METSÄT
Veteen upotetun puuaineksen pinnalle syntyvät mikrobit, bak- teerit ja levät muodostavat monipuolisen ruokapöydän monen- laisille eliölajeille. Puu säilyy vedessä jopa tuhansia vuosia.
laskeutusaltaiden, lietekuoppien ja kaivu katkojen vaikutusta. ”Puuaineksen avulla saadaan mahdol lisesti sidottua humusta ja ravinteita, joita esimerkiksi laskeutusaltaat eivät pysty tulva-aikaan pidättämään tehokkaasti”, Vuori selventää. Rankanippuja vesistöihin Käytännössä PuuMaVesi-hankkeessa sijoitetaan erityyppisiin vesistöihin puusta koottuja rankanippuja. Menetel mää voisi verrata kalastajien perinteiseen konstiin, jossa ahvenia houkutellaan onkipaikalle pudottamalla veteen suojaa ja ravintoa tarjoavia onkituroja. ”Haluamme kehittää risu- ja rankatuk kien prototyyppejä, joita olisi tehokasta hyödyntää metsätaloustoimenpiteiden yhteydessä ja purokunnostuksissa. Meillä on kolme pilottikohdetta Leivonmäellä, Savitaipaleella ja Saarijärven reitillä Keski- Suomessa”, Vuori kertoo. Nippujen vaikutusta selvitetään ylä- ja alapuolisista vesistöistä otettavilla näytteillä.
Jyväskylän ammattikorkeakoulun Bio talousinstituutissa Saarijärven Tarvaalassa aikuisopiskelijana opiskeleva Esko Keskinen tekee opinnäytetyön osana PuuMaVesi- hanketta. Keskinen selvittää työssään ran kanippujen optimaalista rakennetta ja sitä,
on vahvaa vesiosaamista. Metsänomis tajana olen ilokseni voinut todeta, että Metsä Groupissa metsätalouden vesien suojelutoimenpiteitä pidetään erittäin tärkeinä.”
Metsänomistajalle helppo menetelmä
Puunkäytön kasvun ja turvemaametsien ikärakenteen vuoksi suometsien hakkui den uskotaan lisääntyvän selvästi lähi tulevaisuudessa. ”Jos menetelmä osoittautuu käytän nössä toimivaksi, voisi tästä syntyä met sänomistajankin näkökulmasta kustan nustehokas ja helposti toteutettava vesien suojelumenetelmä”, Keskinen sanoo. Ensimmäisen kesän perusteella en nakko-odotukset ovat Keskisen mukaan rohkaisevia. ”Silmämääräisestikin on helppo todeta, että rankaniput pidättävät merkittävästi humusta. Siihen, mitä ta pahtuu veteen liuenneille ravinteille, voi daan odottaa alustavia tutkimustuloksia jo ensi vuonna.”
Puunipusta tulee ruokapöytä vesieliöstölle.
kykenevätkö niput pidättämään humusta ja ravinteita laskeutusaltaissa. Rankanippuja upotettiin viime keväänä Keskisen omissa suometsissä Joutsassa ja Jyväskylässä sijait seviin laskeutusaltaisiin. ”Ideoimme aihetta yhdessä Biotalous instituutin ja Metsä Groupin kanssa, joilla
metsä groupin viesti | 35
Powered by FlippingBook