PUUMARKKINAKATSAUS
Hyvät edellytykset vilkkaalle syksylle Kotimaan puumarkkina on tasapainossa: kysyntä on hyvä ja kauppaa käydään aktiivisesti. Puun hinnat ovat sellaiset, että tarjonnan voi olettaa jatkuvan suotuisana.
O mistajajäsenet hyödynsivät hienosti keväisen kuitupuun tuplabonuskampanjaamme, mistä heille kiitos. Hyvien korjuukelien ansiosta puuvarastot saa- tiin normaalitasolle – ne olivat laskeneet sateisen syksyn seurauksena. Kesän metsätöissä oltiin kuivuuden takia eri- tyisen varovaisia, ja huolellisten yrittä- jiemme ansiosta työmaillamme säästyt- tiin isommilta syttymiltä. Käymme tänä syksynä puukauppaa kaikenlaisista leimikoista, mutta harven- nustyömaat kiinnostavat kaikkein eniten. Hyvä markkinatilanne kannattaa nyt hyödyntää. ITÄMEREN ALUEEN kuumentunut puu- markkinatilanne alkaa olla rauhoittu- massa. Baltiassa kysyntä oli keväällä kova, kun puuta vietiin Ruotsiin ja Suomeenkin tavallista enemmän. Venäjän markkina on ollut tasapainoinen jo pidemmän aikaa. Maan oman teollisuuden puun- käyttö on meidänkin toimialueellamme kasvanut, ja erityisesti tukista kilpaillaan voimakkaasti. Vaikka puun hintataso on Venäjällä noussut, se on edelleen muuta Itämeren aluetta alhaisempi. Ruotsin metsäpalojen laajuudesta on esitetty monenlaisia lukuja. Maan metsä- pinta-ala huomioon ottaen paloilla ei kui- tenkaan ole pitkäaikaista vaikutusta puun
riittävyyteen. Sen sijaan luonnon moni- muotoisuudelle paloalueet ovat myönteinen asia. Vaikka metsäpalot eivät ulottuneet kovin lähelle omaa toiminta-aluettamme, olemme toimittaneet Suomesta hieman tavallista enemmän puuta Husumin teh- taallemme.
enemmän sellaisia metsänomistajia, jotka harjoittavat ammattimaisesti metsä talouttaan. Heistä moni tekee kanssamme säännöllistä hankintakauppaa, ja olem- mekin kehittämässä sen toimintamallia, jotta hankintapuu saadaan kitkattomasti osaksi puutoimituksiamme. Kiinnostus metsään tuntuu olevan kasvussa, sillä metsätilakauppa on vilkasta. Myös moni omistajajäsen on ollut aktiivi- nen lisämetsän hankinnassa. HAKKUUTAVOISTA on viime aikoina keskusteltu runsaasti. Se, että kielloilla ryhdytään ohjaamaan metsänkäsittelyä, tuntuu aika vanhanaikaiselta lähestymis- tavalta. Lähtökohta on se, että metsän- omistaja päättää, mitä hänen metsässään tehdään. Puunhankkijana tarjoamme eri hakkuutapoja hänen käyttöönsä ja niistä sitä ammattitietämystä, jota tällä hetkellä on saatavissa. Laajensimme hakkuutapa valikoimaamme heti, kun metsälaki vuonna 2014 muuttui. Keskusteluissa on harhaanjohtavasti yhdistetty jatkuva kasvatus ja metsäluon- non monimuotoisuus ikään kuin samaksi asiaksi. Olipa hakkuutapa mikä tahansa, monimuotoisuuden säilyttämiseen pitää kiinnittää huomiota – se ei toteudu itses- tään jatkuvan kasvatuksenkaan metsissä. NÄIN SYKSYN PÄÄSTYÄ VAUHTIIN on hyvä ottaa hakkuut esiin metsäasiantunti- jamme kanssa. Hän kertoo myös tarjolla olevista vaihtoehdoista, ja samalla selvite- tään mahdollisten hoitotöiden tarve.
Harvennustyömaat kiinnostavat eniten.
TAIMIKOIDEN JA NUOREN METSÄN hoitoon on tarjolla runsaasti kemera-rahaa, mikä metsänomistajien on syytä hyödyntää. Meiltä saa tekijöitä työmaille, jos itse ei metsään ehdi. Lisäksi erityisesti varttu- neita kuusikoita kannattaa käydä tar- kistamassa, sillä lämpimän kesän takia kaarnakuoriaisia on havaittu joillakin alueilla tavallista enemmän. Riskialueita ovat esimerkiksi uudistushakkuualueiden reunat. Keväällä ja alkukesällä istutetuilla havupuun taimilla ei oman seurantamme mukaan ole isoja kuivuustuhoja. Sen sijaan koivuntaimet ovat kärsineet kuivuudesta. Taimien tilannetta on syytä seurata ja täy- dentää istuksia tarvittaessa keväällä. OMISTAJAJÄSENTEMME keskimääräinen metsäpinta-ala on viime vuosina kasva- nut 50 hehtaariin. Jäsenistössä on yhä
PUUN KYSYNTÄ SYYSKUUN LOPULLA
LÄNSI-SUOMI
ITÄ-SUOMI
POHJOIS-SUOMI
MÄNTYTUKKI KUUSITUKKI KOIVUTUKKI MÄNTYKUITU KUUSIKUITU KOIVUKUITU METSÄENERGIA
JUHA MÄNTYLÄ METSÄJOHTAJA METSÄ GROUP
14 | metsä groupin viesti
Powered by FlippingBook