Metsä Groupin Viesti 1 - 2022

SOPIMUSYRITTÄJÄ

Veljen kanssa 50/50 Vuodesta 2012 Juho Hallio on omistanut Metsä Hallion yhdessä veljensä Matiaksen kanssa. ”Matias opiskeli minun laillani sähkö­ alaa. Katselin, kun se laahusti koulua kohti, reppua perässään raahaten, että tuo ei näytä lupaavalta. Tuus tänne.” Veljet omistavat yrityksen tasan puoliksi. Seikka, joka usein aiheuttaa ihmetystä. ”Meillä on toimivat välit ja selkeä työn­ jako. Minä vastaan yrityksen operatiivisesta toiminnasta ja veli huollosta ja lavettikulje­ tuksista.” Riitatilanteidenkin varalle on suunnitel­ mat valmiina. ”Lämmitetään sauna sataan asteeseen ja katsotaan, kumpi tulee ensin pois.” Vielä toistaiseksi lämmityspuuhiin ei ole tarvinnut ryhtyä. Nopea alku yhteistyölle Metsä Hallion ja Metsä Groupin yhteistyö alkoi vuonna 2018. ”Tuttu lähetti Whats­ appiin kuvan Maaseudun Tulevaisuuden ilmoituksesta, jossa Metsä Group haki sopimusyrittäjää Rauman seudulle.” Aluksi Hallio ei jaksanut innostua. Takana oli raskas kilpailutus, joka ei mennyt aivan putkeen. Takki oli tyhjä. ”Päätin kui­ tenkin soittaa ilmoituksessa olleen resurssi­ päällikön numeroon.” Resurssipäällikkö kannusti laittamaan sähköpostia, ja jo seuraavalla viikolla Halli­ olla oli palaveriaika sovittuna. Viime vuonna Metsä Hallio urakoi Metsä Groupille puuta 130 000 kuutiota. Tänä vuonna tavoitteena on 170 000 kuu­ tiota. ”Sopimusmääriä on joka vuosi kor­ jattu ylöspäin, viime vuonna ihan reip­ paasti.” Laatu edellä tuottavuuteen Yhteensä Metsä Hallio korjasi viime vuonna puuta 400 000 kuutiota. Kasva­ neiden sopimusmäärien ansiosta yritys on kyennyt investoimaan tasaisesti koneka­ lustoonsa. ”Huhtikuussa on taas tulossa Joensuusta kolme vihreää konetta.” Tällä hetkellä Metsä Hallio työllistää 24 puunkorjuun ammattilaista. Omia koneket­ juja on viisi, ja jos alihankkijoiden koneet lasketaan mukaan, urakoi metsissä par­ haimmillaan yli 30 konetta. ”Kasvu on tervetullutta jatkossakin, kunhan se on terveellä pohjalla. Tällä alalla pitää olla rautainen vatsa ja kylmät hermot. Yli-investointeja pitää varoa.” Hallion periaate on, että tuottavuuteen edetään laatu edellä. Nykyaikaisen koneka­ luston lisäksi yrityksessä satsataan henkilö­ kunnan osaamiseen. Joulukuussa koko hen­ kilöstö osallistui WinNovan järjestämään harvennuskoulutukseen.

liikevaihto oli 1,5 miljoonaa euroa, vuonna 2018 1,6 miljoonaa euroa, vuonna 2019 yllettiin jo 2,7 miljoonaan euroon ja vuonna 2020 3,5 miljoonaan euroon. Viime vuonna liikevaihto ylitti viisi miljoonaa euroa. Miten tähän on päästy? Hallion mukaan käännekohta oli vuosi 2009. ”Silloin mietin ihan tosissani, mitä haluan tehdä.” Kun päätös kirkastui, seurasi sarja nopeita askelia. Rekkahommat jäivät, toimi­ nimi vaihtui osakeyhtiöksi, konekalusto laa­ jeni ja päivittyi uudempaan, ja yritykseen palkattiin ensimmäiset neljä työntekijää. ”Kyllähän tämä meidän kasvutarina on tilastopoikkeama ja aiheuttanut alalla häm­ mennystä.” Siitä Hallio on syystäkin ylpeä, että kasvu on kokonaan oman työn tulosta. ”Omillaan on pärjättävä. Kotoa ei ole tullut kuin tunti turpaan ja vartti etumatkaa.”

