Metsä Groupin Viesti 2 - 2022

FARMARI 2022

Tervetuloa osastollemme Farmariin

Säätiön kumppanina jo vuodesta 1947 Metsä Group on hoitanut S. ja A. Bovalliuksen säätiön metsiä vuodesta 1995 lähtien. Säätiön varallisuuden perusta on sen omistamat noin 2 400 metsähehtaaria. Metsäliitto Osuuskunnan jäsen säätiö on ollut jo vuodesta 1947.

Mikkelissä järjestetään kesä–heinäkuun vaihteessa Farmari 2022 -näyttely. Tule juttelemaan Metsä Groupin asiantuntijoiden kanssa ajankohtaisista metsä- asioista. Joka päivä 200 onnekkaalle annetaan linnunpönttö kotiin viemiseksi.

”Osa työntekijöistämme on pitkäaikais- työttömiä, osatyökykyisiä tai muuten haastavassa työllistymistilanteessa olevia henkilöitä”, Bovallius-Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Timo Keisala kertoo.

TEKSTI SIRKKU VANHATALO KUVAT JERE LAUHA M etsä Group on tänä vuonna yksi Farmarin pääyhteistyö- kumppaneista. Viime Farma­ rista onkin vierähtänyt jo useampi vuosi, sillä alkujaan tapahtuma piti järjestää Mikkelissä kaksi vuotta sit- ten. Koronapandemian takia se kuitenkin siirrettiin. Nyt järjestäjät odottavat kolmen päivän tapahtumaan 75 000:ä kävijää. ”Toimihenkilömme esittelevät osas- tollamme toimintaamme monipuolisesti, ja Metsä Groupin pitkäaikainen metsuri Raimo Tikka opastaa raivaussahan käyttöön.

S JA A. BOVALLIUKSEN säätiö on perustettu Pieksämä- ellä vuonna 1905 hoitamaan omaisuutta, jonka lapset- tomat sisarukset Sofia ja Angelique Bovallius määräsivät käytettäväksi kuuromykkien tyttöjen koulutukseen. Tänäkin päivänä säätiön tehtävä on kehittää erityistä tukea tarvitsevien koulutusta ja mahdollisuuksia saada työtä. Vuonna 2018 Bovallius-ammatti- opisto ja Invalidiliiton ylläpitämä Vali- dia Ammattiopisto yhdistyivät, ja syn- tyi uusi ammatillinen erityisoppilaitos, Ammattiopisto Spesia. Se on noin 1 400 opiskelijallaan Suomen toiseksi suurin ammatillinen erityisoppilaitos. Koulutustoiminnan lisäksi säätiö huolehtii tonttikiinteistö- ja metsäomai- suudestaan sekä omistaa Bovallius- Palvelut Oy:n ja KiOy Pieksänsaran. Lisäksi Bovallius-konserniin kuuluu Pieksämäen Seudun Talohuolto Oy. Säätiö tukee tavoitteidensa mukaista toimintaa myös jakamalla apurahoja ja avustuksia. Viime vuonna se jakoi 17 hakijalle apurahoja yli 90 000 euroa. Metsät keskeinen tulonlähde ”Metsät ovat aina olleet toimintamme perusta, keskeinen tulonlähteemme”, säätiön ja Ammattiopisto Spesia Oy:n toimitusjohtaja Mia Sarpolahti kertoo. ”Koska metsäomaisuuttamme pitää hoitaa ammattimaisesti, säätiö on Metsä Groupin metsäomaisuudenhoidon sopi- musasiakas. Tarvitsemme luotettavan ja osaavan kumppanin, jotta saamme metsistämme suunnitelmiemme mukai- set tulot.” Sarpolahti huomauttaa, että myös Metsäliitto Osuuskunnan tarjoamat

monipuoliset sijoitusmahdollisuudet ja säännöllisen puukaupan bonukset ovat säätiölle tärkeitä. ”Sijoitustoiminnan tuloilla säätiö pystyy toteuttamaan esimerkiksi laa- joja Ammattiopisto Spesian toimitila- hankkeita – Spesia toimii Jyväskylässä, Pieksämäellä ja Turussa Bovallius- konsernin omistamissa tiloissa. Metsä- omaisuus takaa mahdollisuuden enna- kointiin ja pitkäntähtäimen suunnitte- luun.” Säätiön metsiä hoidetaan suunni- telmallisesti, kestävästi ja luontoarvoja kunnioittaen. ”Vastuu säätiön metsistä on suuri”, sanoo niitä vaaliva metsäomaisuuden- hoidon asiantuntija Juha Klemettinen . Säätiön Pieksämäen seudulla sijaitse- vat metsät ovat hänelle tuttuja vuodesta 2009 lähtien. ”Säätiön hallitus laatii vuosisuun- nittelun raamit, joiden puitteissa metsiä hoidetaan ja uudistetaan. Toimenpiteitä tehdään metsäsuunnitelmaan nojau- tuen”, Klemettinen kertoo. Säätiön metsillä on sekä PEFC - että viime vuodesta lähtien FSC ®-sertifiointi. Klemettinen kartoitti säätiön metsistä FSC -sertifioinnin edellyttämät suojelu- kohteet ja järjesti muun muassa tarvit- tavat auditoinnit. Klemettinen kertoo parhaillaan vireillä olevasta hankkeesta, jossa sää- tiön omistamalle suoalueelle ollaan perustamassa noin 160 hehtaarin luon- nonsuojelualuetta. ”Sillä toteutetaan Helmi-elinympä- ristöohjelman mukaisia suojelutavoit- teita. Lisäksi säätiöllä on kaupungin läheisyydessä paikkakuntalaisten virkistyskäytössä olevia ja maisemalli- sesti arvokkaita metsiä.”

