4/24
METSÄ GROUPS SKOGSEXTRA
Så här bevara Naturobjekt är viktiga för skogsekosystemets mångfald. Ett fungerande samarbete mellan myndigheter, innehavare av avverkningsrätten, skogsägaren och drivningsentreprenören tryggar att objekten beaktas vid behandling av skog.
TEXT MARIA LATOKARTANO FOTO MIKKO KANKAINEN
LEDARE Information ska spridas S
olen har med nöd och näppe nått över horisontlinjen då Mika Peltoniemi inleder sin arbetsdag. Dagens arbets- objekt är en första gallring i Nykälä by i gränsområ- det mellan Pieksämäki och Kangasniemi. Peltoniemi startar sin Ponsse Scorpion och bekantar
D en gångna hösten har präglats av kraftig och kritisk skogsdebatt. Skogarnas betydelse i vårt samhälle har varit föremål för en livlig debatt och bra så. Metsä Group har deltagit i sakliga diskussioner genom att informera om vårt arbete för att samman- jämka skogarnas ekonomiska, ekologiska och sociala betydelse. Vår bakgrund som de finländska skogsägar- nas företag ger vår verksamhet en bra bakgrund och trovärdighet. I den tidvis oskäliga behandlingen i media – för att inte tala om överslagen på sociala medier – ska vi vara beredda att allt mera aktivt arbeta för våra målsätt- ningar. Det räcker inte att vi arbetar i skogen, utan vi måste kommunicera ut våra målsättningar och resul- tat på ett aktivt och lättförståeligt sätt. Även andra än de som är insatta i skogsfrågor måste kunna förstå vad vi gör i skogen och vilket tillstånd de finländska skog- arna verkligen är i. Skogen är viktig för oss finländare, även om känslor ofta ersätter kunskap och erfarenhet i skogsfrågor. Metsä Groupin Viesti är en av de publikationer som har stor upplaga i Finland. I det nyaste numret ger vi information om våra åtgärder för främjande av natu- rens mångfald, samtidigt som vi ser till den ekonomiska hållbarheten. Jag ber er, bästa ägarmedlemmar, föra informatio- nen vidare bland era vänner och bekanta. Berätta om vad skogen betyder för er och hur ni själva ser på skog- arnas tillstånd och betydelse för välståndet i Finland. Finland lever fortfarande av skog. För att detta ska vara sant också under kommande årtionden, måste vi kämpa för friska och mångfaldiga skogar. Det är arbete som vi kan och ett arbete som vi har förbundit oss till.
sig med stämplingsplanens drivningsanvisning. Av den kan han läsa ut, att det i andra kanten av björk-gran-blandbeståndet finns ett bördigt örtrikt grankärr och att stämplingsplanen gränsar mot en bäck. Örtrika grankärr och bäckar är så kallade natu- robjekt, dvs. områden som är viktiga för bevarande och ökning av naturens mångfald, vilka avviker från den omgivande skogsnaturen. ”Örtrika grankärr och bäckar i naturtillstånd är särskilt viktiga livsmiljöer enligt skogslagens 10 §, medan andra objekt, så som ädellövträdsbestånd och representativa åsskogar omfattas av naturvårds- lagen. Lagarna föreskriver hur de ska beaktas vid behandling av skog”, berättar Metsä Groups chef för hållbar utveckling Silja Pitkänen-Arte . PEFC- och FSC®-certifieringarna definierar också livsmiljöer som ska tryggas vid skogsbehand- ling, antingen genom att lämna dem obehandlade eller genom att behandla dem på ett sätt som beva- rar deras särdrag. Inom METSO- och Helmi-pro- grammens livsmiljöer grundar sig begränsningen av användning på frivilliga avtal som skogsägaren tecknar med myndighet. Platsdata, dvs. information om objektet som är knutet till platsen är nödvändigt för att man ska kunna beakta naturobjekten. ”Platsdata om naturobjekt förvaltas i Finland av lagstadgade organisationer, så som Skogscentralen och de regionala NTM-centralerna. Finlands artda- tacenter lämnar uppgifter om olika arters förekomst till organisationernas användning. Vi utnyttjar också den naturinformation som vi har i vårt eget skogsdatasystem”, berättar Metsä Groups utveck- lingschef för skogstillgångar och platsdata Mikko Lumperoinen . Anmälan om användning av skog lämnas till Skogscentralen i samband med virkesaffärer. I regel lämnar Metsä Group anmälan i skogsägarens ställe.
Man ska hålla ögonen öppna, även om naturobjekten finns markerade i fält och på kartan, säger Mika Peltoniemi.
Utgående från anmälan granskar Skogscentralen om det finns naturobjekt enligt skogslagen som ska beaktas på objektet. Om det på området eller i dess närhet finns något objekt eller någon art som ska skyddas enligt natur- vårdslagen, överför Skogscentralen anmälan till den lokala NTM-centralen som övervakar naturvårdsla- gen. NTM-centralen granskar anmälan om använd- ning av skog och ger vid behov anvisningar för beak- tande av det skyddade naturobjektet.
I Esbo den 26 november 2024 Ilkka Hämälä koncernchef Metsä Group
2
Powered by FlippingBook