IVAIHE
täyttö on niin ikään loppusuoralla”, konkretisoi biotuote- tehdasprojektin tekninen johtaja Pertti Lehmonen . Kuten koko biotuotetehdasprojekti, myös komissiointi- vaihe on edennyt suunnitellusti aikataulussaan. ”Testauk- sia on aloitettu systemaattisesti pala kerrallaan sitä mukaa kun asennukset ovat valmistuneet eri osastoilla.” Tähtäimessä hyvä starttikäyrä Kesää kohden tahti komissioinnissa kiihtyy edelleen. ”Raakavesipumppaamo ja vesilaitos ovat parhaillaan käyttöönotossa, joten testauksissa tarvittava vesi saadaan niiden kautta”, projektipäällikkö Johanna Harjula ker- too. Touko–kesäkuussa otetaan käyttöön myös uusi jätevedenpuhdistamo, jonne johdetaan alkuvaiheessa käyvän tehtaan jätevesiä. Kesäkuun puolivälissä käynnis- tetään puolestaan biotuotetehtaan kuivauskone nykyisen tehtaan massalla. ”Kaikki komissioinnissa tehtävät toimenpiteet tähtää- vät biotuotetehtaan hyvään starttikäyrään. Haluamme saada laitoksen nopeasti vakaaseen sellutuotantoon”, Leh- monen painottaa. Tiukka mutta realistinen aikataulu edellyttää kaikilta toimijoilta vahvaa sitoutumista projektiin. ”Töitä on pystytty tekemään normaalissa työrytmissä päiväsaikaan ja viikolla. Tämä on erittäin hyvä, sillä paukkuja pitää löytyä itse kultakin myös siinä vaiheessa, kun tehdas starttaa tämän vuoden kolmannella kvartaa- lilla”, Lehmonen muistuttaa. Komissiointi ja koulutukset käsi kädessä Komissioinnissa Metsä Fibren käyvän tehtaan henkilös- töllä on keskeinen rooli. ”Nykyisen tehtaan työntekijät kiertävät biotuoteteh- taan puolella kouluttautumassa kahden viikon jaksoissa. Näin uusi työympäristö sekä koneet ja laitteet tulevat kai- kille tutuiksi jo testausvaiheessa”, koulutuksia organisoiva biotuotetehtaan ohjausvastaava Teemu Leppänen kertoo. Komissioinnin keskiössä on biotuotetehtaan käyttö- konttorissa sijaitseva valvomo. Radiopuhelinliikenne on vilkasta, kun Metsä Fibren operaattorit, järjestelmäasian- tuntijat ja laitetoimittajien edustajat testaavat yhteistyössä järjestelmien ja laitteiden toimivuutta. ”Testaustyö on haastavaa, koska rajapintoja on eri toi- mijoiden välillä paljon. Opiskeltavaa riittää vielä pitkäksi aikaa, mutta omalla aktiivisuudella voi vaikuttaa työhön
Biotuotetehtaalla tehdään parhaillaan muun muassa monimutkaisia sähköautomaatio- asennuksia, jotka vaativat äärimmäistä tark- kuutta.
Sellupaalien lastaus jakelukeskuksesta junaan tulee hoitumaan täysin automaattisesti, ker- too tekninen johtaja Pertti Lehmonen. 1 400 sellutonnia kuljettavan junan lastaus hoituu kuudessa tunnissa.
huomattavasti”, vuosi sitten Metsä Fibren käyvältä teh- taalta biotuotetehdasprojektiin siirtynyt käynnissäpitäjä Tero Rantaniva kuvailee. Turvallisuudesta ei tingitä Biotuotetehdastyömaan työturvallisuuden eteen on tehty aktiivisesti töitä läpi projektin. Hankkeen aikana ei ole sattunut yhtään vakavaa onnettomuutta. Pertti Lehmonen muistuttaa, että vaikka nosturit ja telineet ovat työmaalta vähentyneet, on työturvallisuudessa kiinnitettävä komissiointivaiheessa huomiota uuden laisiin asioihin. ”Osastoilla on esimerkiksi sähköjännitteisiä paikkoja, kuumia pintoja sekä kemikaaleja säiliöissä, joten turval- listamisohjeet on oltava kirkkaana mielessä testaustöitä tehdessä.”
metsä groupin viesti | 47
Powered by FlippingBook