palvelumme
UUDISTUSKYPSÄ METSÄ
Uudistushakkuu On ajankohtainen, kun metsän uudistami- sesta on metsänomistajalle enemmän hyö- tyä kuin kasvattamisesta. Eteläsuomalaisissa yksityismetsissä esimerkiksi avohakkuiden keskikoko on 1,5 hehtaaria. Metsänomistajan suurimmat tulot kertyvät uudistushakkuusta.
Ennakkoraivaus Ennakkoraivaus tehdään tarvittaessa ennen hakkuuta. Siinä poistetaan puun- korjuuta haittavaa alikasvospuustoa. Tämä parantaa puunkorjuun tuottavuut- taa ja ehkäisee korjuuvaurioita. Osa ali- kasvoksesta säästetään riistatiheiköiksi. Kasvatuslannoitus Kasvatuslannoitus nopeuttaa puiden järey- tymistä tukeiksi, jolloin lannoitukseen sijoite- tulle rahalle voi saada 10–15 % tuoton. Kasvatuslannoitus kannattaa tehdä muu- tama vuosi harvennuksen jälkeen. Terveyslannoitus Terveyslannoitus on tarpeellinen, jos metsä- maan ravinnesuhteiden epätasapaino häirit- see puiden normaalia kasvua. Yleensä se on joko tuhkalannoitus turvemailla tai kuusikon boorilannoitus rehevillä kivennäismailla. Ter- veyslannoituksella voi saada jopa 30 % tuo- ton lannoitukseen sijoitetutulle rahalle.
VARTTUNUT KASVATUSMETSÄ
Harvennushakkuu Parannetaan puuston kasvuolosuh- teita ja siksi harvennetussa metsässä puut järeytyvät nopeammin. Metsän- omistajalle harvennus tuo tuloja.
Poiminta ja pienaukkohakkuut Molemmat ovat jatkuvan kasvatukseen hakkuu- tapoja. Poimintahakkuussa poistetaan pääasi- assa metsikön suurimpia puita ja pienaukko hakkuussa metsikkökuviolle hakataan pieniä, yleensä 0,2–0,3 hehtaarin kokoisia aukkoja.
NUORI KASVATUSMETSÄ
VARTTUNUT TAIMIKKO
Ensiharvennus Poistetaan huonolaatuiset ja -kasvuiset puut ja anne- taan laatupuille kasvutilaa. Metsän tulevaisuuden kan- nalta ensiharvennus on tär- kein harvennus. Ensim- mäinen hakkuu, josta metsänomistaja saa tuloja.
Taimikon harvennus Harvennuksessa tehdään kasvutilaa hyvälaatuisille puille poistamalla etu- kasvuisia ja laadultaan huonoja puita. Puiden kasvu kiihtyy ja ensiharven- nushakkuun taloudellinen kannatta- vuus paranee.
FAKTA
HARVENNUSTEN jälkeen puusto on sopivassa kasvu tiheydessä. Nykyisin suositaan sekametsiä, joten havumetsiin jätetään myös lehtipuita.
metsä groupin viesti | 35
Powered by FlippingBook