Metsä Groupin Viesti 2 - 2022

INVESTOINNIT

INFO

Rauman uusi mäntysaha

”Kaikissa on liimaavaa teollisuutta eli raaka-aineen täytyy olla valikoitua ja kui- vattua juuri siihen vaatimukseen, jota teol- lisuus tarvitsee. Sen takia myös esimerkiksi erikoiskuivauskapasiteettia on rakennettu riittävästi.” Ehkä suurinta tulevaisuusloikkaa edustaa sahan keskusvalvomo. Tähän saakka sahoilla on edellytetty, että linjoilla on työntekijöitä, jotka seuraavat silmämää- räisesti sahan toimintaa. Rauman uudella sahalla käytännössä kaikki työntekijät istuvat samassa keskus- valvomossa. Järjestelyn tekee mahdolliseksi automatiikka ja moderni teknologia sekä ohjausjärjestelmät. Kenttäkierroksilla ope- raattorit keskittyvät käyttäjäkunnossapi- toon ja laatuun. kuutiometriä sahatavaraa vuodessa. Haapa- niemi muistuttaa, että teollisen tehokkuuden edellytyksenä on sahan häiriötön käynti. Tämä on Raumalla otettu huomioon. Linjastolle on tärkeisiin kohtiin asennettu kamerat, ja konenäkö seuraa jatkuvasti tuotantoa. Jos kamerat havaitsevat, että johonkin syntyy ruuhkaa tai jos linjalla on kappale, joka pitää poistaa, linja pysähtyy hetkeksi. Tämän jälkeen robotti käy poimi- massa ylimääräisen kappaleen pois ja linja käynnistyy nopeasti uudelleen. ”Manuaalinen työvaihe jää pois. Tämä on iso harppaus, ei tällaista ole käytössä mil- lään toisella sahalla”, Haapaniemi sanoo. Myös tukin mittauksessa on otettu edis- tysaskelia. Raumalla hyödynnetään kone- näköä, älykästä ohjausta sekä tekoälyratkai- suja kaikissa sahaprosessin vaiheissa. Sekun- nin murto-osissa koneet tekevät päätöksiä siitä, millä tavoin kukin yksittäinen tukki sahataan, jotta siitä saadaan ulos suurin mah- dollinen määrä juuri oikeaa sahatavaraa. ”Prosessissa jokainen tukki saa tuotteen jo lajittelussa, eli tavallaan tuote kiinnite- tään tukkiin. Näin saadaan asiakkaille par- haat tuotteet ja meidän toimintamme on kustannustehokasta”, Haapaniemi toteaa. Tällainen tukin optimointi on Raumalla erityisen tärkeää, koska siellä valmistetaan sahatavaraa vaativiin lopputuotteisiin, kuten puusepän-, komponentti- sekä ikkuna- ja oviteollisuuteen.

Haapaniemen mukaan työnteon malli muistuttaa hyvin paljon sellutehdasta; sahan operaattorit ohjaavat toimintaa val- vomosta käsin. ”Olosuhteet ovat valtavan hyvät. Tällä vastataan niihin odotuksiin, joita ihmisillä tänä päivänä on ja mitä he odottavat työ- paikalta.”

