Metsä Groupin Viesti 2 - 2018

Jäsensijoitukset voi siirtää sukupolvenvaihdoksessa Osuussijoitukset voidaan siirtää joko kauppana tai lahjoituksena.

Näin pääset hyödyntämään Pääomabonusta

€ A

1. vuosi

TEKSTI SAMI KARPPINEN KUVA METSÄ GROUP

ANSAINTAJAKSO Ensimmäisenä kalenterivuonna sijoitat puukaupasta tai osuuskoroista kerty­ neitä varoja A-lisäosuuksiin. Näin pää­ set mukaan hyödyntämään Pääoma­ bonusta.

M etsäliitto Osuuskunnan jäsenen on metsätilan suku- polvenvaihdoksen yhteydessä usein pohdittava, mitä vuo- sien varrella karttuneille osuussijoituk- sille kannattaa tehdä. ”Verottajan näkökulmasta osuussijoituk- sia käsitellään irtaimena omaisuutena eli ne rinnastetaan käteiseen rahaan”, sukupolven- vaihdosasiantuntija Markku Juuso sanoo. Jäsensijoituksia voidaan siirtää jatkajalle, kun hän liittyy Metsäliitto Osuuskunnan jäseneksi. Juuson mukaan tämä on järkevää monesta syystä. Uusi metsänomistaja pää- see esimerkiksi heti hyötymään osuussijoi- tusten kilpailukykyisistä korkotuotoista. Jos luopujan kaikki osuudet siirretään jatkajalle, siirtyy myös luopujan sijoitushis- toria hänen hankkimineen oikeuksineen jatkajalle. ”Näin jatkaja voi hyödyntää luo- pujan ansaitsemaa Pääomabonus-oikeutta. Myös puukaupasta ja metsänhoidosta kertyneistä bonuksista voi olla merkittävää taloudellista hyötyä jo ensimmäisissä puu- kaupoissa.” Jos luopujalle ei jää metsämaata vähin- tään kolmea hehtaaria, hän ei voi enää olla sääntöjen mukaan Metsäliitto Osuuskun- nan jäsen. ”Metsäomaisuudestaan luopuva jäsen voi halutessaan luonnollisesti nostaa osuussijoitukset itselleen. Tällöin osuudet palautetaan tilille sääntömääräisten irtisa- nomisaikojen puitteissa”, Juuso kertoo. Kauppa käypään arvoon Osuussijoitusten siirto uudelle jäsenelle voidaan toteuttaa joko kauppana tai lah- joituksena. ”Kun tehdään kauppa käyvän arvon mukaan, etuna on, että luopuja saa osuuk- sista rahat välittömästi käyttöönsä. Samalla sijoitus alkaa tuottaa korkoa uudelle omis- tajalle. Osuudet ovat omistajalleen myös panttauskelpoisia”, Juuso muistuttaa. Kauppa voidaan tehdä myös alihintaan, jolloin hinta on vähintään 75 prosenttia

osuussijoitusten käyvästä arvosta. ”Tällöin kaupasta ei peritä lahjaveroa, mutta luopuja ei saa myöskään vähentää tappiota pääoma- verotuksessaan. Kun osuuksista tehdään kauppa, ostaja maksaa kauppahinnasta 1,6 prosentin varainsiirtoveron.” Kannattaako lahjoittaa? Mikäli osuussijoitukset lahjoitetaan jatkajalle, on saannosta maksettava lah- javeroa. ”Lahjavero on progressiivinen. Se voi nousta varsin korkeaksi, etenkin jos lahjoitetaan samalla kertaa puustoi- nen metsätila. Toisaalta, jos lahjoittajia ja saajia on useita, pienenee lahjaverokin merkittävästi”, Juuso vertaa. Yksi vaihtoehto luovutukseen on lahja- luonteinen kauppa, jolloin kauppasumma on vähemmän kuin 75 prosenttia osuuksien käyvästä arvosta. ”Tällöin käyvän arvon ja kauppasumman erotus on lahjaa, josta maksetaan lahjavero. Kauppasummasta peritään varainsiirtovero.”

A 15 %

2. ja 3. vuosi

KÄYTTÖJAKSO Kaksi seuraavaa kalenterivuotta kes­ tävän käyttöjakson aikana voit merkitä lisää A-lisäosuuksia puukauppatuloillasi enintään saman verran kuin ansainta­ jakson aikana. Maksat A-lisäosuuksien nimellisarvosta 85 prosenttia ja Metsä­ liitto Osuuskunta maksaa loput 15 pro­ senttia. Saat ne siis hyvällä alennuk­ sella, ja korkoahan sijoitukselle kertyy normaaliin tapaan edustajiston kulloi­ senkin korkopäätöksen mukaisesti.

% €

4. ja 5. vuosi

SITOUTTAMISJAKSO Kahden seuraavan kalenterivuoden ajan hankkimasi A-lisäosuudet kasva­ vat korkoa. Jos sanot osuutesi irti ennen sitouttamisjakson loppumista, mene­ tät osuuskunnan maksaman osan lisä­ osuuksista – korot ja itse merkitsemäsi osuudet saat sääntöjen mukaisesti takaisin. Tämän jakson päätyttyä voit nostaa A-lisäosuutesi korkoineen tai jatkaa sijoittamista normaalien A-lisä­ osuusehtojen mukaisesti.

MARKKU JUUSO SUKUPOLVEN- VAIHDOS- ASIANTUNTIJA METSÄ GROUP

metsä groupin viesti | 21

Powered by