Metsä Groupin Viesti 2 - 2022

LYHYESTI

AJANKOHTAISTA METSÄSSÄSI

NIMITYKSIÄ

PÄÄTOIMITTAJALTA

Uudet puukaupan ja metsäpalveluiden asiantuntijat

Kasvun tukena

Mika Ala-Norppa Puh. 050 337 3041 Toholampi, Sievi Päivi Anttilainen, Puh. 050 020 2319 Taipalsaari ja Lemi Henri Häkkinen Puh. 0400 853 090 Kangasniemi itä Perttu Juntunen Puh. 040 355 3655 Kajaani

Kohti kesää

PARASTA keväässä on luonnon kasvuun lähtö. Sitä havainnoiden saa huomaamat- taankin uutta virtaa. Metsänomistajille se voi tarkoittaa metsän kasvun käynnistämistä istutuksin tai sitten kasvun tukemista rai- vauksin. Metsä Group tukee kasvua myös monilla muilla keinoilla. Tuoreimpana tunnustuksena kasvukumppanina toimimisestamme oli toukokuun alussa julkistettu valinta: yrittä- jyys- ja startup-yhteisö Tribe Tampere nimesi Metsä Groupin vuoden 2021 startup-ystäväl- lisimmäksi yritykseksi Suomessa. Palkinnon valintakriteerinä oli vahva startup-asenne ja laaja-alainen toiminta eri toimijoiden tukemisessa. Olemme aktiivisesti kehittäneet yhteistyötämme startup-ken- tän kanssa, erityisesti innovaatioyhtiömme Metsä Springin perustamisen myötä. Metsä Spring on nelivuotisen toimintansa aikana tutustunut jo yli viiteensataan potenti- aaliseen innovaatioon, joista viiteen se on sit- temmin sijoittanut. Kolmea startup-sijoitusta (Woodio, Montinutra ja Innomost) yhdistää se, että niiden tuotanto perustuu Metsä Grou- pin tehtaiden sivuvirtoihin. Kiertotaloutta parhaimmillaan siis. Kaksi muuta sijoitusta ovat Metsä Springin omia demo-hankkeita, ja ne keskittyvät uudenlaisiin puupohjaisiin tekstiilikuituihin ja 3D -kuitupakkauksiin. Kasvua haetaan kaikissa Metsä Groupin arvoketjun vaiheissa. Puhutaan sitten puiden taimista tai liiketoimintaekosysteemeistä. Yhteistä kaikelle kasvulle on, että sen pitää toteutua kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Aurinkoisia kevätpäiviä kaikille.

• Kevään viljelysesonki on käynnistynyt Etelä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa- kin päästään viljelytöitä aloittelemaan. Muista oikea taimihuolto : sulata ja istuta taimet mahdollisimman pian, avaa laatikoiden kannet sulamisen jälkeen ja kastele taimet tarvittaessa ennen istutusta. • Ennen pintakasvillisuuden nousemista on hyvä aika käydä tarkistamassa viime vuoden viljelytöiden tulokset . Tähän hyvä keino on neljän metrin vapa. Kun vavan kanssa pyörähtää täyden ympyrän, laskee ympyrän sisälle osuvat kasvatuskelpoiset taimet ja kertoo nii- den määrän 200:lla, saa taimien mää- rän hehtaarilla. Koealoja on hyvä mitata useampia ja laskea niiden keskiarvo. • Kesä on hyvää aikaa taimikoiden varhaisperkaukselle sekä taimikon- harvennukselle , jossa poistetaan lehtipuustoa. Ne taimikonharven- nukset, joissa sahataan paksumpaa havupuustoa, kannattaa jättää kylmälle kaudelle, jolloin juurikäävän leviämisen riskiä ei ole. • Monimuotoisuus otetaan huomioon taimikonhoidossa jättämällä havu- puutaimikkoon noin 10 prosentin kasvatuskelpoinen ja havupuuston kanssa samassa pituusvaiheessa oleva

Jos sääksen pesäpuun lähi- alueella tehdään hakkuita, pesän ympäristö rajataan hakkuun ulkopuolelle ja hakkuu toteutetaan pesimäajan ulkopuolella.

Tero Kekkonen Puh. 040 153 1058 Siikalatva, Kestilä, Pulkkila

llmoita linnunpesät metsäasiantuntijallesi Metsä Group turvaa lintujen pesintää muun muassa suuntaamalla keväällä hakkuut kuiville kankaille. Operaatioasiantuntija Juho Jokimies muistuttaa, että pesinnän huomiointi on yhteistyötä, jossa metsänomistaja voi olla mukana.

Hugo Lervik Puh. 050 517 9300 Mustasaari

Patrick Strömsholm Puh. 040 823 1800 Oravainen, Uusikaarlepyy

Susann Sundelin Puh. 040 635 3343 Kokkola, Alaveteli Miika Ylikoski Puh. 050 308 1841 Mikkeli