Korjuuyrittäjä Juho Hallio:

Parikymppisenä Juho Hallio osti rikkinäisen Lännen kaivurin, jolla hän ryhtyi urakoi- maan maanmuokkauksia. Nyt hän luotsaa yli viiden miljoonan liikevaihtoa takovaa Metsä Hallio Oy:tä. Yrittäjän periaate on, että tuottavuuteen edetään laatu edellä. TÄLLÄ ALALLA TARVITAAN RAUTAINEN VATSA JA KYLMÄT HERMOT

TEKSTI MARIA LATOKARTANO KUVAT ELMERI ELO

V anha Länkkäri tuskin olisi herättänyt monenkaan ostajan kiinnostusta. Se oli kolhiintunut ja kulunut, ja kaiken lisäksi sen ajomoottori oli rikki. Juho Hallio oli kui­ tenkin hetki sitten lyönyt nimensä pape­ riin, ja tässä sitä nyt oltiin: kädet rasvassa, kainaloita myöten telaston uumenissa. Hallio oli aiemmin saanut kouraansa sähköasentajan paperit ja työskennellyt sen jälkeen vuoden ajan Are Oy:llä Rauman bio­ voimalaitosta rakentamassa. Jokin kuiten­ kin harasi vastaan. ”Ei se kaapelin vääntäminen tuntunut omalta jutulta.” Sedän jalanjäljissä metsään Hallion setä oli maatalousyrittäjä, joka sivu­ työnään urakoi hakkuita paikalliselle met­ sänhoitoyhdistykselle. Hallio kulki 14- vuotiaasta sedän mukana savotoilla ja ajoi traktorilla puuta tienvarsivarastoon. Kipinä taisi syttyä silloin. Vuonna 2005 Hallio nakkasi kaapelit nurkkaan, perusti toimi­ nimen ja ryhtyi urakoimaan maanmuok­ kauksia kunnostamallaan Lännen kaivu­ rilla. Vuotta myöhemmin kutsui armeija. ”Johonkin piti ne valtaisat päivärahat hukata, niin ostin sitten ikivihreän Ponssen S15-sarjan ajokoneen.” Kuten kaivuri, ajokonekin oli vanha ja elämää nähnyt. Se toimi puoli päivää ja oli pajalla kaksi. ”Ensimmäiset 3–4 vuotta meni huonon kaluston kanssa taistellessa. Remonttihom­ mat tulivat tutuiksi, mutta jälkeenpäin on tullut ihmeteltyä, miten sitä jaksoi.” Hämmentävä tilastopoikkeama Hypätään ajassa eteenpäin kymmenen vuotta. Vuonna 2017 Metsä Hallio Oy:n

Metsä Halliossa tuottavuutta kasvatetaan laatu edellä. Nykyaikaisen konekaluston lisäksi yrityk- sessä satsataan henkilökunnan osaamiseen.

”Metsäala uudistuu ja elää koko ajan, ja meidän on mentävä kehityksessä mukana. Tavoitteena on, että meidät tunnetaan laa­ dukkaista metsäpalveluista. Että metsän­ omistaja sanoo: Ne Hallion vehkeet meille sitten.” Viikonloppuretkiä perheen kesken Hallion perheeseen kuuluvat puoliso Emma sekä lapset Eino (9), Eevi (7) ja Elli (3). Puoliso työskentelee Metsä Halliossa talouspäällikkönä. Juho Hallio kävi nuorempana aktiivisesti metsällä, mutta yrittäjänä ja pienten lasten isänä siihen ei enää hetkeen ole ollut aikaa. Viikonloput on pyhitetty perheelle, ja ne vietetään usein lähiseudulla retkeillen. ”Rauman lähistöllä on paljon hienoja paikkoja. Kun torstai-iltana laittaa asunto­ vaunun koukkuun kiinni, turhat murheet unohtuu.”

Juha Hallion yhdessä veljensä Matiaksen kanssa omistama yritys työllistää 24 puunkorjuun ammattilaista. Omia koneketjuja on viisi, ja jos alihankkijoiden koneet lasketaan mukaan, urakoi metsissä parhaimmillaan yli 30 konetta.

44 | metsä groupin viesti

metsä groupin viesti | 45

Powered by