Metsä Groupin Viesti 2-2017

METSÄT

Teksti Krista Kimmo Kuvitus Vesa Valkonen

TESTAAMME UUSIA METSÄNMITTAUSMENETELMIÄ

Metsä Group testaa ensi kesänä drone-nelikoptereita ja kiinteäsiipistä lennokkia metsäsuunnitellussa. U skomme, että nelikopterei- den ja lennokkien avulla saa- daan tulevaisuudessa nykyistä tarkempaa metsävaratietoa kaarnakuoriaistuhot hyvin varhaisessa vaiheessa. Droneen sijoitettu laitteisto havaitsee puut, joiden nestekierto on häi- riintynyt. Tulevaisuudessa vaurioituneet puut voidaan hakata ennen kuin tukkiosa menee pilalle ja muuttuu kuitupuuksi.

Parempaa ja edullisempaa suunnittelua

”Olemme kehittäneet drone-menetel- miä talvesta 2016. Aiemmat testitulok- set olivat hyviä, ja nyt on jatkokehi- tyksen aika”, Jumppanen sanoo. Hän uskoo, että testattujen menetelmien avulla voidaan mullistaa koko prosessi, joilla metsäsuunnitelmia nyt tehdään. ”Tavoitteena on, että suunnitelmien teon kustannukset laskevat tulevaisuu- dessa, ja metsätilan tiedot ovat aiempaa tarkemmat. Tila-arvioihin menetelmä tarjoaa myös lisäarvoa, ja tulevaisuu- dessa metsätilaa ostettaessa siitä voi olla saatavilla drone-video.” Kesän testitulosten perusteella Metsä Groupissa päätetään, mitä menetelmää lähdetään kehittämään kaupalliseksi tuotteeksi. Jumppanen korostaa, että dronella tehdyt metsä- suunnitelmat perustuvat asiakkaiden tilauksiin aivan samoin kuin nykyi- setkin. Dronen lennättäminen metsän yllä vaatii maanomistajan luvan.

pienemmillä kustannuksilla. Testeissä pyritään selvittämään esimerkiksi kaar- nakuoriaisille altistuneet puut ennen kuin ihmissilmä pystyy ne havaitsemaan ja ennen kuin tukkipuu on pilaantunut. Uudet menetelmät mahdollistavat jo nyt 3D-suunnitelmat ja tulevaisuudessa vir- tuaaliset metsäsuunnitelmat”, jäsenpalve- lujohtaja Juha Jumppanen esittelee. Testattavilla menetelmillä metsistä saa tarkempaa tietoa kuin esimerkiksi Metsään. fi:ssä on tarjolla. ”Olemme löytäneet mene- telmän, jolla pääsemme kiinni yksittäiseen puuhun liittyvään tarkkaan tietoon: puun sijainti-, pituus- ja läpimittatietoon – aina puulajin määrittämiseen saakka.”

Metsävarojen mittaukseen testataan kahta menetelmää. MosaicMill-yhtiön kanssa kehitetään menetelmää, jossa dro- nella lennetään metsätila läpi ja mitataan puut digitaalisen kuvatulkinnan avulla. Tulevaisuudessa mitattu data voisi lähteä pilvipalvelussa sijaitsevaan ohjelmaan, joka tuottaisi valmiin metsäsuunnitelman. Yh- dellä lennolla voidaan mitata 50–100 heh- taarin tila. Nelikoptereiden akut kehittyvät kuitenkin jatkuvasti, joten tulevaisuudessa lentoajat ovat nykyistä pidempiä. ”Erään toisen yrityksen kanssa testataan samaa asiaa, mutta kiinteäsiipisellä dronella eli lennokilla. Sen lentoaika on pidempi, ja kerralla voidaan mitata jopa 500 hehtaarin alue. Tässä menetelmässä metsä mitataan kalliimmalla laserkeilaimella, ja sitä testataan yhdessä Finsilva Oyj:n kanssa.”

Kerralla voi mitata jopa 500 hehtaarin tilan

Yhteistyössä Tieto Oyj:n kanssa testataan menetelmää, jolla voidaan havaita kuusen

metsä groupin viesti | 25

Powered by