Bovallius-Palvelut Oy:n Pieksämäen toimi- pisteessä. Yhtiö on monialainen yhteiskun- nallinen yritys, ja se valmistaa monenlaisia tilaustuotteita sekä tuottaa palveluita yri- tyksille, kunnille ja kotitalouksille. Yhtiön omistaa S. ja A. Bovalliuksen säätiö, jonka metsiä Metsä Group on hoitanut vuodesta 1995 lähtien. ”Osa työntekijöistämme on pitkäaikais- työttömiä, osatyökykyisiä tai muuten haas- tavassa työllistymistilanteessa olevia henki- löitä”, Bovallius-Palvelujen toimitusjohtaja Timo Keisala kertoo.

”Yksi tärkeä asiakkaamme on Puolus- tusvoimat, jolle valmistamme muun muassa erilaisia pusseja ja suojapeitteitä. Meillä on myös pesula, jossa pesemme armeijan telt- toja ja naamioverkkoja. Tarvittaessa kor- jaamme niitä ompelimossamme”, Keisala mainitsee. ”Täällä puuverstaan puolella, missä tilaustyönä nikkaroimme Metsä Groupin linnunpönttöjä, teemme monenlaisia puu- töitä. Valmistamme yrityksille erikokoisia tuotelaatikoita ja -lavoja. Eteläiseen Suo- meen toimitamme purilaita taajamien viherrakentamiseen”, Keisala poimii muuta- man esimerkin laajasta tuoterepertuaarista. Hirvenpää-logo kruunaa pöntön ”Me valmistamme sitä, mitä asiakkaat meiltä pyytävät”, työnjohtaja Jaakko Jormakka summaa. Työtä tehdään mestari–kisälli-tyyliin, jolloin työnjohtaja opastaa työntekijöitä hyvinkin tiiviissä yhteistyössä. Linnunpönttöjä on Jormakan mukaan tehty erissä isompien tilausten lomassa. Raaka-aineina on käytetty Metsä Groupin sahatavaraa ja vaneria. ”Farmari-pönttöjen pohjan saa ruuvattua kätevästi auki puhdistusta varten, ja koukun avulla pönttö on helppo ripustaa paikoil- leen”, Jormakka esittelee. Koko komeuden kruunaa Metsä Groupin hirvenpää-logo. Metsä Group oli vuodesta 1998 lähtien jakanut ensimmäiseen koronakevääseen 2020 mennessä tapahtumissaan yli 56 000 linnunpönttöä. Piiripäällikkö Husu kertoo, että Bovallius-Palvelut oli jo ehtinyt tehdä vuoden 2020 Farmaria varten 600 linnun- pönttöä. ”Ne jaettiin sittemmin metsänomistajille kaupanteon yhteydessä. Mikkelissä pääs- tään siis tänä kesänä 30.6.–2.7. linnunpönt- töjen määrässä uudelle tuhatluvulle.”

Ja onhan meillä toki myös arvonta, jonka pääpalkinto on Husqvarnan raivaussaha”, Mikkelin hankintapiirin piiripäällikkö Jyrki Husu sanoo. ”Kerromme vieraillemme metsien moni- muotoisuuden vaalimisesta ja miten hyvällä hoidolla metsät pysyvät elinvoimaisina ja ter- veinä hiilinieluina ja samalla niistä saadaan uusiutuvaa raaka-ainetta jalostettavaksi.” Linnunpöntöt mittatilaustyönä Metsä Groupin osastolla jaettavat linnun- pöntöt on valmistettu kevään mittaan

Työnjohtaja Jaakko Jormakka (vas.) ja piiripäällikkö Jyrki Husu esittelevät Farmarissa jaettavia linnun- pönttöjä. ”Näiden pohjan saa ruuvattua kätevästi auki puhdistusta varten, ja koukun avulla pönttö on helppo ripustaa paikoilleen”, Jormakka kertoo.

FSC-C111942

44 | metsä groupin viesti

metsä groupin viesti | 45

Powered by