LIIKETOIMINTA-ALUEET
Infrarakentajalle tärkeä työmaa
Metsä Boardin kartonkitehdas
Kuorimo
Kemin keskusta
Yksi biotuotetehtaan työmaalla urakoivista yrityksistä on kemiläinen Veljekset Toivanen Oy. Vuonna 1989 perustettu perheyritys on kasvanut pienestä maanrakennusliikkeestä infrarakentamisen ja suurteollisuuden moniosaajaksi.
Piippu
Metsä Fibren sellutehdas
Hakekasat
YHTIÖ tekee noin 40 miljoonan euron liike vaihdon maaliskuussa päättyvällä tilikaudella ja työllistää noin 350 henkilöä. Yrittäjä Jukka Toivasen mukaan Kemin biotuotetehdas projekti on heille tällä hetkellä yksi suurim- mista ja tärkeimmistä työkohteista. Se työllis- tää noin 30 omaa työntekijää ja lisäksi vajaat kymmenen alihankkijan työntekijää. ”Vastaamme tehdasalueen rakennusaikai- sesta kunnossapidosta. Sen lisäksi olemme mukana muun muassa kaapeliverkon rakenta- misessa sekä muutamassa omassa urakassa”, Tolvanen kertoo. Perheyhtiö on ollut työmaalla sen ensim- mäisestä lapionpistosta lähtien ja pysyy mai- semissa tehtaan valmistumiseen asti. ”Metsä Fibre asiakkaana edellyttää kump- paneiltaan nopeaa reagointikykyä. Toki meitä harmittaa, että tehdas valmistuu näin nopeaan tahtiin. Mieluusti tehtäisiin töitä vähän kauem- minkin”, Toivanen vitsailee. Samalla Toivanen tähdentää, että on hie- noa olla mukana toteuttamassa tämän mitta
luokan teollista investointia, jolla on iso merki- tys koko Suomelle. Hankkeesta jää yrittäjälle muutenkin mukava muistijälki ja referenssi,
Soodakattila
Meesauuni
jonka kohdalla kuulemma keven- netään kaasupoljinta vielä vuo- sien päästä. ”Kemin seudulle tämä hanke on todellinen piristys- ruiske, jota kiitellään vielä pit- kään. Ja kyllä työmaan vai- kutus näkyy täällä jo nyt,
Kaustisointi
Turbiinilaitos
Massatehdas
Kuivaamo
kun lounaspaikoista ei meinaa millään löytää vapaita pöytiä”, Toiva- nen naurahtaa.
Valkaistun massan säiliöt
Jukka Toivasen yritys on ollut työmaalla ensim- mäisestä lapion- pistosta lähtien.
Biotuotetehtaan rakennustyömaa tammikuussa 2022 pohjoisen sinertävässä päivänvalossa. Teh- dasalue alkaa pikku hiljaa hahmot- tua asiaan vihkiytymättömällekin.
Haihduttamo
Suomen suurimmalla rakennustyömaalla tekee töitä 1 200 ammattilaista
noin puolet. Koko projektin kotimaisuus aste on noin 70 prosenttia, työmaan henki löstön osalta vielä tätäkin korkeampi, sillä työmaalla on työskennellyt tähän mennessä noin 4 200 eri henkilöä ja heistä yli 80 pro senttia on suomalaisia. Pandemia on taklattu yhteisvoimin Viime vuonna työmaa välttyi pandemi alta kiitettävän hyvin. Viimeisin, helposti leviävä omikronmuunnos on passittanut työntekijöitä pois työmaalta. Työmaan koronaohjeistus on ollut projektin alusta asti kattava, ja sen noudattamista on val vottu tarkasti. Esimerkiksi lähikontaktien välttäminen mahdollistetaan tilajärjeste lyin ja koronaturvallisuutta taataan muun muassa palaverien osallistujamäärää rajoit tamalla ja verkkokokouksilla. Kokoushuo neissa on tarjolla FFP2 -maskeja. ”Jokainen tietää tässä kohtaa vastuunsa. Maski on meillä ihan samanlainen pakolli nen suojavaruste kuin turvakengät, suojala sit, kypärä ja kuulosuojaimet. Lisäksi koko työmaan henkilöstö testataan PCR -testeillä joka toinen viikko, ja tarjolla on myös roko tusmahdollisuus. Perusasia on se, että jos on vähänkään oireita, töihin ei tulla.”
