Metsä Groupin Viesti 2 - 2018

JÄSENET

Hankintapuun kysynnän kasvu jatkuu

Metsä Group osti ja vastaanotti viime talvikaudella hankintapuuta huomattavasti enemmän kuin edellisenä vuonna. Puukaupan ja metsä­ palveluiden johtaja Yrjö Perälä lupaa, että kysyntä jatkuu vahvana.

TEKSTI SIRKKU VANHATALO KUVA METSÄ GROUP

O lemme maan suurin hankintapuun ostaja, ja haluamme olla mukana kehittämässä hankintahakkuuta yhä ammatti- maisemmaksi. Olemme tehneet lisää sopimuksia sellaisten metsän- omistajien kanssa, joilla on mah- dollisuus toimittaa meille isompia määriä puuta ympäri vuoden. Monet heistä tarjoavat korjuu- palvelua myös muille lähiseudun metsänomistajille.” Yrjö Perälä sanoo, että Metsä Group tarjoaa tällaisille metsän- omistajille pitkäaikaisia yhteistyö- sopimuksia niin puumäärien kuin hintojen suhteen. Hinta muodostuu kolmesta osasta Metsä Groupin ostossa hankinta- puun hinta muodostuu kolmesta osasta: perushinnasta, luovutus­ aikalisästä ja samalla kertaa luovu- tetun erän koon lisästä. ”Luovutusajoiksi on määritelty talvi, kesä ja kelirikko. Ne tarkoit- tavat ajankohtaa, jolloin puut ovat kuljetettavissa varastopaikalta. Lisä on korkeampi, jos puut voidaan hakea kesäaikana kuin siinä tapa- uksessa, jos kuljettaminen vaatii talvitietä”, Perälä selvittää. ”Keli- rikkovarasto puolestaan on käytän- nössä pikitien varressa, ja puut ovat kuljettavissa vuodenajasta ja säästä riippumatta.”

”Lisäksi mitä suurempi erä varas- tossa on puuta, sitä isomman lisän metsänomistaja saa perushinnan päälle. Korkeimman lisän per motti saa, jos puuta on 200 mottia tai enemmän.” ”Tämä hinnoittelutapa on käy- tössä siksi, että etukäteen ei aina ole varmuutta, milloin puut ovat kuljetettavissa, saati siitä, paljonko puuta hakkuissa lopulta kertyy”, Perälä perustelee. Hankintakaupan lopullinen hinta selviää sen jälkeen, kun puut on mitattu. Hinnoittelun perusteet käyvät ilmi mittaustodis- tuksesta. Kaupantekotilanteessa metsän- omistaja ja metsäasiantuntija käyvät hinnoitteluun vaikuttavat asiat läpi, ja ne näkyvät myös puukaupan liitteessä. Hankintakaupan perus- hinnat kirjataan kauppakirjalle. Metsänomistaja saa samat asiakirjat myös tehdessään sähköistä kauppaa Metsäverkossa, mihin Perälä kan- nustaa hankintahakkaajia rohkeasti ryhtymään. Hankintatukit matriisihinnoilla Hankintapuu on useimmiten kuitupuuta, mutta hakkuissa kertyy myös tukkipuuta. Metsä Groupin omien tuotantolaitosten puuntoimitusalueella hankinta- tukit ostetaan matriisihinnoilla. Matriisissa esimerkiksi männyllä on kolme eri hintaluokkaa, joista arvokkain on tyviosa.

Vastaanottavalla laitoksella tukit mitataan ja luokitellaan näiden luokkien mukaisesti, ja tämän tiedon pohjalta syntyy lopullinen mittaustodistus. ”Tiedot matriisiluokista ja yk- sikköhinnoista kirjataan hankinta- sopimuksen liitteeseen. Näin met- sänomistaja tietää, millaisia tukkeja tekemällä puusta saa korkeamman hinnan. Samalla hankintahakkaaja voi itse vaikuttaa tukkieränsä lopul- liseen hintaan. Jos hän esimerkiksi poistaa siemenpuita, hän saa tyvi­ tukeille huomattavasti paremman hinnan.” Ei varastoja sähkölinjojen alle Hankintasopimuksen liitteessä annetaan myös puun varastointi- ohjeet. Niissä kiinnitetään metsän­ omistajan huomio turvallisuuteen vaikuttaviin asioihin. ”Puut on voitava kuormata puu- tavara-auton kyytiin turvallisesti. Siksi varastoa ei saa tehdä sähkö- tai puhelinlinjan läheisyyteen”, Perälä painottaa. ”Me emme kuormaa puuta tällaisilta varastoilta. Jos va- rasto pitää turvallisuussyistä siirtää, se joudutaan tekemään metsänomis- tajan kustannuksella.” Varaston lähellä on oltava kelvol- linen kääntöpaikka perävaunulliselle autolle. Lisäksi puut on sijoitettava niin, etteivät ne aiheuta vaaraa muulle liikenteelle eivätkä haittaa tien kunnossapitoa.

26 | metsä groupin viesti

Powered by