Onneksi meidän ei kuitenkaan tarvitse lisätä leipään puolet petäjäistä vaan voimme keskittyä muihin tuotteisiin. ”Kun ostamme puun omistajajäseniltä ja valmistamme kartongin itse yrityksen si- sältä hankitusta massasta, vain turvallisiksi todettuja kemikaaleja käyttäen, pystymme varmistamaan asiakkaille, ettei kartongista irtoa ruokaan mitään terveydelle haitallista tai makunsa tai hajunsa puolesta epämiel- lyttävää”, Tuomola jatkaa. Tuntosarvet pystyssä Tuoteturvallisuuslainsäädäntö on kehit- tynyt maantieteellisesti eri suuntiin. Esi- merkiksi Yhdysvalloissa on kiinnitetty erityistä huomiota fluoriyhdisteiden kiel- teisiin terveysvaikutuksiin, Kiinassa taas on kielletty kierrätyskuidun käyttäminen ruokapakkaamisessa. Useissa Euroopan maissa on omat kan- salliset, monesti vain paikallisilla kielillä laaditut, lakinsa. ”Meidän näkökulmas- tamme lainsäädännön yhtenäistäminen EU:n tasolla selkiyttäisi työtämme”, Tuo- mola toteaa. Tuoteturvallisuuspäällikkö Marjatta Punkan mukaan muutokset lainsäädän- nössä eivät tule Metsä Boardille yllätyk- senä, kiitos tiiviin seurannan: ”Usein jotkut asiat lähtevät vähitellen kasvattamaan merkitystään julkisessa keskustelussa, jotkut vähäksi aikaa, toiset pidemmäksi. Tarkistamme, että toimimme aina uusim- pien vaatimusten mukaisesti ja viestimme muutoksista tehtaillemme ja kemikaalitoi- mittajillemme. Jos esimerkiksi jonkun yk- sittäisen kemikaalin käyttö kielletään lain- säädännössä, kyse on yleensä aineesta, joka ei enää muutenkaan ole meillä käytössä.” Euroopassa on jo vuosia keskusteltu pakkausmateriaalin roolista terveydelle haitallisten mineraaliöljyjen välittymisessä elintarvikkeisiin. Metsä Board ei käytä kartongeissa kierrätyskuitua, josta mine- raaliöljyn tuotteeseen kulkeutumisen riski on tutkitusti olemassa. Silti myös Metsä Boardin kartongeista tehdään mineraali öljymääritykset, jotta voidaan olla varmoja, että kartongit ovat täysin turvallisia. ”Ihmisten täytyy voida luottaa ruoan turvallisuuteen. Kierrätyskuidulle on pal- jon sopivia käyttökohteita, mutta kuluttajat arvostavat jäljitettävän ensikuitukartongin puhtautta erityisesti ostaessaan ruokaa”, Punkka sanoo. Tuoteturvallisuudessa makuasiat eivät ole vain makuasioita. Hiljattain moni- kansallisesti toimiva yhdysvaltalainen
ruoka-alan suuryritys lähes suistui kon- kurssiin, koska sen käyttämistä kierrätys- kuidusta tehdyistä pakkauksista oli tarttu- nut hajua ja makua aamiaismuroihin. Hyvä maine kilpailutekijänä Metsä Boardin Äänekosken tehtaan val- mistamasta kartongista noin kolmannes käytetään elintarvikepakkaamiseen. ”Ensikuidusta puuttuvat kaikki paino väri- ja liuotinjäämät, joita kierrätyskuitu kartonkia valmistettaessa on käytetty edellisessä prosessin vaiheessa. Lisäksi ensi- kuidun jäljitettävyys on omaa luokkaansa”, tehtaanjohtaja Anders Ek sanoo. Tehtaalla kaikki lähtee hyväksytyistä raaka-aineista. Kartonginvalmistuspro- sessin puhtautta hallitaan tehtaalla, ja käytössä olevat elintarviketurvallisuus- standardit määrittelevät, miten tuotetta saa käsitellä eri vaiheissa. Myös asiakkaat voivat tulla tehtaalle paikan päälle katso- maan ja arvioimaan, miten vaatimuksia noudatetaan. ”Lisäksi tulee erilaisia asiakaskyselyjä. Meillä on kattavat tuotelausunnot, jotka lähes poikkeuksetta antavat asiakkaille vas- taukset heidän kysymyksiinsä”, Ek kertoo. Tuotepäällikkö Petteri Teerijoki sanoo, että suklaa-asiakkaat lukeutuvat kaikkein kriittisimpiin asiakkaisiin. Kaikki käytetyt raaka-aineet ja prosessimittaukset perustu- vat tähän vaativimpaan loppukäyttöön.
”Asiakkaamme ovat maailmalla tunnet- tuja isoja brändejä, joille on tärkeää, että homma toimii niin kuin on toiminut tä- hänkin asti. He luottavat tuotteeseemme”, Teerijoki sanoo, ja Anders Ek säestää: ”Meillä on markkinoilla hyvä maine tuoteturvallisuudessa. Meille on tärkeää toiminnallamme varmistaa, että se säilyy”, hän sanoo.
METSÄ BOARDIN Simpeleen teh- das otti vuonna 2017 käyttöön FSSC 22000 -elintarviketurvallisuusjär- jestelmän aiemman ISO 22000 -jär- jestelmän lisäksi. Tällä sertifikaatilla voidaan osoittaa tehtaan täyttävän vaativimpienkin elintarvikealan yri- tysten edellytykset. Metsä Board haluaa varmistaa, että se toimii samojen vaatimusten mukaan kuin yhtiön asiakkaat elintarviketeolli- suudessa. Tavoitteena on laajentaa järjestelmän käyttöönottoa myös muille Metsä Boardin tehtaille. Tuoteturvallisuus- vaatimukset samat kuin elintarvike- teollisuudessa
Makupanelistit maistelevat suklaata
METSÄ BOARD käyttää yli 120 kiloa suklaata vuodessa testatakseen, ettei sen valmistamasta kartongista siirry suklaaseen häiritsevää makua. Testissä makupanelisti mais- taa suklaata, jota on säilytetty tietty aika kartongin kanssa. Suklaa on hyvin herkkä imemään itseensä vie- raita makuja, minkä takia se on hyvä indikaattori tuotteen puhtaudesta. Makupanelistiksi ei oteta ketä tahansa, vaan henkilön täytyy ennen makupaneeliin pääsyään todistaa pystyvänsä erottelemaan erilaisia makuja toisistaan. Ainakaan tois- taiseksi koneet eivät ole osoittau- tuneet yhtä tarkoiksi aistijoiksi kuin ihminen.
Metsä Boardin ensikuitukartongista ei irtoa ruokaan mitään terveydelle haitallisia aineita.
metsä groupin viesti | 49
Powered by FlippingBook