Metsä Groupin Viesti 1 - 2022

METSÄT

Metsuri Teemu Laakkonen on suojannut raivaussahan kaasu- kahvan muovipussilla. Sahan ilmanoton hän on vaihtanut talvi- asentoon ja teipannut kaasuttimen ilmanottoaukon osittain umpeen.

Kalle Pasasen Metsuripalvelu HaKa Oy:llä on talviraivauksista jo 13 vuoden kokemus.

Operaatioasiantuntija Markku Utriainen kertoo, että 10 prosenttia Kuopion hankinta- piirin raivauksista teetetään talviaikaan.

Talviraivauksessa ei ole juurikäävän leviämisriskiä.

Talvella raivatessa puut kaade- taan eteenpäin. Puut toimivat kuin metsäkoneiden alle tehtävä hakkuutähdematto ja helpotta- vat työmaalla kulkemista.

Raivata voi talvellakin Jos saha ja metsuri on varusteltu oikein ja kohde on oikea, mikään ei estä tekemästä taimikonhoitoja ja ennakkoraivauksia talviaikaan. Metsä Groupin työmailla talvi­ raivaukset yleistyvät vuosi vuodelta.

Kireällä pakkasella terän kulmavaihde on rasituksella. Kulmavaihderasvaan sekoi­ tettu moottoriöljy notkistaa voitelua ja vähentää rasitusta. Suojaa sadevaatteista ja kypärästä Urakkaa varten Laakkonen on pukeutunut sadevaatteisiin. Ne pitävät kuivana silloin­ kin, kun puista putoava lumi sulaa har­ tioille. Jalassa on vaelluskengät ja käsissä kumirouherukkaset ja sisäkäsineet. Niskaa ja kaulaa suojaa tuubihuivi. Kypärä visiireineen ja kuulosuojaimi­ neen kuuluu niin ikään varustukseen. Tal­ vivarusteena kypärässä on ladattava otsa­ lamppu. ”Otsalamppu on tarpeellinen. Ilman sitä jäisi työpäivä lyhyeksi”, Laakkonen toteaa. Kevättalvella parhaat olosuhteet Ennakkoraivausten lisäksi talviraivauk­ seen soveltuvat yli kolmemetriset taimikot. Työskentelyä helpottaa, jos kohde on selkeä ja tasapuustoinen. Laakkonen sanoo, että kohteet, joissa on lumen painosta luokille taipunutta lehtipuuta, kannattaa suosiolla jättää väliin. ”Ne potkaisevat aika lailla ja saattavat aiheuttaa tapaturmariskin.” Pehmeä ja paksu lumi hidastaa etene­ mistä, mutta kevättä kohden lumen kan­ tavuus usein paranee ja puut puhdistuvat lumesta. Parhaimmillaan olosuhteet voivat silloin olla paremmat kuin kesällä.

Yksi harhaluulo ovat talviraivauksen kannot, joiden vesominen arveluttaa osaa metsänomistajista.”Kanto vesoo pääosin juuresta, ei leikkauspinnasta, joten talvella raivattu vesakko ei saa hangen vertaa etu­ matkaa”, Pasanen mainitsee. ”Kannot myös lahoavat nopeasti, 1–2 vuodessa. Viiden vuo­ den päästä kukaan ei voi sanoa, onko metsä raivattu kesällä vai talvella.” Tavoitteena tasainen työllisyys Pasanen muistuttaa, että talviraivauksessa on kyse laajemmasta, koko metsäalan tule­ vaisuutta koskevasta kysymyksestä. ”Ala kärsii työvoimapulasta, eivätkä nel­ jän kuukauden lomautukset paranna hou­ kuttelevuutta. Ympärivuotinen työllisyys on edellytys sille, että saamme ammattimetsu­ rit pysymään alalla jatkossakin.” Monimuotoisuus huomioon talvellakin Luonnon monimuotoisuuden huomioon ottaminen ei kysy vuodenaikaa. Laakko­ nen tekee kuusikkoon näkemäraivauksen, eli hän raivaa vain harvennusta haittaavan vesakon. Soveltuviin kohtiin, kuten esimer­ kiksi painanteisiin tai kuvion reunoille, hän jättää raivaamattomia suojatiheiköitä. ”Metsuri merkitsee suojatiheiköt kartta­ järjestelmään, ja ne otetaan huomioon tule­ vissa hakkuissa, Utriainen sanoo. Talviraivaus voi jopa tukea metsän ter- veyttä, sillä juurikäävän leviämisriskiä ei ole.

