LIIKETOIMINTA-ALUEET
Entistä kestävämpää ja vastuullisempaa pehmopaperituotantoa
Tärkeällä sijalla on myös tiivis kehitys- ja ”resepti yhteistyö” Metsä Fibren sellutehtaiden kanssa. ”Yhtenä etappina tulee olemaan Mariestadiin Ruotsiin suunnitteilla oleva laajennusinvestointi, jonka myötä tehdas modernisoidaan, ja sen tuotanto kapasiteetti saadaan tuplattua. Kaavailemme myös kokonaan uutta tehdasinvestointia Isoon-Britanni aan. Siihen liittyvät suunnitelmat täsmentyvät vasta myöhemmin”, Kesti kertoo. Tuotanto tietoisesti lähellä asiakkaita Metsä Tissuen strategiaan kuuluu tapa toimia lähellä asiakkaita, sillä pitkien välimatkojen seu rauksena kuljetusten hiilijalanjälki kasvaa. ”Pehmopaperituotteet ovat keveitä, mutta ne vievät kuljetuksessa ja varastoinnissa paljon tilaa. Niiden kuljettaminen maasta tai maanosasta toiseen ei ole taloudellisesti eikä ympäristön kannalta kestä vää, ja siksi pyrimme pitämään tuotantomme mah dollisimman paikallisena. Optimaalisessa tilanteessa tehtaat sijaitsisivat noin 500 kilometrin päässä asiak kaista”, Kesti ynnäilee. Vielä muutama vuosi sitten harvennusleimikon päätyminen pehmopaperiksi saattoi tuntua monesta metsänomistajasta suoranaiselta raaka-aineen tuh laukselta. Kestin mukaan tilanne on tänä päivänä täysin päinvastainen. ”Pehmopaperit ovat globaalisti alati tärkeämpi hygieniatuote. Ensikuidun käyttö pehmopaperien raaka-aineena tehostaa puunkäyttöä, kun kaikki vastuullisesti kasvatetun pohjoisen puun osat hyö dynnetään tarkasti – jokainen sille parhaiten sopi vaan ja mahdollisimman arvokkaaseen tarkoi tukseen. Se on kaikkien osapuolten etu”, Kesti muistuttaa.
Monen tuotteen tavoin myös pehmopapereiden tuotannossa korostuvat entistä enemmän raaka-aineiden laatuun, puhtauteen, tehokkaaseen hyödyntämiseen sekä tuotannon hiilijalanjälkeen ja energiatehokkuuteen liittyvät seikat. Ne ovat keskeisiä syitä, joiden vuoksi Metsä Tissue lisää omassa tuotannossaan ensikuitujen käyttöä.
TEKSTI TIMO SORMUNEN KUVAT METSÄ TISSUE
Metsä Board on ympäristövastuun parasta A-ryhmää Metsä Board nousi hiljattain alan keskei- siin arvioijiin kuuluvan CDP :n korkeimmalle A-listalle ilmastonmuutoksen torjunnassa sekä vesivarojen ja metsien vastuullisessa käytössä. Vain 14 yritystä 12 000:sta pääsi kolmelle CDP :n A-listalle.
Metsä Tissuen laskel- mien mukaan ensi- kuituisen pehmo- paperirullan hiili- jalanjälki on noin 20 prosenttia kierrätys- kuituista pienempi.
