Metsä Groupin Viesti 1 - 2021

EU:N METSÄVUOSI

”Meille on tärkeää turvata monimuotoisuus arjen metsätaloudessa. Haluamme kuitenkin muistuttaa komissiota ja parlamenttia siitä, että metsillä on myös todella suuri sosiaali- nen ja taloudellinen merkitys”, Metsäteolli- suus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi sanoo.

Talousmetsien monimuotoisuutta voidaan turvata monin vapaaehtoisin keinoin, kuten säästöpuiden ja tekopökkelöiden avulla. Tiainen tutkimassa pesäkolon paikkaa.

erittäin haastava, koska nykyisessä muo- dossaan se sulkisi pohjoismaisen kestävän metsätalouden taksonomian ulkopuolelle. Tämä voi tarkoittaa sitä, että metsätalouden investointeihin ei saisi niin sanottua vihreää rahoitusta tai se voisi vaikuttaa rahoituksen ehtoihin. Taksonomian kautta ei kuitenkaan olla kieltämässä mitään, joten sinällään se ei ole jokapäiväiseen toimintaan vaikuttava asia. On kuitenkin olemassa riski, että tak- sonomian yhteydessä laadittuja kriteereitä alettaisiin soveltamaan muussakin lainsää- dännössä.” Neuvottelut ilmastokriteereistä jatkuvat ”Ilmastonmuutoksen taksonomiakriteerei- den piti valmistua jo viime vuoden lopulla, mutta komission mukaan niiden valmis- tuminen viivästyy keväälle. Tämä johtuu muun muassa siitä, että useat jäsenmaat ovat kritisoineet ehdotusta. Suomi ja Ruotsi ovat tuoneet esille huolensa metsäkritee- reistä ja niihin etsitään ratkaisua. Aika­ tauluun vaikuttaa myös se, että komissio sai julkiseen konsultaatioon peräti 46 000 vastausta”, Peltonen kertoo. Metsäkriteereiden pitäisi tulla voimaan vuoden 2022 alusta, ja ne ovat suoraan sovel- tuvaa säädäntöä jäsenmaissa.

metsissä tehtävien monimuotoisuus- toimien tapaan osoittamaan edis- tymistä suoekosysteemien turvaamisessa, paine komission lisätoimille ja -ohjaukselle vähenee. Metsittämistä tuetaan, urea tarkastelussa Biodiversiteettistrategialla tähdätään myös lannoitteiden tai kasvinsuojeluainei- den käytön merkittävään vähentämiseen. Niemen mukaan nyt on vaarassa urean käyttö juurikäävän torjunnassa, koska se luetaan kasvinsuojeluaineeksi. ”Suomi jäsenvaltiona taistelee urean käytön sallimisen puolesta, perustellen asiaa sillä, että se on todella tärkeä metsiemme terveyden kannalta. Lisäksi käyttömäärät ovat yksittäisellä kohteella kiertoajan aikana vähäisiä ja käyttö on suunnattu suoraan käsiteltäviin kantoihin. Juurikäävän tor- junta urealla on nostettu ongelmalliseksi myös taksonomiakriteereissä.” ”Mielestäni on positiivista, että bio­ diversiteettistrategiassa on metsittäminen mukana. Komissio haluaa, että vuoteen 2030 mennessä istutetaan kolme miljardia puuta. Meillä Suomessa tuli vuoden- vaihteessa voimaan laki metsitystuesta, jonka turvin nyt kannattaisi laittaa oma

kortemme kekoon ja metsittää joutoalueita. Olemme kuitenkin maankäytön muutosten takia metsäkatomaa, mitä metsittämisellä voidaan paikata.”

Taksonomia vaikuttaa rahoituksen hintaan

Metsä Groupin EU:n edunvalvonnasta vastaavan johtajan Tytti Peltosen mukaan EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjes- telmän tavoitteena on luoda yhtenäiset kriteerit sille, millaisten sijoituskohteiden voidaan katsoa edistävän kestävää kehi- tystä. ”Kestävän rahoituksen toimenpide- suunnitelma on massiivinen kokonaisuus. Komission arvion mukaan Euroopassa tulisi tehdä kestävän kehityksen investointeja vuosittain vajaa 200 miljardia euroa, jotta EU voisi saavuttaa ilmasto- ja energiatavoit- teensa vuoteen 2030 mennessä.” Työ aloitettiin ilmastokriteereiden laadinnasta, mutta kriteerejä laaditaan yhteensä kuudesta eri ympäristötavoitteesta, kuten siirtymä kiertotalouteen ja moni­ muotoisuuden sekä ekosysteemien suojelu ja ennallistaminen. ”Komissio julkaisi marraskuussa takso­ nomialuokittelun ilmastokriteerit, joissa on mukana metsäkriteeristö. Se on meille

44 | metsä groupin viesti

Powered by