Metsä Groupin Viesti 1 - 2020

LIIKETOIMINTA-ALUEET

Metsä Fibre on Suomen suurin sahaaja METSÄ FIBRELLÄ on sahat Vilppulassa, Lappeenrannassa, Ren­ gossa, Kyrössä ja Merikarvialla sekä Metsä Svirin saha Venäjällä. Yhtiön tuotantokapasiteetti on 1,9 miljoonaa kuutiometriä mänty- ja kuusisahatavaraa vuodessa. Metsä Fibre suunnittelee parhaillaan Raumalle maailman suu­ rinta, moderneinta ja tehokkainta yksilinjaista mäntysahaa. Suurin osa sahojen tuotannosta menee vientiin, eniten Euroop­ paan, Aasiaan, Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan. Sahatavaraa menee teollisen höyläyksen, puutuoteteollisuuden, rakennusteollisuuden sekä ovi- ja ikkunateollisuuden käyttöön.

Puutuoteteollisuus ry:n toimitusjohtaja Matti Mikkola sanoo, että Suomessa pientaloista noin 90 prosenttia rakennetaan puusta, kerrostaloissa luku on 4–5 prosenttia. ”Julkisella puolella puurakentaminen on jo lisääntynyt ilah- duttavan nopeasti. Vuonna 2018 joka neljäs aloitettu koulu- ja hoivarakennus oli puurakenteinen.”

jalostettavan tukin laatu perustuu kui­ tenkin useaan tekijään, kuten lujuuteen, oksikkuuteen ja suoruuteen.” Parantunut vuosikasvu heikentää jossain määrin tuotteen lujuutta. Saha­ tavaran tuotannossa tämä on kuitenkin otettu huomioon. Tuotantoteknologian kehittämisen ja jatkuvasti parantuvan metsävaratiedon avulla raaka-aineen muutokset ja vaikutukset lopputuottee­ seen pystytään hallitsemaan. Mikkola korostaa, ettei paksulustoi­ suus merkitse sitä, etteikö tukki soveltuisi sahatavaraksi. Sahoilla tukit lajitellaan röntgen- ja laserlaitteiston mittausten perusteella kullekin rungolle parhaiten soveltuvaan loppukäyttökohteeseen. ”Lujuusominaisuuksiltaan ja oksakuvaltaan sopivat kappaleet oh­ jataan konenäön ja automaattisen

lujuuslajittelun avulla rakenteelliseen käyttöön, ja visuaalisilta ominaisuuk­ siltaan hyvä sahatavara ohjataan sisus­ tus- ja huonekaluteollisuuden tarpeisiin. Yksikään puu ei ole turhaa puuta.”

rakennetaan puusta. Julkinen puoli menee etunenässä ja toimii ikkunana muille.” ”Puukerrostalojen asukastyytyväisyys­ kyselyt ovat todella myönteisiä. Asukkai­ den mukaan puurakennus on miellyttä­ vän hiljainen ja sisäilman laatu on hyvä. Monesti vastauksista nousee esiin myös asukkaiden halu antaa oma panoksensa vähähiiliseen rakentamiseen.” Mikkolan mukaan työtä pitää yhä tehdä sen suhteen, että osaaminen ke­ hittyy ja tieto puurakentamisen eduista tavoittaa mahdollisimman monen. Myös teollisia prosesseja kehitetään jatkuvasti. ”Teollinen puurakentaminen on mennyt Suomessa eteenpäin valtavilla loikilla. Meidän pitää tehdä muutama loikka vielä, että saadaan tästä uusi nor­ maali.”

Puurakentaminen etenee valtavin loikin

Suomessa pientaloista noin 90 prosent­ tia rakennetaan puusta, kerrostaloista 4–5 prosenttia. Kaupungistuminen kiihtyy, joten puun olisi jatkossa löy­ dettävä tiensä myös kaupunkeihin. Mikkola luottaa, että näin myös käy. ”Julkisella puolella puurakentaminen on jo lisääntynyt ilahduttavan nopeasti. Vuonna 2018 joka neljäs aloitettu koulu- ja hoivarakennus oli puurakenteinen. Päiväkodeissa näkyy sama trendi, ja vuokra-asunnoistakin jo 15 prosenttia

metsä groupin viesti | 49

Powered by