Metsä Groupin Viesti 2 - 2018

Kääntömätästys on monien etujen menetelmä Metsä Groupin kehittämä kääntömätästys on saavuttanut vankkumattoman kannatuksen kivennäismaiden maan­ muokkausmenetelmänä. Se on nykyään alalla yleisessä käytössä.

TEKSTI JA KUVA SAMI KARPPINEN

U udistushakkuun jälkeen metsämaa muokataan, jotta uudet taimet pääsevät varttumaan otollisissa kosteus- ja lämpöolosuhteissa. Muok- kauksen ansiosta taimet saavat tarvittavan etumatkan kilpai- levaa kasvillisuutta ja turvan tukkimiehentäitä vastaan. Kääntömätästys sopii muok- kausmenetelmäksi istuttaen vil- jeltäville kivennäismaille, joilla ei ole ongelmia routimisen tai vesitalouden kanssa. Hienojakoisilla routivilla mailla oikea menetelmä on laikkumätästys, veden vaivaa- milla mailla navero- tai ojitus- mätästys. Männyn kylvökohteilla kivennäismailla käytetään lai- kutusta tai äestystä, turvemailla puolestaan laikutusta ja myös kääntömätästystä. Kääntömätästyksessä kaivin- koneen kapeakärkisellä kauhalla nostetaan maasta pienehkö määrä maa-ainesta, joka pyöräy- tetään ylösalaisin ja pudotetaan samaan kohtaan, josta se on nos- tettu. Näin taimelle muodostuu hieman ympäröivästä maastosta kohollaan oleva kuohkea istu- tuspaikka. Istutettaessa taimen juuret pääsevät mättään sisään käännettyyn kunttakerrokseen, jolloin taimi pystyy kasvatta- maan juurensa uuteen maape- rään nopeasti.

Asta-sovellus apuna Kääntömättäitä ei synny ilman osaavia tekijöitä. Metsä Grou- pin metsäasiantuntijat osaavat neuvoa metsänomistajaa sopi- van muokkausmenetelmän valinnassa. Lisäksi Metsä Group on kou- luttaa aktiivisesti urakoitsijoita ja heidän kuljettajiaan, jotta kai- kilta löytyy aina uusin tieto eri- laisissa olosuhteissa toimimiseen. Kuljettajan pitää osata tarvitta- essa muuttaa muokkausmene- telmää kesken työmaan. Usein kääntömätästystä täydennetään naveromätästyksellä uudistus- alueen kosteimmissa kohdissa. Metsä Groupin urakoitsi- joiden kaivinkoneissa on hyvin kattavasti käytössä Asta-sovellus, jonka ansiosta jokaisen uudis­ tusalalle syntyvän mättään sijainti tulee dokumentoiduksi. Kun käytössä on tarkka tieto muokatun alueen pinta-alasta ja tehtyjen mättäiden määrästä, varmistutaan istutuskohtien oikeasta tiheydestä ja kohteelle voidaan toimittaa taimia juuri oikea määrä. Metsänomistaja saa Asta- sovelluksen keräämät tiedot Metsäverkkoon nähtäväkseen. Laatu varmistetaan monella tavalla Laadunvalvonta on keskeisessä roolissa kaikissa Metsä Grou- pin toteuttamissa töissä, niin

Kääntömättäässä uusi taimi lähtee tutkitusti ripeään kas- vuun, ja menetelmällä on myös pienemmät vaikutukset ym- päristöön ja maisemaan kuin esimerkiksi laikkumätästyksellä tai äestyksellä. Säästää kustannuksia ja vähentää päästöjä Metsänomistaja hyötyy kään- tömätästyksen aikaansaamasta lisääntyneestä kasvusta ja matalammista kustannuksista taimikonhoidossa. Alueelle syntyy vähemmän havupuiden kasvua haittaavaa vesakkoa kuin laikkumätästyk- sessä tai äestyksessä, joten jat- kossa taimikon varhaisperkaus on helpompaa ja edullisempaa. Maastoon ei myöskään synny alueella liikkumista hankaloitta- via kuoppia, koska maa käänne- tään takaisin samaan kohtaan, josta se on nostettu. Kääntömätästyksenkään jälkeen näkymä uudistusalalla ei aina ole silmiä hivelevä. En- nen kuin uusi puusukupolvi verhoaa maiseman vihreäksi, voi uudistusala olla muokka- uksen jälkeen karun näköinen. Kääntömätästyksessä maata paljastetaan kuitenkin sel- västi vähemmän kuin muilla muokkausmenetelmillä, minkä ansiosta ravinnepäästöt ovat pienemmät ja hiiltä vapautuu maaperästä vähemmän.

metsä groupin viesti | 31

Powered by