”Lumi tasoittaa louhikot, eikä vatukosta ja muusta kasvustosta ole haittaa. Muuta­ man asteen pakkasessa jaksaa myös tehdä fyysistä työtä paremmin kuin kesähelteillä”, itsekin metsää omistava ja omat metsänsä osin talvella raivaava Utriainen listaa.

TEKSTI MARIA LATOKARTANO KUVAT ILKKA RYTKÖNEN M etsästä kantautuu raivaus­ sahan pärinä. 28-vuotiaaseen istutuskuusikkoon on tulossa ensiharvennus, mutta ennen

Talviraivaus parantaa metsureiden

voidaan valita kohteelle sopivaksi ja raivatut risut ehtivät painua ennen hakkuuta. ”Jos palstalla on runsaasti korjuuta haittaavaa alikasvosta, tärkeintä on, että ennakkoraivaus tehdään ennen hakkuuta, tehtiinpä se sitten kesällä tai talvella.” Syvässä hangessa lumikengillä Päivän sää on talviraivaukseen mitä par­ hain, aurinko paistaa ja pakkasta on muu­ tama aste. Parin päivän takainen suoja pudotti lumet puista ja painoi hangen kasaan. Lunta on nilkkaan asti, mutta se ei Laakkosen etenemistä juuri hidasta. ”Syvemmässä hangessa laitan lumiken­ gät jalkaan, mutta vielä nyt työ sujuu ilman niitä nopeammin”, Laakkonen sanoo. Lumikengät ovat malliltaan umpinaiset. Avoimet eivät ole turvalliset, sillä niillä kompastuu helposti kantoihin. Tekniikaltaan talviraivaus poikkeaa jon­ kin verran kesäraivauksesta. Suurin ero on,

että raivatessa puut kaadetaan eteenpäin. Puut toimivat kuin metsäkoneiden alle tehtävä hakkuutähdematto ja helpottavat työmaalla kulkemista. Toinen tärkeä ero on kulkusuunnassa. Lumikengillä liiku- taan ainoastaan eteenpäin, ei peruuteta koskaan. Sahan ilmanotto talviasentoon Pöllyävä lumi ja pakkanen hyydyttävät rai­ vaussahan. Siksi Laakkonen on suojannut omansa. Kaasukahvaan hän on teipannut muovipussin. Sen ansiosta sulanut vesi ei pääse jäädyttämään kaasuvaijeria. Sahan ilmanoton Laakkonen on vaihta­ nut talviasentoon ja teipannut kaasuttimen ilmanottoaukon osittain umpeen. Hän on myös suojannut teipillä polttoainetankin ja moottorin välisen sauman, jottei lämpimän moottorin päälle sulanut lumi valuisi vetenä liitokseen ja uudelleen jäätyessään katkaisisi polttoaineletkua.

ympärivuotista työllistymistä.

kuin moto päästetään työmaalle, metsuri Teemu Laakkonen raivaa sen tieltä näky­ vyyttä haittaavan alikasvoksen. Hakkuuta edeltävässä ennakkoraivauk­ sessa ei varsinaisesti ole mitään erikoista, ellei erikoisena pidä sitä, että eletään tammi­ kuuta ja maassa on hanki. ”Moni mieltää raivaussahatyöt yhä sulan maan kauden töiksi, mutta raivata voi talvel­ lakin. Omalla toimialueellani teemme noin 10 prosenttia raivauksista talviaikaan, ja määrät lisääntyvät koko ajan”, Metsä Grou­ pin Kuopion piirin metsänhoidon operaa­ tioasiantuntija Markku Utriainen kertoo. Metsänhoidollisesti paras vaihtoehto olisi, jos metsänomistaja tilaisi ennakkorai­ vauksen vuotta tai kahta ennen suunniteltua hakkuuajankohtaa. Tällöin työn ajankohta

Väärät uskomukset painavat Laakkosen työnantajalla, Metsuripalvelu HaKa Oy:llä on talviraivauksista 13 vuoden kokemus. Yrittäjä Kalle Pasanen kertoo, että HaKa:n metsurit raivaavat joka talvi metsää noin 200 hehtaaria. Jokainen uusi työntekijä opastetaan talviraivaukseen tek­ niikkaan kädestä pitäen. Pasasen mukaan talviraivaukseen kohdis­ tuu yhä paljon vääriä uskomuksia ja harha­ käsityksiä. ”Luullaan, ettei se onnistu ja aja­ tellaan, että kun en itse lähtisi talvella raivaa­ maan, niin ei kai kukaan muukaan lähde.”

34 | metsä groupin viesti

metsä groupin viesti | 35

Powered by