoa toivotaan erityisesti puukauppaan ja metsän- hoitoon liittyvissä asioissa. ”Vaikka olemme aktivoituneet yhteydenotossa, hämmästyttävän usein asiakas kokee, että hän on ollut aloitteentekijä puukaupassa”, Vickholm sanoo. Toisaalta tämä on hyvä viesti: metsäasiantuntijan yhteydenotto on myönteinen asia. ”Lehtimyyjän soitto ei välttämättä ole tervetullut mutta puunostajan soittoa odotetaan.” Metsäala oli selvä valinta jo nuorena Uuden nimityksen seurauksena Vickholm tekee paluun jäsenpalveluiden pariin. Hän ehti työskennellä jäsenpalvelupäällikkönä vuodesta 2010 vuoteen 2019. ”Viimeiset puolitoista vuotta tein töitä Lappeenran- nan ja Mikkelin hankintapiirien operaatiopäällikkönä eli vastasin alueen puunkorjuusta ja metsänhoitotöistä. Aiemmin olen työskennellyt muun muassa metsäasian- tuntijana, kuljetusesimiehenä ja apulaispiiripäällikkönä.” ”Olen nähnyt firmaa monesta kulmasta ja nauttinut ison talon tarjoamasta mahdollisuudesta tehdä erilaisia tehtäviä.” Metsäala oli Vickholmille selvä valinta jo nuorena. Hän opiskeli ensin metsätalousinsinööriksi Evon metsä-
opistossa, sen jälkeen seurasi puolentoista vuoden työ- pätkä Metsä Groupissa, kunnes opintie kutsui jälleen. ”Jatkoin opintoja työn ohessa Helsingin yliopistossa metsäteknologia pääaineenaan, ja valmistuin metsän- hoitajaksi.” Koko perhe harrastaa hiihtoa Vickholm asuu perheineen Itä-Uudellamaalla, Lapin- järvellä. Perheeseen kuuluu puolison lisäksi kolme lasta: 14-vuotias poika, 11-vuotias tyttö ja 6-vuotias poika. Liikunnallinen perhe harrastaa yhdessä muun muassa hiihtoa. ”Lapinjärvellä on ihan mukavat hiihtomaastot. Teemme latuja urheiluseurassamme talkoilla”, Vickholm kertoo. Nuorempana Vickholm hiihti ja suunnisti kilpaa, sittemmin kilpaileminen on jäänyt. Ennen korona-aikaa perheellä oli tapana käydä vähintään kerran vuodessa pohjoisessa ottamassa tuntumaa Rukan latuihin. ”Tästä talvesta en vielä tiedä. Mieli tekisi kyllä.” Syysviikonloput kuluvat hirvimetsällä. Jahdissa mukana on myös perheen vanhin poika sekä kolme har- maata norjanhirvikoiraa, joita Vickholm myös kasvat- taa pienimuotoisesti. ”Meillä asuu kolme sukupolvea, Maisa, Pipsa ja Alma. Nuorin tulokas Alma on nyt seitsemän kuukautta ja pääsee ensi syksynä opettelemaan hirvikoiran taitoja.” Kesäkaudella Vickholm pitää huolta kestävyyskun- nostaan pyöräillen ja suunnistaen. ”Iltarasteilla tulee käy- tyä ja myös Jukolan Viestissä pyrin olemaan mukana.”
Hannes Vickholm harrastaa muun muassa hiihtoa. Nuorempana hän hiihti ja suunnisti kilpaa, mutta kilpaileminen on sittemmin on jäänyt.
Uusia ideoita jäsenten palvelemiseksi tarkastellaan avoimin mielin.
metsä groupin viesti | 31
Powered by FlippingBook