P Pandemian seurauksena hyvän käsihygienian merkitys on korostunut entisestään, ja samalla käsipyyhe-, wc- ja keittiöpaperituotteita on tarvittu yhä kasvavia määriä. Metsä Tissuessa on kiinnitetty entistä enemmän huomioita myös pehmo papereiden tuotannossa käytettävien raaka-aineiden laa tuun ja ympäristökuormaan. Sen seurauksena on havaittu, että ympäristöystävällisemmäksi mielletty kierrätyskuitu lisääkin tuotannon energiakuormaa, veden kulutusta ja lopulta myös tuotteiden hiilijalanjälkeä. Lisärasitteena ovat kierrätyskuidun aiempaa heikompi saa tavuus ja siitä johtuvat pitkät kuljetusmatkat. Kierrätyskuitu jen raaka-aineena käytetään pääosin keräyspaperia, jonka saa tavuus kulkee käsi kädessä yleisen paperinkulutuksen kanssa. Laadukas ensikuitu on paras vaihtoehto Metsä Tissuen markkinoinnista, viestinnästä ja vastuulli suudesta vastaavan johtajan Johanna Kestin mukaan ero suoraan metsästä tulevaan ensikuituun verrattuna on selkeä. ”Laskelmiemme mukaan ensikuituisen pehmopaperirul lan hiilijalanjälki on noin 20 prosenttia kierrätyskuituista pienempi. Myös ensikuidun materiaalitehokkuus on huomat tavasti parempi ja hyödyntämisaste on 90 prosentin luokkaa. Kierrätyskuidusta saadaan varsin paljon vettä ja energiaa käyttävän puhdistusprosessin jälkeen hyödynnettyä vain noin
60 prosenttia. Loput menevät pääosin sivuvirroiksi, mutta osin myös kaatopaikalle”, Kesti toteaa. Ensikuitujen vahvuutena ovat lisäksi laatu- ja jäljitettä vyysseikat, jotka ovat asiakkaille päivä päivältä tärkeämpiä kriteerejä. Tasaisia raaka-ainevirtoja ajatellen niiden saata vuuskin on Metsä Groupin arvoketjussa selvästi parempi kuin kierrätyskuiduilla. ”Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus avata asiakkaalle koko tuotantoketju ja selvittää kuitupuun alkuperä jopa met säpalstalle saakka. Kierrätyskuiduissa se on usein mahdo tonta. Ja kun puhutaan hygieniatuotteista ja ruokakontakti papereista, ovat raaka-aineiden puhtaus ja tasainen laatu avainasioita. Nekin puoltavat hyvin hoidetuista ja sertifioi duista metsistä saatavien ensikuitujen käyttöä”, Kesti lisää. Joka päivä entistä ekologisemmin Isossa kuvassa Metsä Tissuen pehmopaperituotannon kestä vän kehityksen tavoitteet liittyvät koko Metsä Groupin yhtei siin linjauksiin, kuten tavoitteeseen yltää hiilineutraaliin tuotantoon vuoteen 2030 mennessä. Puhtaan, laadukkaan ja vastuullisesti tuotetun raaka- aineen käytön lisäksi se tarkoittaa määrätietoisia panostuksia alan parhaisiin teknologioihin. Niiden avulla parannetaan jatkuvasti tehtaiden materiaali-, energia- ja ympäristötehok kuutta.
TEKSTI TIMO SORMUNEN KUVAT METSÄ BOARD
”Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus selvittää raaka-aineemme alkuperä aina metsäpalstalle saakka”, johtaja Johanna Kesti sanoo.
M etsä Boardin vastuullisuus- ja tuoteturvallisuus johtaja Anne Uusitalon viime vuosi päättyi positii vissa merkeissä, kun yhtiö sai tiedon yhtiön oival lisesta menestyksestä CDP :n (Carbon Disclosure Project) ympäristöarvioinnissa. Metsä Board on pärjännyt voittoa tavoittelemattoman ja alal laan kansainvälisesti arvostetun arviointiorganisaation listauksissa hyvin aiemminkin. Vuoden 2021 kruunasi kuitenkin se, että kestä vän kehityksen A-listaus tuli nyt myös metsien kestävästä käytöstä. Ilmasto- ja vesivarojen vastuullisen käytön listauksissa Metsä Board on ollut parasta A-ryhmää jo useampana vuonna aiemminkin. ”Tämä on selkeä tunnustus siitä pitkäjänteisestä työstä, jota meillä on tehty ympäristö- ja vastuullisuusasioissa”, Uusitalo toteaa. Hän kuitenkin painottaa, ettei menestyksen tuottamaan hyvänolon tunteeseen ole varaa tuudittautua. Tänä vuonna kisa ja samalla
50 | metsä groupin viesti
metsä groupin viesti | 51
Powered by FlippingBook