TEKSTI MARIA LATOKARTANO KUVA ANTERO AALTONEN

METSÄNOMISTAJAN tiedossa olevat, vuodesta toiseen asutut linnunpöntöt ja suuret kolo­ haavat kannattaa ottaa puheeksi oman metsä- asiantuntijan kanssa, muistuttaa Metsä Grou- pin operaatioasiantuntija Juho Jokimies . ”Omista havainnoista kannattaa kertoa roh- keasti, sillä pesinnän huomiointi on tiimityötä ja onnistuu sitä paremmin, mitä runsaammin tietoa on saatavilla.” Huomiot voi myös kirjata metsäsuunnitel- malle Metsäverkon avulla. Metsäsuunnitelmalle voi kätevästi lisätä karttamerkin ja karttamerkin lisätietoihin liittää kuvan pesäpuusta. ”Metsänomistajan tekemät huomiot tal- lentuvat metsäsuunnitelmalle, ja kun kuviosta aikanaan tehdään puukauppa, tieto pesä- puusta kulkee mukana hakkuusuunnittelussa”, Jokimies sanoo. Hakkuut kuiville kankaille Valtaosa linnuista pesii huhtikuun puolenvälin ja heinäkuun lopun välisenä aikana. Lajikirjo on suurin rehevissä metsissä, ja erityisen runsaslajisia ovat lehtomaiset metsät sekä tuoreiden kankaisen lehtipuumetsät. Metsä Group pyrkii pesimäaikaan suuntaa- maan hakkuun kuivahkoille ja kuiville kankaille ja välttämään hakkuita lehtipuuvaltaisissa

metsissä, korvissa, rantametsissä ja lintu­ kosteikoiden läheisyydessä. Jos pesintäaikaan joudutaan hakkaamaan lehtipuuvaltaisissa metsissä tai korvissa, hakkuualueella tehdään ennakkotarkastus mahdollisten pesintöjen havaitsemiseksi. ”Metsänomistaja voi myös pyytää, että hakkuuta viivästetään tehtäväksi pesimisajan jälkeen. Toiveet kuunnellaan ja pyritään myös toteuttamaan.” Pöllön pöntöt voidaan siirtää Ensisijaisesti metsissä elävistä lintulajeista uhanalaisia on 11 ja silmällä pidettäviä 7 lajia. Kotkan ja sääksen pesät tiedetään yleensä ja pesäpuu on rauhoitettu. Hakkuut suunnitel- laan tapauskohtaisesti niin, että pesän ympä- ristö rajataan hakkuun ulkopuolelle ja hakkuu toteutetaan pesimäajan ulkopuolella. Suunnit- telu tapahtuu yhdessä viranomaisen kanssa. Haukan pesät ja pöllön pöntöt pyritään rajaamaan hakkuun ulkopuolelle niin, että pesältä säilyy yhteys jäävään metsään. Mikäli pöntön ripustaja tiedetään, häntä voidaan pyytää siirtämään pönttö hakkuualueen ulko- puolelle hyvissä ajoin. Kanalintujen pesät löytyvät usein tuoreelta päätehakkuualueelta latvusmassojen ajon

yhteydessä. Mikäli pesä löytyy, koneenkuljet- taja merkitsee sen joko suoraan karttajärjes- telmään tai maastoon maalatulla kepillä. Pienten varpuslintujen pesiä on usein vai- kea löytää etukäteen, mutta niiden pesintä pyritään turvaamaan hakkuiden suunnittelulla. Metsiin jätetään suojatiheiköitä ja säästetään lahopökkelöt ja kolopuut. Hakkuu voidaan keskeyttää Ennakkosuunnittelusta huolimatta joskus voi käydä niin, että pesä löytyy vasta hakkuun yhteydessä. Jos näin käy, työ keskeytetään välittömästi. ”Korjuuyrittäjä ilmoittaa asiasta meille ja me edelleen metsänomistajalle. Kookkaalla leimikolla selvitetään, voidaanko hakkuita jat- kaa kauempana pesästä. Pienemmällä kor- juuta jatketaan vasta pesimäkauden jälkeen.” Omalta työuraltaan Jokimies muistaa yhden tällaisen tapauksen. Hiirihaukan pesä löytyi vasta, kun hakkuut olivat jo alkaneet. ”Pysäytimme hakkuut ja minä kävin myö- hemmin kesällä tarkistamassa pesän tilan- teen.” Loppu hyvin, kaikki hyvin. Hiirihaukka ei moton vierailusta häiriintynyt vaan jatkoi pesintäänsä onnistuneesti loppuun asti.

Kaikkien metsäasiantuntijoidemme yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.metsaforest.com Ota yhteyttä

Anna palautetta ! LÄHETÄ lehden toimitukseen palautetta ja juttuideoita 15. elokuuta mennessä, niin pääset mukaan arvontaan. Kaikkien yhteyttä ottaneiden kesken arvomme kolme Metsä Tissuen tuotepakettia. Lähetä postia osoitteeseen metsagroupinviesti@metsagroup.com tai Metsä Groupin Viesti, PL 10, 02020 Metsä. Liitä viestiin osoitteesi ja puhelinnumerosi mahdollista yhteydenottoa varten.

lehtipuusekoitus , ensisijaisesti siemensyntyisiä rauduskoivuja.

• Jätämme taimikonhoidossa ja ennakko- raivauksessa 1–2 kappaletta noin aarin kokoisia hoitamattomia tiheikköjä suojatiheiköiksi tarjoamaan suojaa ja ravintoa linnuille ja nisäkkäille ja siten turvaamaan metsälajien elinolosuhteita. • Suojatiheiköt sijoitetaan ensisijaisesti säästöpuuryhmien ja lahopuukeskitty- mien yhteyteen. Hyvä paikka suojatihei- kölle on sellainen kohta maastossa, jossa eläimet luontaisesti viihtyvät. Tällaisia ovat esimerkiksi kosteat painanteet, notkelmat, metsikkökuvion rajat, kan- kaan ja suon vaihettumisvyöhykkeet sekä umpeenkasvaneen ojan varret.

JUHA LAINE VIESTINTÄJOHTAJA METSÄ GROUP

10 | metsä groupin viesti

metsä groupin viesti | 11

Powered by