INVESTOINTI 200 miljoonaa euroa

”Tämä on iso harppaus, tällaista ei ole käytössä muualla.” Sahan operaattorit saapuvat sahalle kolmessa erässä. Ensimmäisen valmennus- ryhmän operaattorit ovat olleet sahalla alku- vuodesta lähtien perehtymässä laitteisiin, ja he osallistuvat testauksiin. Toinen valmen- nusryhmä aloittaa Raumalla toukokuussa ja kolmas lähiviikkojen aikana. Keskeinen asia on, että operaattorit ajavat itse oman sahansa käyntiin, Haapaniemi toteaa. ”Laatu varmistetaan teknologialla ja automaatiolla, mutta henkilöstö tekee vii- meisen silauksen.” Saha hankkii tarvitsemansa sähkön ja lämmön samassa integraatissa toimivalta Metsä Fibren sellutehtaalta. Saha myös toi- mittaa tehtaalle sahausprosessissa syntyvää haketta, joka hyödynnetään sellun raaka- aineena. Integroinnin ansiosta energia pys- tytään hyödyntämään tehokkaasti. Sahalla ei tarvita fossiilisista energiaa. Sahalle ei rakenneta varastoja, ja valmiit sahatavarat lastataan kuljetusvälineeseen automaattisesti ilman trukkikäsittelyä ja tukkien käsittelyssä on käytössä sähkö­ toiminen purkukone. Haapaniemi sanoo, että logistiikka sahalla on sujuvaa, minkä ansiosta suuria varastointitiloja ei tarvita. Puun matka kan- nolta valmiiksi sahatavaraksi on lyhyt ja sen laatu säilyy. ”Suomalainen huippuraaka-aine hyö- dynnetään todella tarkasti, ja ketju on kan- nolta sahalle huipputehokas. Ensimmäiset tukit on jo tuotu tänne ja olemme tilan- teessa, jota on kauan odotettu: saamme aloittaa koeajot.”

TYÖLLISYYSVAIKUTUS RAKENNUSVAIHEESSA 1 500 henkilötyövuotta

TYÖLLISTÄÄ JATKOSSA 100 ihmistä suoraan

TYÖLLISTÄÄ JATKOSSA 500 ihmistä arvoketjussa

Rauman sahaa ohjataan keskusvalvomosta. Työtapa muistuttaa tältä osin sellutehdasta, sanoo Harri Haapaniemi.

TUOTTAA 750 000 kuutiometriä sahatavaraa vuodessa

Raumalla sahataan kovaa ja tarkasti Maailman nykyaikaisin saha pitää sisällään suuren määrän uutta teknologiaa. Iso tuotantomäärä vaatii paljon sekä laitteilta että työntekijöiltä ”Täällä sahataan kovaa ja tarkasti. Koneiden ja rakenteiden täytyy olla järeitä, samoin tietojenkäsittelyn pitää olla nopeaa”, Haapaniemi sanoo.

KOTIMAISUUSASTE 70 prosenttia

Toisinaan uuden teknologian käyttöön- otossa tulee vastaan ”lastentauteja”, siis ongelmia, joita pitää ratkoa tuotannon aloit- tamisen jälkeen. Haapaniemi sanoo, että Rauman sahalla näitä on torjuttu jo etukä- teen. Perusteknologia on ollut olemassa jo aiemmin ja kehitystyötä on tehty pitkään yhdessä kumppaneiden kanssa. Joidenkin laitteiden pilotointeja on pystytty tekemään Metsä Groupin Vilppulan sahalla. ”Haasteisiin on varauduttu ja olemme pilotoineet asioita”, Haapaniemi sanoo. Nopeuden ja korkean käytettävyyden ansiosta Rauman saha tuottaa 750 000

TUOTANTO KÄYNNISTYY VUODEN 2022 kolmannella vuosineljänneksellä

TEKSTI ILKKA LUUKKONEN KUVAT ELMERI ELO

M etsä Fibren uusi saha Rau- malla on edennyt koeajo­ vaiheeseen. Ensimmäiset testiajot aloitettiin toukokuun puolivälissä, kertoo sahahankkeen pro­ jektijohtaja Harri Haapaniemi . Tavoitteena on, että saha käynnistyy vuoden kolman- nella neljänneksellä. Rauman sahaan on syystä liitetty lukui- sia ylisanoja: maailman nopein, maailman

nykyaikaisin, 30 jalkapallokentän kokoi- nen, 200 miljoonan euron panostus, ei käytä fossiilisia polttoaineita, ennennä- kemätön määrä automatiikkaa, uusi tapa tehdä töitä. Rauman sahalinja on peräti kolme kertaa nopeampi kuin perinteiset sahat. Tukkia saha- taan parhaimmillaan 250 metriä minuutissa eli reilut neljä metriä sekunnissa. Minuutissa sahalle syötetään jopa yli 40 tukkia.

46 | metsä groupin viesti

metsä groupin viesti | 47

Powered by