”Voi ajatella, että toiminta pandemia- aikana on hitsannut meitä hyvin yhteen yhteisessä projektikuplassamme”, Johansson miettii. Juhlat viimeistään avajaisissa Hankalamman haasteen pandemia on tuo nut muun muassa teräksen sekä erilaisten sähkö- ja elektroniikkakomponenttien toi mitusaikoihin. Ne ovat venyneet monin kertaisiksi normaalitilanteeseen nähden. ”Hyvästä ennakkosuunnittelusta on ollut tässäkin iso apu. Olemme tehneet tarvittavia tilauksia etuajassa ja saaneet samalla toimi tuksiin varmuutta. Onneksi tilanne esimer kiksi raudoitusterästen osalta on jo hieman helpottunut”, Johansson kertoo. Rakennusprojekteihin kuuluvat yhtenä tärkeänä osana pienet juhlallisuudet. Kemissä on jouduttu jättämään pandemian vuoksi väliin esimerkiksi peruskiven muu raus juhlavierastilaisuutena. Nyt harjannostajaisia suunnitellaan keväälle, tautitilannetta seurataan ja työ maajuhla järjestetään tilanteen sallimalla tavalla koronaturvallisesti. ”Valmistau dumme juhlimaan valmiin tehtaan avajai sissa sitäkin perusteellisemmin.”
Eroja Äänekosken biotuotetehtaaseen on esimerkiksi tehtaan laitekannassa ja infrarakentamisen suuremmassa määrässä. ”Kemissä on ollut paljon paalutustöitä, joita Äänekoskella oli selkeästi vähemmän. Hyvän ennakoinnin ansiosta nekin saatiin käyntiin suunnitellusti.” Ammattilaisten työmaa Nyt tehdastyömaalla tehdään valutöitä sekä pystytetään rakennusten seinäelementtejä ja runkotolppia. Pisimmällä on massa tehtaan rakennus. Kevään ja kesän tullen rakentamisen määrä vähenee ja asentamisen määrä kas vaa, jolloin myös työmaan väkimäärä nou see aivan uusille lukemille. Rakentaminen ja asentaminen ovat kulkeneet rinnakkain jo viime kesästä alkaen, samoin kuin ensi vuonna asentaminen ja käyttöönotto. Yrityksiä tehdasprojektiin on rekiste röity yli 800, joista alueella työskentelee
Metsä Fibren biotuotetehtaan rakennustyöt etenevät Kemissä ripeään tahtiin. Talven aikana on tehty pääosin valutöitä ja rakennusten elementtirunkojen asennus- töitä. Keväällä siirrytään yhä enenevissä määrin koneiden ja laitteiden asennustöihin.
TEKSTI TIMO SORMUNEN KUVAT METSÄ FIBRE JA NINA SUSI
T ällä hetkellä Suomen suu rimmalla rakennustyömaalla tekee päivittäin töitä noin 1 200 henkilöä. Kovin vilske on edessä ensi syksynä, kun työmaalla ahertaa liki 3 000 oman alansa ammattilaista. ”Aika hyvin ihmiset tuonne suurelle tehdasalueelle tosin katoavat”, Metsä Fibren projektijohtaja Jari-Pekka Johansson naurahtaa ja vilkaisee työmaakonttorinsa ikkunasta avautuvaa näkymää. Tehdas alue ja työmaa on laaja kokonaisuus, joten ihmisten suuri määrä ei ole helposti nähtä vissä.
Koronapandemiasta huolimatta jätti mäinen tehdasprojekti on puksuttanut eteenpäin tarkasti aikataulussaan. Toki se on myös osaavissa käsissä, sillä Johansson oli mukana luotsaamassa onnistuneesti maaliin myös Äänekosken biotuotetehdas- projektia. Sieltä kertynyttä oppia ja osaa mista hyödynnetään myös Kemissä. ”Meillä on projektissa kokenut ja osaava, noin 150 hengen oma ydinorganisaatio, joka tuntee toisensa ja tietää mitä tekee. Tämä näkyi hienosti projektin käynnis tysvaiheessa, joka meni todella sujuvasti”, Johansson kiittelee.
Projektijohtaja Jari-Pekka Johansson kertoo, että 80 prosenttia rakentajista on suomalaisia.
46 | metsä groupin viesti
metsä groupin viesti | 47
Powered by FlippingBook