JÄSENET
Sähköinen asiointi tulee yhä helpommaksi Metsä Group aloitti sähköisen puukaupan ja metsäpalvelumyynnin kesäkuun alussa vuonna 2015. Ensi kuussa Metsäverkon Puukauppa ja metsänhoito -osio näyttää erilaiselta, ja se on helppokäyttöisempi. S ähköisen puukaupan osuus kaikista tekemis- tämme puukaupoista oli vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana yli 30 prosenttia. Met- sänhoitopalveluiden myynnistä 45 prosenttia TEKSTI SIRKKU VANHATALO
Lisää läpinäkyvyyttä ”Toimintamme läpinäkyvyyttä parannetaan siten, että hakkuiden ja metsänhoitotöiden laadusta tulee raportit Metsäverkkoon”, Ikonen kertoo. ”Metsänomistaja saa yrittäjien omavalvontaraporteista samat tiedot kuin Metsä Group, ja lisäksi hän saa tietoonsa toimihenkilöi- den tekemien tarkastuskäyntien tulokset.” Myös Osuussijoitus-osiota uudistetaan käyttäjien toivo- musten pohjalta. ”Sinne tuodaan nykyistä enemmän tietoa siitä, mikä jäsenen sijoitusten tilanne juuri nyt on. Näin omistajajäsen pystyy seuraamaan paremmin sijoitustoimin- taansa. Näytämme esimerkiksi, kuinka paljon perusosuuk- sien maksuvelvoitetta on jäljellä ja esitelemme paremmin tarjolla olevia sijoitusmahdollisuuksia. Jos omistajajäsen on irtisanonut vaikkapa A-lisäosuuksia, näytämme, milloin osuuksien mukainen raha on tulossa hänen tililleen”, Iko- nen poimii esimerkkejä.
tapahtui sähköisesti. Kolmen vuoden ajan sähköistä kaupankäyntiä on kehitetty aktiivisesti asiakkailta saatujen kehitystoiveiden pohjalta. Nyt otetaan jälleen askel eteenpäin. Sähköisten palveluiden päällikkö Kalle Ikonen lupaa, että uusi Puukauppa ja metsänhoito -osio on entistäkin helppokäyttöisempi ja loogisempi siten, että työkalu ohjaa metsänomistajaa aiempaa paremmin etenemään askel kerrallaan oikeaan suuntaan. Lisäksi osion käyttö tabletilla ja kännykällä joustavoituu, kun näkymät skaalautuvat pa- remmin pieneenkin näyttöön. ”Kesäkuussa Metsäverkon Puukauppa ja metsänhoito -osiossa on tarjolla Metsä Groupin Puukaupan ennakko rahoituspalvelu. Jos metsänomistaja haluaa lähes saman tien käyttöönsä jopa 80 prosenttia tulossa olevista puu- kauppatuloistaan, hänen tarvitsee ilmoittaa siitä tarjous- pyyntövaiheessa ja valita tarjousta hyväksyessään, kuinka suuren osuuden kauppasummasta hän haluaa ennakko rahoitettavan”, Ikonen sanoo. Käyttäjien toiveita toteutuu Myös itse Metsäverkko-palvelun kehittäminen jatkuu. Moni on toivonut, että siellä olevan metsäsuunnitel- man kuviorajojen muokkaaminen tulisi mahdolliseksi. ”Metsäomaisuuden hoitosopimusasiakkaidemme met- säsuunnitelmat pidämme edelleen ajan tasalla. Jatkossa myös muut asiakkaat voivat päivittää metsäsuunnitelman kuviotietojen lisäksi kuviorajoja. Niitä muuttaessaan met- sänomistajan pitää olla huolellinen, jotta eri kuvioiden tiedot metsäsuunnitelmalla eivät mene sekaisin”, Ikonen huomauttaa. Turvallisesta liikkumisesta metsätyömaalla tulee tietoa myös Metsäverkkoon. Palvelun Avoimet kaupat -osiossa metsänomista voi seurata puukauppojen ja metsänhoitotöi- den etenemistä. Kun sinne tulee tieto esimerkiksi korjuun alkamisesta, näkyviin tulee samalla metsätyömaan turval- lisuusohje perehdyttäväksi.
Jo kolme vuotta sähköistä puukauppaa ja palvelumyyntiä.
Verokirjanpito helpottuu Metsäverkon mobiilisovellukseen tulee työkalu, jolla voi viedä tiedot kuluista ja kuvat kuiteista suoraan palvelun Verotyökaluun. ”Kun metsänomistaja on menossa työ- maalle ja käy ensin ostamassa uuden terän ja polttoai- netta raivaussahaansa, hän voi tallentaa kuiteista kuvat sekä kirjata työkalun avulla samalla ajopäiväkirjauksen- kin Verotyökaluun”, Ikonen esittelee. KÄY TUTUSTUMASSA palveluun: www.metsaverkko.fi . Kesäkuun alussa sisään voi kirjautua myös mobiilivarmenteella – monen käyttäjän toive sekin.
24 | metsä groupin viesti
Powered by FlippingBook